מחיר למשתכן הרצליה: 68% לעשירים בלבד
אחד הפרויקטים שריכז את מרב התלונות של זוכי מחיר למשתכן הוא זה של רמי שבירו בהרצליה, שבו רק שליש מהדירות יעלו פחות מ־2 מיליון שקל
מיעוט של דירות קטנות וזולות ועיכוב בקבלת היתרי בנייה – אלה החששות המרכזיים שמעלים הזוכים בתוכנית מחיר למשתכן, שאותם מרכזת קבוצת הפייסבוק “כל המידע לדיירי מחיר למשתכן”.
- אחרי אזורים ואפריקה: אפקט מחיר למשתכן חובט גם בדמרי
- ההגרלה הגדולה של מחיר למשתכן חשפה: אין מספיק דירות קטנות
- דילמת הזוכים: מה עדיף - להמתין 4 שנים למחיר למשתכן או לרכוש דירה עכשיו בשוק?
אחד הפרויקטים שריכז את מרב התלונות הוא זה של רמי שבירו בהרצליה, שבו רק שליש מהדירות יעלו פחות מ־2 מיליון שקל. לשכת שר האוצר משה כחלון יצרה קשר עם מנהלי הקבוצה כדי לנסות לענות על הקשיים.
אחד מהפעילים בקבוצת הפייסבוק, שחברים בה 10,477 זוכים, ביקש מהחברים שיספרו על הבעיות בפרויקטים כדי ששר האוצר ינסה לפתור אותן: "שוחח אתי דוברו של כחלון, והוא ביקש להבין את הבעיות שמפריעות לנו". גורמים במשרד האוצר אישרו את הדברים.
ממסמכי הפרויקט של שבירו, שהגיעו לידי “כלכליסט”, עולה כי שיעור הדירות בנות שישה חדרים בשטח 156 מ”ר עומד על 29%, ועלותן כ־3 מיליון שקל; דירות 5 חדרים בשטח 130 מ”ר מהוות 17% מהפרויקט, ועלותן 2.54 מיליון שקל; דירות 4 חדרים בשטח 120 מ”ר מהוות 22% מהפרויקט, ועלותן 2.3 מיליון שקל; דירות 3 חדרים בשטח 80 מ”ר מהוות 32% מהפרויקט, ועלותן 1.6 מיליון שקל. הנתונים כוללים גם הדירות לשוק החופשי.
הזוכים שעלו ראשונים בגורל יבחרו ככל הנראה בדירות הקטנות והזולות יותר. הזוכים האחרונים ככל הנראה לא יוכלו לעמוד במחיר של הדירות היקרות וייאלצו לבטל זכייתם בפרויקט.
העובדה שניתן לקחת משכנתא של 90% במחיר למשתכן לא תסייע להם, מכיוון שההטבה מוגבלת לדירות עד שווי שוק של 1.8 מיליון שקל. מאחר שדירת 4 חדרים בהרצליה עולה לפחות כ־2.3 מיליון שקל, הזכאים יידרשו להון עצמי מינימלי גבוה של 575 אלף שקל.
בעיה בולטת נוספת שהעלו הזוכים היא עיכוב בקבלת היתר הבנייה בשל אי הסכמות בין הרשות המקומית ליזמים, שמשאיר את הזוכים באי ודאות במשך תקופה ארוכה.
לפי מטה הדיור, משך הזמן הממוצע לקבלת היתר בנייה במחיר למשתכן הוא שבעה חודשים מרגע שהקבלן הגיש את הבקשה, לעומת שנה עד שנה וחצי בשוק החופשי. רק לאחר שמתקבל ההיתר יכול הקבלן להציג לזוכים את תמהיל הדירות בפרויקט.
אולם בחלק מהפרויקטים הזכאים חוששים מחריגה גדולה שתגרום להם להמתין זמן ארוך בלי לדעת מתי יוצעו להם הדירות, ובמקביל להימנע מרכישת דירה בשוק החופשי.
הזוכים הזכירו מספר פרויקטים שמתקדמים באטיות רבה מדי, ובהם פרויקט בראש העין של גינדי החזקות. הזכאים זכו בו כבר בינואר, אבל רק השבוע התקבל היתר בנייה, וגם הוא רק לשלושה מתוך תשעה מבנים. לטענת החברה, מסירת הדירות צפויה בסוף 2020, ארבע שנים אחרי הזכייה בהגרלה.
משבירו נמסר: “נושא ציפיות הזוכים לגודלי הדירות ולמחירים עניינו במערכת היחסים בין משרד האוצר, משרד השיכון והזוכים. לחברה הקבלנית אין כל סמכות בנושא”.