$
חדשות נדל

קבינט הדיור אישר את התיקון לתמ"א 38

התיקון החדש משנה את שיטת החישוב לזכויות בנייה במסגרת תמ"א 38 במסלול של הריסה ובנייה מחדש; התוספת המקסימלית תעמוד על 3.5 קומות לבניין; המכשול העיקרי – התיקון אינו מחייב את הרשויות המקומיות

דותן לוי 14:2321.11.16

קבינט הדיור אישר היום את התיקון לתמ"א 38 (תיקון 3 א') הקובע שיטה חדשה לחישוב זכויות בנייה במסלול הריסה ובנייה מחדש מכוח התוכנית. החישוב יעשה באופן הבא: תוספת של 1.5 קומות לבניינים בני קומה 1, תוספת של 2.5 קומות לבניינים בני שתי קומות, תוספת של 3 קומות למבנים בני 3 קומות ותוספת של 3.5 קומות למבנים בני 4 קומות ומעלה. בנוסף לקומות אלו ניתן לקבל השלמת שטחים בשיעור של סגירת קומת העמודים, תוספת לממ"ד, שטחים תת קרקעיים ועוד.

 

הסיבה לגיבוש התיקון החדש נבעה ממגוון פרשנויות מצד הרשויות המקומיות והיזמים לשיטה אשר הייתה מקובלת עד כה, כאשר המחלוקת הגיעה לשיאה בהמשך בין המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ לבין מי ששימש כיו"ר ועדת הערר של מחוז ת"א עו"ד מיכה גדרון. מאז, במשך תקופה ארוכה נעצרו פרויקטים רבים בשל חוסר הבהירות בנוגע לשיטת החישוב אשר מנחה את היזמים בגיבוש הפרויקט ואת הרשויות באפשרות להנפיק היתרים. השיטה החדשה ("שיטת המדרג"), קובעת כי תוספת הקומות תחושב על בסיס שטח המבנה הקיים בפועל, ולא על תב"עות ישנות החלות במגרש כפי שפירש אותה גדרון.

 

תמ"א 38 בתל אביב (ארכיון) תמ"א 38 בתל אביב (ארכיון) צילום: דוד הכהן

 

במסגרת התיקון נקבעו גם הוראות אשר מרחיבות ומחזקות את שיקול הדעת של הרשויות המקומיות במתן היתרים מכוח תמ"א 38. לפי התיקון יהיה פטור מהיטל השבחה, מה שצפוי לעודד יזמים מצד אחד אך הוביל להתנגדות של הרשויות המקומיות שכן היטל ההשבחה מגיע לכיסן. מאחר ואישור תוכניות תמ"א 38 נתון לשיקול דעתן של הרשויות קיים חשש כי התוכנית לא תקודם בקצב שהממשלה הייתה רוצה לראות. יחד עם זאת, באוצר מעריכים כי אישור התיקון צפוי לגרום לשינוי מגמה בשוק שתביא להגדלת כמות הבקשות ואישור היתרים של פרויקטים במסלול הריסה ובנייה מחדש.

 

שר האוצר, משה כחלון: "החלטה שתסייע להגדלת היצע הדירות ותהווה נדבך נוסף במאבק לפתרון משבר הדיור. תרומתה של תמ"א 38 לחידוש הערים הינה משמעותית. התיקון החדש יעודד את מסלול ההריסה ובנייה מחדש, מסלול עדיף על פני מסלול של חיזוק בלבד, ויביא לחידוש פרויקטים אלו שהשהו את התקדמותם עד להכרעה בדבר תכנית זו".

 

בנוסף, אישר קבינט הדיור להאריך את התוכנית לתמרוץ רשויות מקומיות למתן היתרי בנייה, וזאת בשיתוף עם שר הפנים, אריה מכלוף דרעי, תוך הגדלת תקציב התכנית. התוכנית מעניקה תמריצים תקציביים לרשויות מקומיות אשר יגדילו את היקף היתרי הבנייה הניתנים בשטחן. זאת, בדגש על בנייה בתוכניות להתחדשות עירונית ובתוכנית "מחיר למשתכן". תוכנית זו מסייעת לרשויות בקליטת התושבים ובפיתוח התשתיות המתאימות.

 

בנוסף, אישר קבינט הדיור גם את ההצעה לתקן את חוק עידוד השקעות הון, התשי"ט-1959, כך שיינתנו הטבות מס גם לפרויקטים לשכירות ארוכת טווח אשר ייבנו במסגרת של תוספות בנייה, כדוגמת תמ"א 38, לבניינים המשמשים למסחר ותעשייה אשר יוסבו למטרות מגורים ולמעונות סטודנטים. לפי האוצר, צעדים אלו צפויים להביא לגידול בהיקף ההשקעה בפרויקטים לשכירות ממוסדת וארוכת טווח אשר משמשת כפתרון דיור יציב חליפי למגורים, ומתווספים לשורה של צעדים נוספים שבהם נוקטת הממשלה כגון מכרזי קרקע בהנחה לשכירות ארוכת טווח באמצעות חברת דירה להשכיר וקידום חוק הריטים.

 

הצעה נוספת שאושרה היא העמקת סבסוד הפיתוח אשר ניתן במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" ביחידות דיור ביישובי הפריפריה, בהם ערך הקרקע אינו מספק לצורך יישום התוכנית. על פי ההצעה, יינתן סבסוד פיתוח גם עבור יחידות דיור אשר משווקות בפרוייקטים של תוכנית "מחיר למשתכן" אך אינם משווקים בהכרח עבור הזכאים לתוכנית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x