הקיפאון ברכישת דירות הוביל לירידה קלה בריבית המשכנתאות
לפי בנק ישראל, הריבית הקבועה והצמודה ירדה במאי ל-3.74%. זה החודש הראשון שבו הריבית יורדת מאז מאי אשתקד
סימן נוסף להתקררות שוק הדיור: לפי נתוני בנק ישראל שפורסמו היום ריבית המשכנתא הקבועה והצמודה ירדה לשיעור של 3.74% בחודש מאי, זאת לעומת שיעור של 3.87% בחודש אפריל.
- מכון גזית גלוב: מחירי הדירות עלו ב־2.3% ברבעון הראשון
- גלנט: "אני לא יודע אם נתוני הלמ"ס מדויקים, אך הם הנתונים שלנו ואנחנו רצים איתם"
- בדיקה: משכנתא ל־25 שנה גבוהה ב־24% מזו ל־15 שנה
מדובר בפעם הראשונה שהריבית יורדת מאז חודש מאי אשתקד. בהשוואה לחודש זה, כלומר בהסתכלות שנתית, מדובר בעלייה משמעותית שכן במאי 2016 עמדה הריבית על 2.93% בלבד.
לפי בכירים במערכת הבנקאית, הירידה בריבית המשכנתאות היא חלק מהתייצבות של תמחור האשראי לדיור. לדברי הבכירים, מדובר בירידה קלה מאוד ומשום כך עוד מוקדם לדבר על מגמה חדשה בריבית המשכנתאות.
כמו כן, הדגישו במערכת הבנקאית כי ישנו קושי להתייחס רק למסלול אחד של ריבית משכנתא, משום שישנם שלושה מסלולי ריבית לנוטלי המשכנתאות — ריבית קבועה, ריבית משתנה וריבית פריים.
בנוסף, לפי הערכות הבנקים, היקף המשכנתאות החדשות שניטלו בחודש מאי צפוי לעמוד על 4—4.3 מיליארד שקל — ירידה של 19.6% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, אז עמד היקף המשכנתאות החדשות על 5.35 מיליארד שקל, וירידה של 18% בהשוואה לחודש אפריל, שבו ניטלו משכנתאות חדשות בהיקף של 3.65 מיליארד שקל.
ירידה זו מצביעה על מגמה שנמשכת כבר מספר חודשים. הירידה בהיקף נטילת המשכנתאות החלה כבר בחודש ספטמבר האחרון, שבו נלקחו משכנתאות חדשות בהיקף של 4.92 מיליארד שקל (לפי נתוני בנק ישראל). לשם השוואה, בחודש אוגוסט שקדם לו היקף המשכנתאות החדשות שניטלו עמד על 5.5 מיליארד שקל. כלומר, מדובר על ירידה של כ־11%.
ירידת הריבית והירידה המתמשכת בהיקף המשכנתאות הן תוצאה של האטה ברכישת דירות חדשות. לפי משרד האוצר, ברבעון הראשון של 2017 (ינואר—מרץ) נרכשו 27.4 אלף דירות — ירידה של 8% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, אז נרכשו 30 אלף דירות. הרבעון הראשון של השנה לא היה הרבעון הראשון שבו נרשמו ירידות. ברבעון האחרון של 2016 (אוקטובר־דצמבר) נרכשו 24 אלף דירות — ירידה של 14% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2015, אז נרכשו 28 אלף דירות.
אחת הסיבות להתקררות של שוק הדיור היא ההמתנה של זוגות צעירים וזכאים אחרים לרכישת דירות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. עד כה זכו בדירות 11 אלף זכאים מתוך 87 אלף רשומים לתוכנית. 76 אלף שממתינים לזכייה מהווים פלח אוכלוסייה משמעותי שכרגע אינו רוכש דירות.
סיבה נוספת להתקרות היא ההמתנה להחלטת בג"ץ בנוגע למס ריבוי נכסים (מס דירה שלישית). אי־הוודאות שיוצרת ההמתנה להחלטה בקרב משקיעים מביאה לכך שבינתיים לפחות חלקם לא ממהרים למכור או לרכוש דירות.