$
חדשות נדל

פרסום ראשון

ראשי הערים הגדולות לאביגדור יצחקי: אל תדון בתיקון לתמ"א 38

ראשי הערים מאיימים כי יצביעו נגד התיקון, לפיו יהיה ניתן להוסיף עד 3.5 קומות ומבקשים כי ידחה את הדיון. דורשים שיורשו לגבות היטל השבחה והגנה מפני תביעות של יזמים שלא יקבלו את מלוא הזכויות

אמיתי גזית 16:2726.10.16
ראשי הערים דורשים להוריד את הדיון על תיקון 3א' לתמ"א 38, מסדר היום של המועצה הארצית לתכנון ובנייה שמתכנסת בשבוע הבא. במכתב משותף לפורום 15 הערים העצמאיות ולמרכז השלטון המקומי שנשלח אתמול (רביעי) לאביגדור יצחקי, יו"ר המועצה וראש מטה הדיור במשרד האוצר, מדגישים ראשי הערים כי נוסח התיקון שיעלה לדיון עונה "באופן חלקי ולא מספק" על דרישותיהם.

 

בדיון המדובר אמור לעלות תיקון חדש לשיטת חישוב זכויות הבנייה במסלול הריסה ובנייה מחדש בתמ"א 38. התוכנית התקפה היום, שנועדה לחזק בניינים מפני רעידות אדמה, מעניקה ליזמים 2.5 קומות נוספות על הבניין הקיים בתמורה לחיזוקו. בתיקון המוצע, יהיה ניתן להרוס ולבנות מחדש בניין בתוספת של עד 3.5 קומות, תלוי במספר הקומות שהיו לבניין לפני הריסתו.

בשנים האחרונות קבעו מהנדסים כי שיטת חיזוקו של הבניין אינה יעילה מספיקה והוחלט לעודד מסלול של הריסה ובנייה מחדש, באופן שיאפשר לבנות את הבניין מהיסודות על פי התקנים. במקרים בהם נבנה בניין ישן בלי לנצל את מלא זכויות הבנייה החלות על המגרש, אפשרו מוסדות התכנון לחשב את זכויות הבנייה החדשות על בסיס מלוא הזכויות שמקנות התוכניות שחלות על השטח בתוספת 2.5 קומות שמעניקה תמ"א 38. אלא שלפני כשנה קבע ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, כי הוא מתנגד לשיטת החישוב הזו ולא יגן עליה, אם ידרש, בבתי המשפט.

 

בניין בשיפוץ תמ"א 38 (ארכיון) בניין בשיפוץ תמ"א 38 (ארכיון) צילום: יח"צ

 

על פי קמיניץ את גודלן של 2.5 הקומות החדשות יש לחשב רק על פי הבניין שעמד במגרש. פרשנות זו גרמה לקיפאון בתחום, ומנהל התכנון בהוראת אביגדור יצחקי גיבש תיקון שמבהיר את אופן חישוב זכויות הבנייה ונועד למנוע כפל פרשנות. בשנה האחרונה עלו מספר הצעות לאופן שיטת החישוב. בסופו של דבר החליט יצחיק לקדם את השיטה המכונה מודולרית. על פי שיטת זו זכויות הבנייה יינתנו ליזמים בהדרגה על פי גובה הבניין שייהרס. 3.5 קומות נוספות לבניין ובו 4 קומות ומעלה, לבניין ובו 3 קומות אפשר יהיה להוסיף עוד 3 קומות חדשות, לבניין עם 2 קומות תותר תוספת של 2.5 קומות חדשות, ולבניין שבו קומה אחת בלבד תותר תוספת של קומה וחצי חדשה. את שטח הקומות יחשבו על פי הבניין הקיים, בהתאם לפרשנותו של ארז קמיניץ.

 

ביום שלישי הקרוב, ה-1/11, התיקון הזה אמור לעלות להצבעה במועצה הארצית לתכנון ובנייה. אבל על פי המכתב הוא לא יזכה לתמיכת ראשי רשויות המקומית, שלהם 11 קולות מתוך 32 חברים במועצה. בשבועות האחרונים ניהל יצחקי משא ומתן עם נציגי השלטון המקומי ובהם איתן אטיה, מנכ"ל פורום 15 הערים העצמאיות, ודודי אריאלי ראש המועצה המקומית טבעון ויו"ר ועדת התכנון של מרכז השלטון המקומי. אטיה ואריאלי הציגו שלוש דרישות עיקריות, עליהן הם חוזרים במכתב שנשלח אתמול ליצחקי, והבהירו כי אם דרישותיהם ימולאו, יתמכו בכל שיטה לחישוב זכויות שתבחר המועצה הארצית לתכנון ובנייה.

 

ראשית, דורשים ראשי הערים לאפשר להם לגבות היטל השבחה על זכויות הבנייה הנוספות לתמ"א 38 שמקנה התיקון החדש. שנית, הם דורשים כי יותר להם לדחות בקשה להיתר בנייה על פי תמ"א 38 על פי שיקול דעתה התכנוני שהרשות המקומית, וללא מתן אפשרות ערעור על כך.

 

שלישית, הם דורשים הגנה מפני תביעות של יזמים במקרים שהרשות המקומית תסרב להעניק את מלא זכויות הבנייה שמקנה תמ"א 38. כדי להגן על עצמם מפני תביעות אלה, דרש ראשי הערים לאפשר להם להתנות היתר בנייה בכתב שיפוי מיזמים וקבלנים. בקשה זו נענתה, אך ראשי הערים טוענים כי זה לא מספיק, ומבקשים לצרף גם חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה לא נתבע לתבוע פיצויים במקרים שרשות לא תאשר את מלא הזכויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x