$
חדשות נדל

תיקון חדש יאפשר לעיריות לגבות מס על מיזמי תמ"א 38

על פי התיקון, העיריות יגבו היטל על פרויקטים של התחדשות עירונית, והכסף ישמש אותן לפיתוח מבני ציבור לאוכלוסייה ההולכת וגדלה בעקבות האצת הבנייה למגורים. הערכה: מדובר בעשרות שקלים למ"ר

אמיתי גזית 07:0111.05.17

תיקון לחוק התכנון והבנייה שמקדם אגף התקציבים במשרד האוצר, בשיתוף השלטון המקומי, יאפשר לרשויות מקומיות לגבות היטל חדש על מיזמי תמ"א 38 ופינוי בינוי, כתחליף להיטל השבחה, שהחוק אינו מאפשר להן לגבות במיזמים אלה. מדובר בהיטל שהעיריות יוכלו לגבות כדי לפתח מבני ציבור שישמשו את האוכלוסייה ההולכת וגדלה בעקבות האצת הבנייה למגורים.

 

 

בעוד כשבועיים יעלה לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת התיקון לחוק התכנון והבנייה לצורך הכנתו לקריאה שנייה ושלישית, וגורמים באוצר מציינים כי בניגוד לעבר, יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם, בקיא בסוגיה בזכות תפקידיו הקודמים בעיריית ירושלים, ומכאן התחושה כי יש חלון הזדמנויות לאשר את החוק.

 

גובה ההיטל ייקבע בתקנות לאחר השלמת החקיקה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי באוצר מבקשים לגבות סכום של כמה עשרות שקלים למ"ר. אייל אוכמן, יו"ר איגוד תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר ושותף בחברת הייזום תל דן, גורס כי היטל של עשרות שקלים למ"ר לא יפתור את הבעיה: "בפרויקטים של תמ"א 38 המדינה, היזמים והתושבים מרוויחים, אבל השאירו לרשויות המקומיות פירורים. עד שהמדינה לא תכניס את ידה לכיס ותסייע באמת, שום דבר לא יזוז. רק מהמע"מ המדינה מרוויחה יותר מהיזם".

פרויקט תמ"א 38 בת"א פרויקט תמ"א 38 בת"א צילום: דוד הכהן

 

כדי לשמור על כדאיות כלכלית של הפרויקטים הללו ולעודד בנייה בלב הערים, החוק העניק פטור גורף מהיטל השבחה על זכויות הבנייה שתמ"א 38 מוסיפה, עד כ־3.5 קומות לבניין. במסלולי פינוי־בינוי יש פטור מלא מהיטל השבחה או גבייה של 50% בלבד מההיטל. על רקע זאת בשנה האחרונה בשלטון המקומי החלו להתנגד למיזמי תמ"א 38, ולטעון כי התוכניות הללו מצופפת את הערים, מחייבות אותן לקלוט תושבים חדשים, אך לא מספקת להן משאבים לפיתוח תשתיות ומוסדות ציבור לאוכלוסייה ההולכת וגדלה.

 

בעקבות לחץ שהפעיל השלטון המקומי ואיום של ערים מרכזיות כגון רמת גן וגבעתיים כי לא ימשיכו להנפיק היתרי בנייה לתמ"א 38, אושר במרץ השנה תיקון לחוק שיאפשר לראשונה לוועדות מקומיות לגבות היטל השבחה חלקי, כלומר 25% מערך זכויות הבנייה שנוספו בתיקון 3א', שאושר בסוף 2016, ומאפשר להוסיף 3.5 קומות לבניין, במקום 2.5 קומות. כך שהיטל ההשבחה מאפשר לעיריות לגבות 25% משווייה הכספי של קומה אחת בלבד.

 

סעיף ההיטל על מיזמי תמ"א 38 הוא אחד מהסעיפים של התיקון לחוק שנועד להסדיר היטלי פיתוח. פיתוח של תשתיות בנייה, במיוחד קרקעות פרטיות, מבוצע על ידי

רשויות מקומיות וממומן באמצעות היטלי פיתוח שהן גובות מחברות הבנייה. אלא שהיטלי הפיתוח כיום אינם מספיקים, וכן קיים חוסר אחידות בין העיריות. באוצר מקווים כי התיקון לחוק ייצור סטנדרטים אחידים לגביית ההיטלים, ויאיץ אישור מיזמי תמ"א 38.

 

על פי התיקון החדש, היטלי הפיתוח ייקבעו על ידי שר האוצר ושר הפנים, וכדי למנוע שימוש בכספים שלא למטרות פיתוח הקרקע, החוק יחייב כל רשות להקים קרן ייעודית לכסף הזה.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "חוק דמי פיתוח קודם כדי לתת מענה לתוכניות בנות עשרות אלפי יחידות שאינן מתקדמות לכדי בנייה בשל מחסור מקורות לפיתוח. המנגנון הקיים מעוגן בחוקי עזר מוניציפליים השונים מרשות לרשות. המנגנון המסורבל גרר עתירות משפטיות ועצירת בנייה. החוק החדש ייתן מענה לרשויות המקומיות, לקבלנים וליזמים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x