$
פרסום ושיווק

עייף ומפוצל, השידור הציבורי החדש עולה לאוויר

בזמן שאנשי רשות השידור נפרדים מתחנות הרדיו ומערוץ 11, אנשי "כאן" ותאגיד החדשות מנסים להתמודד עם הכאוס שכפה עליהם הפיצול של הרגע האחרון. בלי מנכ"ל קבוע וכשתוכניות האקטואליה בהרצה, עליית התאגידים לאוויר ביום שני הקרוב תהיה מאתגרת

אביב גוטר 11:4411.05.17

החוק לפיצול תאגיד השידור הציבורי "כאן" אושר לפנות בוקר במליאת הכנסת, בקריאה שנייה ושלישית. הליך החקיקה החפוז של החוק - שמפצל את חטיבת החדשות של "כאן" לתאגיד שידור עצמאי - מאפשר את עליית שני התאגידים במקום רשות השידור כבר ביום שני הקרוב, אך מותיר לא מעט סימני שאלה באשר לפעילותם בחודשים הקרובים.

את השידורים בטלוויזיה, שימשיכו להיות בערוץ 11, יפתח ביום שני הקרוב בשעה 17:00 תאגיד החדשות. הוא אמור לשדר ארבע שעות וחצי ביממה, אך עדיין לא ברור כיצד יצליח לעמוד בכך. כשתאגיד החדשות עוד היה חטיבה ב"כאן", החליטה ההנהלה שעד המעבר לשידורי קבע מירושלים, היא תוציא למיקור חוץ שלוש שעות של שידורי אקטואליה. היא יצאה למכרז להפקת רצועות השידור שבין השעות 17:00-20:00 למשך שנתיים, בו זכו אולפני הרצליה. אלא שבשל ההחלטה להקים תאגיד חדשות נפרד שגוררת עלויות תפעוליות נוספות, ומכיוון שמשרד האוצר לא מאפשר את פריצת המסגרת התקציבית שנקבעה לתאגיד המקורי, הוחלט לוותר על שירותי אולפני הרצליה. לכן, בתאגיד החדשות יאלצו להתאים עצמם בזמן שיא לשידורים מאולפני התאגיד במודעין. בנוסף, מכיוון שרק אתמול שוחררו 440 עובדי רשות השידור לעבודה בתאגיד, שידורי הרצה מלאים של תוכניות האקטואליה יבוצעו ברגע האחרון.

 

 

תאגיד החדשות אמור לשדר בכל יום בשעה 17:00 תכנית אקטואליה רכה בשם "5 מקורי" עם ענת קורול ודרור פויר; בשעה 18:00 תכנית כלכלית בהגשת דב גילהר; בשעה 19:00 תכנית אקטואליה בהגשת מיכל רבינוביץ ויועז הנדל; ובשעה 20:00 את המהדורה המרכזית עם גאולה אבן. לאחר מכן, בין השעות 21:00-23:00 לוח השידורים יהיה באחריות "כאן"; ובין 23:00-23:30 ישובו השידורים לתאגיד החדשות, שיישדר תכנית אקטואליה לסיכום היום עם רומי נוימרק.

 

ליתר שעות השידור הטלווזיוניות יהיה אחראי "כאן", שקברניטיו טרם הכריזו על לוח השידורים הרשמי. לפי הערכות, בשעות הבוקר יישודרו תוכניות הרדיו המרכזיות של התאגיד בפורמט טלוויזיוני. ייתכן כי בשעות שבין תוכניות הרדיו לבין שידור רצועת האקטואליה של תאגיד החדשות, הערוץ יישדר תכנים של הטלוויזיה החינוכית. בשבועות האחרונים מנהלים הצדדים מגעים על כך.

 

גם שידורי הרדיו של שני התאגידים החדשים צפויים לעלות לאוויר ביום שני הקרוב, אם כי עדיין לא ברור באיזו שעה. תאגיד החדשות יירש מקול ישראל שתי תחנות בעלות אופי אקטואלי - רשת ב' ורק"ע (תחנה בשפות זרות); ואילו "כאן" ייקבל את רשת א' שתמותג מחדש כ"כאן תרבות", את רשת ג' שתיקרא "כאן ג'", את 88FM שתהפוך ל"כאן 88", את רדיו מורשת שיהפוך ל"כאן מורשת" ואת תחנת קול המוזיקה שתהפוך ל"כאן קול המוזיקה". רשת ד' - תחנת הרדיו המשדרת בשפה הערבית - תעבור גם כן ל"כאן" ותיקרא "מקאן". פירוש השם בעברית הוא "מקום", והתחנה ממותגת באופן שונה מיתר התחנות מכיוון שלמילה "כאן" משמעות שלילית בערבית.

 

המנכ"ל הזמני והמנכ"ל שלפני המנכ"ל הזמני

 

מעבר לחוסר הוודאות הנוגע לשידורי תאגיד החדשות, גם זהות המנכ"ל עדיין לא ברורה. בשל החקיקה המהירה, את התפקיד ימלא בשבועיים הראשוניים עורך החדשות הראשי של התאגיד ברוך שי, שייקבל באופן זמני גם סמכויות ניהוליות. לאחר מכן, כונס הנכסים הרשמי דוד האן, הוא מפרק רשות שידור, ימנה מנכ"ל זמני למשך שלושה חודשים. בשלושת החודשים הללו ועדה בראשות שופט אמורה למנות מועצה לתאגיד החדשות, שבתורה תבחר מנכ"ל קבוע לגוף. אולם, לפי הערכות, המנכ"ל הזמני שייבחר על ידי האן ייכהן בתפקיד יותר משלושה חודשים, מכיוון שהקמת המועצה צפויה לארוך זמן לא מבוטל.

 

העורך הראשי של תאגיד החדשות ברוך שי. סמכויות ניהול זמניות העורך הראשי של תאגיד החדשות ברוך שי. סמכויות ניהול זמניות צילום: שאול גולן

 

בכל מקרה, עד למינוי מנכ"ל קבוע לא יבוצעו שינויים במצבת העובדים. המנכ"ל הקבוע יהיה רשאי לעשות שינויים עם כניסתו לתפקיד, ועובדים רבים שהעוברו מ"כאן" לתאגיד החדשות חוששים כי יחליט לפטרם. זאת בשל החשש כי ימונה לתפקיד אדם שיעדיף את את העובדים שנקלטו מרשות השידור.

 

440 מעובדי רשות השידור - חלקם במשרה חלקית - החלו להקלט אתמול ב־398 תקנים בתאגיד החדשות. הליך הקליטה צפויי להימשך עד ליום ראשון, כשעל פי סיכומים בין ההסתדרות למשרד האוצר, התאגיד יקלוט עוד כ־100 עובדים נוספים בעוד 112 תקנים.

 

קליטת אותם עובדים היא שגרמה לקיצוץ ההפקות של אולפני הרצליה, זאת בשל הנסיון שלא לפרוץ את התקציב שהוקצה לשידורי התאגיד. 600 עובדי רשות השידור צפויים למצוא עצמם ביום שני הקרוב, עת תסגר רשות השידור באופן רשמי, ללא עבודה. חלקם הקטן, בעיקר אלו בעלי התפקידים העיתונאיים, מצאו עבודה בכלי תקשורת אחרים.

 

הפשרה והסגירה הפתאומית

 

ההחלטה לפצל את התאגיד נולדה כחלק מפשרה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון. אחרי שראש הממשלה איים כי יפיל את הממשלה אם תאגיד השידור הציבורי "כאן" יקום, הוא הגיע בחודש מרץ לפשרה עם כחלון לפיה חטיבת החדשות תפוצל ומועד עליית השידורים יידחה מה־30 באפריל ל־15 במאי. לשם כך הוקמה ועדה מיוחד בראשות יושב ראש הקואליציה דוד ביטן, שערכה בימים האחרונים דיוניים מרתוניים בחוק.

 

במסגרת הדיונים בוועדה, ומכשראה שהליך החקיקה מגיע לישורת האחרונה, הודיע המפרק האן על סיום שידורי רשות השידור. האן עשה זאת כדי לאפשר את קליטת עובדי רשות השידור בתאגיד החדש לפני העלייה לאוויר, אך העובדים קיבלו זאת בהפתעה. שעות ספורות לפני שידור מהדורת מבט, נודע להם כי מדובר במהדורה האחרונה. אתמול חדל הערוץ באופן מוחלט משידורים חדשים, ועד לעליית התאגידים הערוץ ישדר תוכניות ישנות. תחנות הרדיו של הרשות עברו לשדר מוזיקה בלבד עד לעליית התאגידים.

 

"זו טרגדיה ואיוולת", אמר מגיש מבט המיתולוגי חיים יבין. "מבט רשמה דפים מפוארים בתולדות התקשורת הישראלית ובתולדות העיתונות של מדינת ישראל. עכשיו, בהינף יד, קוטעים אותה. למה? מה יוצרים במקומה? מדובר כאן בגחמה של איש אחד - אמנם ראש ממשלה - אבל זו גחמה שלו. זה ממש עצוב וגובל בבכי".

 

ראש הממשלה נתניהו התבטא גם הוא בנושא אתמול, ואמר כי הסגירה הפתאומית נעשתה שלא בידיעתו: "ההחלטה לסגור את רשות השידור, באופן שבו, נעשתה הייתה לא מכבדת ולא מכובדת. ראש הממשלה היה זה שנלחם על כך שחברת החדשות של הערוץ תמשיך לשדר ושכמה שיותר עובדים ייקלטו בגוף התקשורת החדש".

 

גם כונס הנכסים הרשמי האן התייחס אתמול לסגירת התאגיד, ושלח מכתב לעובדי רשות השידור. "שלוש שנות הפירוק היו מהשנים הקשות שידעה רשות השידור ושידעתם אתם באופן אישי", הוא כתב. "משא הפירוק, חוסר הוודאות שליווה את השנים הללו ואת תהליך הפירוק מראשית דרכו ועד עתה, השינויים התכופים בחקיקה בכנסת, העמיסו עליכם עומס אישי ונפשי קשה מנשוא ואתגר מקצועי מורכב ביותר. ואף על פי כן, עמדתם בניסיונות אלה בגבורה והפלאתם לשדר ולהפיק תכניות ערכיות, איכותיות, מן המשובחות שקיימות היום במערכות השידור בישראל, תוך הפעלת שיקול דעת עיתונאי ועצמאי".

 

בהודעתו הוא גם הסביר מדוע החליט לסגור את הרשות כבר ביום שלישי, במקום לחכות ליום שני הבא. "בהתאם להחלטת המחוקק, ולשם הבטחת המשך השידור הציבורי באמצעות רבים מכם העוברים לשדר בתאגיד החדש, שומה עלינו להעביר בצורה מסודרת את שרביט השידור הציבורי מכאן ואילך לתאגיד השידור הישראלי ולתאגיד החדשות המוקם אף הוא.

 

"בשל כך, ומכיוון שנותרו לתאגיד שלושה ימי עבודה בלבד לשם היערכות עם עובדי הרשות, עקב פניית התאגיד ופניית וועדות הכנסת העוסקות בנושא, נעניתי בלב כבד אך משיקולי אחריות מקצועית ותפעולית, לבקשה להעברת העובדים אל התאגיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x