9.5 שעות של מלחמת התשה: ההסדר באפריקה שעה אחר שעה
ביום שישי לפנות בוקר, כשבחוץ משתוללת סופת רעמים, התכנסו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל לפגישה דרמטית עם מנכ"ל החברה איזי כהן. כך נחתם הסדר האג"ח הגדול בישראל
ביום שישי, ב־3:22 לפנות בוקר, כל המכשולים הוסרו. בחדר הישיבות הגדול, במרתף בניין המשרדים של עו"ד ליפא מאיר בתל אביב, התפוגגו שרידי המתח האחרונים. "חבר'ה, חותמים על ההסדר", קרא מאיר. רק שעה קלה קודם לכן חזר מנכ"ל אפריקה ישראל, איזי כהן, מעוד התייעצות טלפונית. "אני חושב שזה בסדר, אפשר לסגור", אמר לחבורה שישבה סביב השולחנות, וכולם נשמו לרווחה.
הסכם העקרונות לגבי הסדר האג"ח של אפריקה ישראל נחתם. מישהו חיפש בקבוק יין לחגוג את האירוע, אבל בקבוק כזה לא נמצא. כהן ביקש לומר כמה דברים. "הוא היה נרגש מאוד", סיפר אחד הנוכחים. אחריו נשא ליפא מאיר דברי סיכום, וב־4:19 יצאו הנוכחים, מותשים לחלוטין, ומיהרו למגרש החניה הסמוך. שני הצדדים חייכו.
יותר מתשע וחצי שעות נמשכה הישיבה הזו. היא החלה יום קודם, ב־17:25, אז הגיע לבניין ראשון נציגי האג"ח, היועץ הכלכלי מנחם מרדר. אף אחד לא חשב שהוא ייצא מהבניין רק כעבור עשר שעות. תחילה נכנסו הנוכחים לחדר הישיבות הקטן בקומת הקרקע, אבל אחרי כמה דקות עברו לחדר הישיבות הגדול בקומת המרתף והתמקמו סביב השולחן. ליל השימורים בבניין ברחוב איתמר בן אב"י החל.
- 23:14 רועי יקיר, נציג כלל ביטוח (מלמעלה), מדווח מהשטח בעייפות|צילום: אוראל כהן
- 23:44 יוני טל, (מימין) נציג מנורה, ועו"ד ליפא מאיר בדיון סוער על פרטי ההסדר המתגבש|צילום: אוראל כהן
- 23:50 משביעים את הרעב בפיצות בזמן שאיזי כהן מתייעץ עם לב לבייב בטלפון על אודות המתווה הסופי|צילום: אוראל כהן
- 01:23 מלמעלה: אלי בללי, רועי ורמוס ועמנואל לזוביק. ורמוס מתעקש על הפרטים הקטנים|צילום: אוראל כהן
- 01:29 ההסדר מתחיל להתגבש על הלוח|צילום: אוראל כהן
- 01:44 הישיבה הארוכה מתחילה לתת את אותותיה. רועי ורמוס מתחיל להרגיש את העייפות|צילום: אוראל כהן
- 02:15 מחכים לאיזי כהן. העייפות ניכרת בפניהם של נציגי האג"ח אמיר הסל ויוני טל|צילום: אוראל כהן
- 02:40 אלי בבלי, רועי ורמוס ועמנואל לזוביק. בוחנים את טיוטת ההסכם|צילום: אוראל כהן
- 03:29 רועי ורמוס ואלי בבלי, סמנכ"ל בפסגות, מתייעצים|צילום: אוראל כהן
- 03:23 רגע אחרי, מנכ"ל אפריקה ישראל איזי כהן, מחייך ומבשר: "יש הסכם"|צילום: אוראל כהן
- 03:23 רגעים אחרונים בציפייה לחזרתו של איזי כהן משיחת הטלפון הגורלית|צילום: אוראל כהן
- 03:50 נבחרת נציגי האג"ח בתמונה קבוצתית בתום ליל השימורים. יום חדש עולה על אפריקה ישראל|צילום: אוראל כהן
18:00 - מגבשים עמדות ומזמינים את איזי
סדר הישיבה סביב השולחן הגדול היה מקרי, אבל יכול היה להעיד על מצב הכוחות. בראש ישב עו"ד מאיר. לידו, קצת מחוץ לשולחן, כמלווה, שותפו אמיר ברטוב. משמאל לראש השולחן ישב הצד שנתפס כיוני יותר בנציגות: מנהל ההשקעות של מנורה יוני טל, מקבילו בהראל אמיר הסל, נאמן סדרות האג"ח ממשרד רואי החשבון זיו האפט דן עופר, מנהל ההשקעות של כלל רועי יקיר, ואהוד קאופמן, יועצה הכלכלי של כלל להסדר.
מהצד הימני התמקמו עיינה וקסלר, עורכת דין צעירה ממשרדו של מאיר, מרדר היועץ, נציג מגדלעמנואל לזוביק, ואחריהם מנכ"ל פסגות רועי ורמוס ונציג פסגות בנציגות אלי בבלי. המרחק הרב בין ורמוס לטל, נציג מנורה, לא היה מקרי. בפגישות הקודמות חלו בין השניים אין ספור עימותים, כמייצגי שתי גישות שונות לחלוטין בנוגע להסדר. עם זאת, הוויכוחים והבדלי הגישות באו לידי ביטוי בעיקר בישיבות הפנימיות שערכה הנציגות. כשאיזי כהן נכנס לתמונה, הנציגות הציגה לרוב חזית אחידה.
באותו בוקר, כפי שנחשף ב"כלכליסט", היתה אפריקה ישראל מוכנה כבר למתווה הסדר חדש, שכלל הזרמה של 700 מיליון שקל מצד לבייב, הנפקת אג"ח קצרות בהיקף של מיליארד שקל בריבית של 4%, הנפקת אג"ח ארוכות בהיקף של 3.3 מיליארד שקל בריבית של 7%, והעברת 19% ממניות אפי פיתוחואפריקה ישראל לידי בעלי האג"ח, לפי שווי חברה של 2 מיליארד שקל.
רק ערב קודם, ברביעי, דרשה נציגות מחזיקי האג"ח מאפריקה ישראל להוסיף 300-200 מיליון שקל להיקף איגרות החוב הארוכות שהיא אמורה להנפיק, אך חברי הנציגות הגיעו לפגישה אצל עו"ד מאיר לאחר שקיבלו הודעה כי החברה דוחה את ההצעה. בפני חברי הנציגות עמדו שתי ברירות: לקבל את המתווה של אפריקה ישראל, או להתעקש. שוב התגלעו ויכוחים בנציגות - ורמוס סירב בתוקף להסכים למתווה של אפריקה ישראל והתעקש על שווי של 1.2 מיליארד שקל לאפריקה ישראל. באופן מפתיע למדי הוא גובה על ידי לזוביק, נציג מגדל. בין שלושת החברים האחרים בנציגות היו שהסכימו לקבל את המתווה של אפריקה ישראל, אבל מאחר שהוחלט שעל הנציגות להציג רק החלטות שהתקבלו פה אחד - הוחלט להתעקש מול אפריקה ישראל.
מגדל
מצאה את עצמה בסיטואציה רגישה במהלך ההסדר, בעיקר לאור העובדה שאיזי כהן היה מנכ"ל החברה עד לפני שנה וחצי. מגדל החליטה להעניק את המנדט למינוי הנציג שלה למגדל שוקי הון, וזו בחרה בלזוביק, כלכלן, לשעבר מנכ"ל שיכון עובדים וסמנכ"ל הכספים של החברה. לזוביק היה השקט שבין חברי הנציגות. הוא כמעט ולא דיבר, אבל כשעשה זאת, היה חד והציג עמדות ברורות. אפריקה ישראל, למשל, ביקשה להיפגש עם נציגי חברות הביטוח בלבד, בלי פסגות, אך לזוביק התנגד. הרעיון ירד מהפרק, והפגישה התקיימה עם כל חברי הנציגות.
כבר בשעה הראשונה של הפגישה החלה לצוף המתיחות בין יוני טל לרועי ורמוס. בעוד שמנורה והראל היו מוכנים להסדר לפי שווי של 2 מיליארד שקל לאפריקה ישראל, כפי שהציעה החברה, הם התעקשו לקבל את התוספת בהנפקת האג"ח כפיצוי. "בניגוד למה שהוצג בתקשורת, גם יוני טל, הסל ויקיר ביקשו למקסם את התמורה לעמיתים - אבל בדרך שלהם. הם האמינו שאת ורמוס מנחים שיקולים נוספים בהתעקשות שלו, שנראתה לעתים קיצונית מדי ולא במקום", אמר אחד המקורבים לשלושה.
עם זאת, בניגוד לפרסומים, ורמוס לא איים בשום שלב בפרישה מהנציגות. אמנם האפשרות היתה ברקע, אבל הוא לא העלה אותה במפורש גם ברגעי המחלוקת הקשים ביותר.
אחרי שנציגות בעלי האג"ח גיבשה את עמדתה, הוחלט להזמין לפגישה את איזי כהן, ששהה באותה עת במשרדים של לבייב באזור הבורסה ברמת גן. באותו יום הוא היה אמור לטוס לחו"ל - הוא האמין שההסדר ייסגר יום קודם לכן, והופתע כשזה לא קרה. כהן ולבייב ישבו יחד לכל אורך היום, וגיבשו את עמדת החברה בתרחישים שונים. אחר הצהריים המריא לבייב לרוסיה.
הדרך מהבורסה למשרדו של עו"ד מאיר, שבשעות רגילות אורכת עשר דקות, היתה פקוקה להחריד, כמו בכל יום חמישי אחר הצהריים. אחרי חצי שעה כהן נכנס למשרד והורה לנהגו, רפי, להמתין. "ארד בתוך שעה ונחזור", אמר לו. אחרי רבע שעה צלצל הסלולרי של רפי, וכהן היה על הקו: "זה ייקח שלוש שעות לפחות. תשאיר לי את האוטו, תביא את התיק וסע הביתה", אמר לו המנכ"ל. בהמשך התברר שגם ההערכה הזו היתה אופטימית מדי.
19:00 - "אני לא מסוגל לתת יותר"
ברקע הפגישה ריחף כל העת איום הפירוק. התחושה בשלב הזה בקרב חברי הנציגות היתה שהדברים קרובים לשבירה, ושההסדר עוד רחוק.
סגן יו"ר אפריקה ישראל נדב גרינשפון לא הגיע לפגישה. גורם שהיה בישיבות סיפר כי ניתן היה להבחין בקלות שלגרינשפון קשה עם ההסדר: "ראו שהוא לא רוצה אותו, כמה קשה לו עם זה. כל משפט שנאמר נגד אפריקה ישראל כאב לו. איזי הוא איש מכירות כזה, הוא ידע להבליג ולהמשיך הלאה. לנדב היה קשה יותר".
בחדר הישיבות התפתח עימות ראשון. "אנחנו לא מוכנים לקבל את המתווה. הוא לא מעניק את מה שאנחנו צריכים לקבל", הציג רועי יקיר את עמדת הנציגות בפני כהן, "אנחנו רוצים תוספות, חיזוקים. ההצעה הזו לא מספיקה".
ורמוס, שדיבר אחריו, היה נחרץ יותר: "איזי, זה לא ילך", אמר. "לא תהיה עסקה. אתה תרד ל־1.2 מיליארד. אתה לא מבין שאתה ואנחנו צריכים להיות באותו צד? גם אתה וגם אנחנו רוצים חברה חזקה. אתה, כמנכ"ל החברה, צריך להיות בעד שבעל השליטה יזרים כמה שיותר. לא להגיד כל הזמן שלא יהיו יותר הזרמות".
"אתם יודעים מה לבייב אמר לי?", ענה לו כהן הנסער, "הוא אמר: 'אתה יודע מה זה בשבילי להזרים 700 מיליון שקל לחברה? אתה יודע אילו נכסים הייתי יכול לקנות בסכום הזה?'".
נראה שכהן לקח את הדברים קשה. הוא ידע על העמדות של ורמוס, אבל כשאחת מחברות הביטוח התנגדה למתווה שהציע נראה שהוא מופתע. "בכל פעם שאנשי הביטוח דיברו נגדו, הוא לא הצליח להסתיר את פגיעותו", אמר גורם שנכח בישיבות.
עם זאת, גם בצד של הנציגות שיבחו את כהן על ניהול המשא ומתן: "הוא ניהל את המשא ומתן בצורה מצוינת מבחינת לבייב, נהג כג'נטלמן, לא הרים את הקול. הפעיל את כל כוח השכנוע שלו. אין לי ספק שאלמלא איזי ההסדר לא היה מושג, בטח שלא בצורה כה מהירה", אמר אחד המשתתפים במשא ומתן. כהן גם הוכיח את עצמו כטקטיקן כשהצליח ליצור פילוגים בין חברי נציגות האג"ח, בעזרת שורה פגישות אישיות שערך לכל אורך המשא ומתן עם נציגי חברות הביטוח, מחוץ לערוץ הפורמלי של שיחות עם חברי הנציגות.
"אתם לא מבינים, פשוט לא מבינים. עשיתי את המקסימום. אני לא מסוגל לתת יותר כלום", סיכם כהן את עמדתו לאחר כשעה, ונציגי פסגות הודיעו לו שבהתנהלות כזו אין מה להמשיך. בבלי ארז את ניירותיו. "אם ככה, אין מה לעשות", הודיע ורמוס, "בואו נלך הביתה ונמשיך במוצאי שבת". הם ידעו שכהן לחוץ, כי מועד הפירעון של אג"ח ט' מגיע. אם לא יסגור את ההסדר עד יום שבת - לא תהיה לאפריקה ישראל ברירה אלא ללכת לבית המשפט ולבקש הקפאת הליכים, לפני שמחזיקי אג"ח ט' יעשו זאת. בנוסף, אי־פירעון של אג"ח ט' יכניס על פי תנאי האג"ח את כל הסדרות האחרות לפירעון מיידי.
"אתה חייב לתת יותר. אם לא תיתן, לא תהיה עסקה. אין מה לעשות", אמר הסל.
"אבל אני מסביר לכם, אי אפשר", ענה כהן.
ורמוס התפרץ: "אל תגיד שאי אפשר. תבדוק קודם! אל תגיד לי סתם לא. לך תבדוק עם בעל השליטה!".
"מה אתם רוצים בדיוק?", שאל כהן.
יקיר: "שתביא תוספת לאג"ח, תוסיף ריביות, או הזרמה נוספת. שווי של 2 מיליארד שקל זה גבוה מדי".
העמדות והאסרטיביות של יקיר, נציג כלל ביטוח, הפתיעו חלק מהנוכחים. מצד אחד הוא לחץ על ורמוס להיות פרקטי, אבל מצד שני הפגין עמדה בלתי מתפשרת מול אפריקה ישראל בנקודות שחשב שהן עקרוניות. "הוא לא הגיע להרבה ישיבות, כלל שלחה בדרך כלל את אהוד קאופמן, שהציג עמדות פשרניות יותר", סיפר אחד הגורמים בישיבה, "יקיר נהג אחרת. הוא היה מאוד פרקטי ונחוש".
22:00
יוני טל (מימין) ועו"ד ליפא מאיר דנים על ההסדר צילום: אוראל כהן - "אתה עושה מאיתנו אפסים"
אחרי כשעה של דיונים סביב התוספת, יצא כהן להתייעצות טלפונית בחדר אחר, חזר לנציגות ואמר: "אני יכול לשקול ולבדוק אם אפשר להזרים עוד 50 מיליון שקל לחברה, ולהגדיל את האג"ח ב־100 מיליון שקל. אבל אני אבדוק זאת רק אם אדע שאם התשובה חיובית - אנחנו סוגרים".
אחרי שנציגי בעלי האג"ח דנו בהצעה כמה דקות, אמר לפתע כהן: "אני הולך לאכול משהו. דברו קצת ביניכם". חברי הנציגות נשארו שוב לבד לדיון פנימי, בשעה שכהן קפץ למסעדה סמוכה. כהן, ששומר על אורח חיים בריא, נוהג לאכול בישיבות רק ירקות.
שלוש שעות ארך הדיון הפנימי בין חברי הנציגות, בניסיון למצוא נוסחה שתהיה מקובלת על כולם. בשלב מסוים הוכנס כהן לחדר, והבהיר לנוכחים ש"אין שום סיכוי שאני יורד מתחת לשווי 2 מיליארד שקל. אין סיכוי". אבל היתה לו גם בשורה: "לפני כמה דקות חתמנו על הסכם מימון מחדש לבניין הטיימס בניו יורק. ההלוואה של 711 מיליון דולר כבר אינה קיימת, היא נמוכה יותר משמעותית. זה יכניס לחברה הון עצמי של 1.5 מיליארד שקל נוספים, כך שההון העצמי של אפריקה ישראל יעמוד על 2.7 מיליארד שקל".
בחוץ החל לרדת גשם עז, וסופת ברקים השתוללה. שלוש השעות עברו לאט. אנשים יצאו לשירותים, לעשן, להתקשר. כשחזרו, החלה הסערה. "אני מוכן לעלות לשווי של 1.5 מיליארד שקל", אמר ורמוס. לזוביק היה מוכן לשווי גבוה יותר, אבל מתחת ל־2 מיליארד שקל. טל היה מוכן עוד קודם לכן לשווי של יותר מ־2 מיליארד שקל. יקיר והסל צידדו בשווי של 2 מיליארד שקל, בתנאי שאפריקה תחזק את האג"ח בסכום נוסף.
בשלב הזה החלו ניסיונות לשכנע את ורמוס להתפשר. זה לא הצליח. "יושבים פה אנשים עם 15–20 שנות ניסיון בשוק ההון. אנשים שעשו משהו בחיים שלהם ומבינים בהשקעות. אתה לא מוכן לשמוע כלום", אמר לו טל.
ורמוס: "אני רוצה 1.5 מיליארד שקל שווי. נקודה. זה מה שאני רוצה".
יקיר: "הגישה שלך לא מקדמת אותנו לשום דבר. אתה לוקח אותנו אחורה. אתה עושה ממני אפס".
ורמוס: "אין מצב. אני לא עולה. אם הם רוצים, שיירדו אליי".
טל עבר עבר להרמת קול: "אתה עושה מאיתנו אפסים. מה אתה רוצה מהם? אתה לא מבין שאין סיכוי לקבל שווי יותר נמוך? אתה לא מבין שאין לו? כמה פעמים צריך להסביר לך?". טל קם ממקומו. "יש פה הזדמנות גדולה. אתה עושה נזק", קרא לעבר ורמוס, "מסבירים לך שאפשר לקבל 200 מיליון שקל על חשבון השווי. אתה ילד. אתה חושב שכולנו פה אפסים".
ורמוס: "אתה מתבלבל ולא בטוח שמבין עם מי אתה מדבר. כדאי שתשנה את הטון".
01:30 - הסל מתיר את הפלונטר
עו"ד מאיר היה זה שהרגיע מעט את הרוחות. הוא נתפס בעיני חברי הנציגות כמי שהכניס סדר והיגיון בכל הדיונים, המוציא ומביא מול אפריקה ישראל. ערב קודם נפגש לראשונה מאיר עם לבייב, הסביר לו את עמדת הנציגות והשניים ניסו למצוא דרכים לפתרון הבעיות. מהפגישה הזו חזר מאיר לא מגובש. הוא לא ידע לומר לחברי הנציגות מהם הקווים האדומים באמת, שאותם לא תסכים אפריקה ישראל לעבור בשום אופן.
למרות ניסיונות ההרגעה, החדר נותר מתוח, עד שאמיר הסל העלה הצעה. "אולי", אמר הסל, "כדאי שההזרמה הראשונית של לבייב תהיה 300 מיליון שקל ובמסגרת הנפקת זכויות. לבייב מחזיק ב־75% ממניות אפריקה ישראל, כך שהציבור, שמחזיק ב־25% הנותרים, יזרים בהנפקה כזו עוד 100 מיליון שקל במסגרת הנפקת הזכויות".
המבטים התמקדו בהסל. כמה שניות של שקט הבהירו לנוכחים שמסתמנת דרך יציאה מהפלונטר. "אני יוצא להתייעצות עם אלי", אמר ורמוס. הוא ובבלי עלו לקומת הקרקע, דיברו וחזרו כעבור 20 דקות. "אוקיי, אני מסכים לשווי של 2 מיליארד שקל", אמר ורמוס עם שובם לשולחן, "בתנאי שתהיה הזרמה של 750 מיליון שקל לחברה מבעל השליטה, ותוספת של עוד 200 מיליון שקל לאג"ח". מרדר צייר את המתווה על לוח נייר שהוצב בחדר.
ברטוב קרא לכהן לחזור לחדר. המתווה החדש, עם רעיון הנפקת הזכויות, הוצג בפניו. "אני אוהב את הרעיון, אבל צריך להתייעץ", אמר כהן, ויצא שוב מהחדר. הפעם היו אלה חברי הנציגות שהמתינו לו.
המתח ירד בבת אחת. "מה דעתכם שנזמין פיצה? יש לכם התנגדות?", הציע עו"ד מאיר. השליח הגיע עם שלושה מגשים, אך ורמוס לא לקח לו חתיכה.
המתח התפוגג. ההתייעצות של כהן עם הצמרת הבכירה של אפריקה ישראל ועם הבנקים ארכה יותר משעתיים. חלק מהיועצים והבכירים היו נגד חתימה על ההסדר וסברו שעדיף להזרים את הכסף בהנפקת זכויות, לממש נכסים ולתת לחברה לצאת מהמצב בכוחות עצמה. לבייב היה זה שהכריע. השעה ברוסיה היתה כבר לפנות בוקר, ורב שעמו נועץ נתן חיזוק נוסף: "מזל מיט ברכה", אמר ללבייב ביידיש.
בחדר הישיבות קראו עיתונים ודיברו על ההתרחשויות בצים. "מי היה מאמין שנגיע פה להסדר ודווקא בצים העניינים יסתבכו?", אמר אחד הנוכחים.
מהר מאוד הנושא המרכזי בשיחה הפך להיות אג"ח ט'. עכשיו היה ברור לכולם שזהו המכשול העיקרי בדרך להסכם. איזי כהן הבהיר לכולם שהבנקים נמצאים בתמונה, ושההסדר במתווה הנוכחי נעשה על דעתם. "אני מציע תוספת של 5%", אמר טל, "בשבילם זה יהיה הישג ולאפריקה זה יעלה רק 0.4% נוספים (מתוך היקף האג"ח של אפריקה ישראל, העומד על 7.5 מיליארד שקל - ג"ח)".
"תגיד לרמי (ירדן, בעל השליטה בגלובל פיננס בעלת האחזקות הגדולות בסדרת אג"ח ט' - ג"ח): 'רמי, אין כסף'", אמר מרדר.
יקיר התנגד: "תגיד, מה אתה מציע לו 5%? תציע פחות".
"אבל אם תיתן להם תוספת, הסתבכת עם סדרות כ"ד וי"ז", הוסיף הסל. ההערה הקצרה של הסל למעשה ניבאה את ההתארגנות של בעלי סדרות האג"ח הקצרות כ"ד וי"ז. הבעיה כעת היא שאם יינתן פיצוי למחזיקי סדרת אג"ח ט', מחזיקי סדרות י"ז וכ"ד עשויים לדרוש ולקבל גם הם פיצוי, וייווצר סוג של דירוג שיחייב מתן פיצוי לכל הסדרות.
"אני אומר לכם, בפעם הראשונה אג"ח ט' לא יקבלו את הסידור הזה", אמר טל, "נצטרך לחזור אליהם פעם שנייה ושלישית. אבל תחשוב שגיא גיסין (ראש נציגות אג"ח ט' - ג"ח) יקבל 5% יותר מכולם. תחשוב שאם הוא לא יקבל אותם, הוא ייראה טמבל".
מרדר: "יוני, אתה יכול לכנס את נציגות אג'ח ט' כבר מחר?".
טל: "אני לא יכול".
02:30 - כולם שפוכים, כהן נואם מהלב
עם שובו של כהן לחדר התחדש הדיון בנושא אג"ח ט'. כהן סיפר כי קבע עם בעלי הסדרה פגישה ליום שישי בעשר, וביקש מעו"ד מאיר להצטרף אליו. מאיר השיב כי אינו יכול לעשות זאת, מאחר שהוא מייעץ לנציגות הכללית. הפגישה נדחתה להיום בבוקר.
בחוץ הגשם פסק, אבל דלת המרפסת נסגרה עם שובו של כהן לחדר ב־2:30 לפנות בוקר. "אנחנו מסכימים להצעה, אבל יש לנו כמה דרישות קטנות", אמר כהן, "אנחנו רוצים לקבל אופציה להזרים את הכסף עוד לפני המועד הסופי בכל שנה". הנציגות הסכימה ללכת לקראתו בנושא זה, כמו גם בפרטים אחרים. ארבע טיוטות נכתבו עד שהגיעו לנוסח הסופי, המוסכם על כולם.
אחרי החתימה, ב־3:22, ביקש כהן לסכם. "כולנו היינו כבר שפוכים, מתים, אבל הוא היה מאוד נרגש. רבע שעה הוא נאם, דיבר ודיבר, אבל מהלב", סיפר אחד הנוכחים. "אני רוצה להודות לכם. אני יודע שהיה קשה אבל שמח שזה נגמר", אמר כהן. "כשיצאנו לדרך לא האמנתי, לא אני ולא חבריי לחברה, שבעל השליטה יצטרך בכלל להזרים כסף, ובטח שלא סכומים כאלה. לבייב פגש ברוסיה מנהל של בנק גדול וזה שאל אותו: 'תגיד, אתה לא מחזיר חובות לפנסיונרים בישראל? זה נכון?'. לבייב נעלב מאוד. היה קשה בצורה בלתי רגילה להעביר את ההסדר הזה, אבל תראו
את האמונה הבלתי רגילה של בעל השליטה בחברה, שמוכן להזרים סכום כזה גדול. אני רוצה גם להודות לליפא שתרם בצורה בלתי רגילה לעניין, ורוצה להודות לכם, חברי הנציגות. לדעתי אפריקה יוצאת לדרך חדשה. אני משוכנע שאני יכול להוביל אותה למקומות הרבה יותר טובים".
כהן אף התייחס לוורמוס ואמר: "לפני שנתיים, כשהגוף שניהלתי רצה לקנות את פסגות, לא העליתי בדעתי שפחות משנתיים אחר כך אמצא את ורמוס מתעמת איתי בצורה כזו, בסיטואציה כזו".
אחריו דיבר עו"ד מאיר, שהחזיר לכהן מחמאות והוסיף: "התרשמתי עמוקות מהצוות הלא רגיל של אנשים שאחראים על כל כך הרבה כספים, וכל הזמן ניסו למקסם את הסיטואציה".
הישיבה הסתיימה. בחוץ כבר חילקו את עיתוני הבוקר, ובפנים הנוכחים לחצו ידיים, גם ורמוס וטל. הסדר האג"ח הגדול בתולדות שוק ההון של מדינת ישראל נחתם. החבורה התפזרה במהירות.