למה כל כך מסובך להקים מטרו?
הסינים הקימו את הרכבת התחתית הגדולה בעולם תוך 15 שנים, הדנים הקימו את הרכבת התחתית הטובה בעולם תוך 10 שנים ואצלנו כל מה שנשאר מהרכבת התחתית בתל אביב הוא ההצהרות של גולדה
שנגחאי: הרכבת התחתית הגדולה בעולם
לפני 15 שנה, בסין כולה היו שני קווי רכבת תחתית שכיסו את מרכז בייג'ינג והיו בשימוש מועט. רוב האוכלוסייה עדיין השתמשה באופניים והפיתוח התרכז בבניית כבישים. טעות זו הובנה באיחור, אחרי שהערים בסין נסתמו בפקקים וכוסו בענני ערפיח. בעשור האחרון הושקעו מיליארדים במערכי רכבת תחתית. בשנגחאי, העיר הגדולה בסין, נפתחו שישה קווי מטרו לקראת תערוכת האקספו העולמית שמתקיימת שם השנה. 12 הקווים הופכים את הרכבת התחתית של שנגחאי לאחת הגדולות בעולם, אבל בניית המערכת כולה צפויה להסתיים ב־2020, אז העיר תתגאה ברשת התחתית הגדולה בעולם, עם 22 קווים באורך כולל של 877 קילומטר.
קורטיבה: אוטובוסים ענקיים שמתחפשים לרכבת תחתית
פרנסי קוריטיבה, שבה מתגוררים כשני מיליון איש, הובילו אותה למהפכה מדהימה, במסגרתה עברו 85% מתושבי העיר להשתמש בתחבורה הציבורית. זאת, על ידי עיצוב מחדש של הצירים המרכזיים בעיר וסגירתם לתחבורה פרטית, לצד פרישת רשת של אוטובוסים ענקיים, שנעים על פני הצירים המרכזיים בתדירות עצומה. על פני הצירים ממוקמים 12 מסופי נוסעים המאפשרים לעבור בין האוטובוסים מבלי לקנות כרטיס פעם נוספת. המערכת מזכירה מאוד רכבת תחתית, אבל נעה מעל פני האדמה, באמצעות אוטובוסים.
קופנהגן: הצעירה בעולם, הטובה בעולם
הרכבת התחתית בקופנהגן היא הצעירה בעולם. היא נפתחה רק ב־2002 וכבר הספיקה לקטוף את התואר של הרכבת הטובה ביותר בוועידת המטרו הבינלאומית. הרכבת כוללת שני קווים, לאורכם פזורות 22 תחנות. מספר הנוסעים שהרכבת שירתה ב־2009 עמד על 50 מיליון. ברכבות אין נהגים כלל והן פועלות באופן אוטומטי לחלוטין, מסביב לשעון. תכנונה של רכבת תחתית בקופנהגן החל ב־1992 והפרויקט יושלם לחלוטין לקראת 2018 אז ייפתח קו שלישי. מלבד זאת פזורות ברחבי העיר 193 תחנות של הרכבת הקלה, המקטינים את מרחק ההליכה מכל נקודה בעיר לתחנות.
מוסקבה: רודן בונה מטרו תוך שלוש שנים
מוסקבה, עם אוכלוסיה של כ־10 מיליון תושבים, מציעה לתושביה ארבעה סוגים שונים של תחבורה ציבורית: רכבת תחתית, רכבת קלה, אוטובוס ואוטובוסים חשמליים. זהו אחד ממערכות התחבורה המפותחות בעולם, אבל גם אחת העמוסות. קו המטרו הראשון נפתח במוסקבה ב־1935 בהוראתו של סטאלין ובנייתו ערכה שלוש שנים בלבד. בניית הרכבת התחתית נמשכה גם לאורך מלחמת העולם השנייה, אז גם שימשה כמקלט המוני למאות אלפי אנשים. היום ישנם בעיר 12 קווי מטרו באורך 300 קילומטר ו־182 תחנות. ברכבת התחתית משתמשים מדי שנה כ־2.5 מיליארד איש, שהם יותר מ־8 מיליון איש ביום. התחבורה מעל פני האדמה משלימה את עבודת הרכבת התחתית ומגיעה אל מקומות בהם אין תחנות מטרו. לשם המחשה, הרכבת הקלה בעיר פועלת מ־1899, והיום יש בה 57 קווים שונים באורך 180 ק"מ.
אתונה: האולימפיאדה כתמריץ
התשתית לרכבת תחתית באתונה הוקמה עוד ב־1869, אך הרכבת התחתית במלוא מובן המילה יצאה לדרך ב־1904, ולא חלו בה שינויים עד שנת 2000. לקראת המשחקים האולימפיים בעיר ב־2004 הוחלט להקים שני קווים נוספים. הקווים הוקמו תוך 4 שנים בלבד, והם כוללים 14 תחנות כל אחד ואורכם המצרפי 27 קילומטר. הממצאים הארכיאולוגיים שהתגלו בחפירות מוצבים בתחנות.
בודפשט: מולדת המטרו האירופאי
המטרו הראשון באירופה הוקם בבודפשט, בירת הונגריה, כבר ב־1896, על ידי חברת סימנס הגרמנית. עם זאת, מאז לא זכה המטרו לתנופת פיתוח והוא כולל שלושה קווים בלבד, שהחדשים בהם הוקמו בשנות ה־50 של המאה הקודמת על ידי מומחים סובייטים. אורך הקווים מסתכם ב־32 קילומטר שלאורכם 40 תחנות. מדי יום נוסעים במטרו בעיר 1.2 מיליון אנשים, שהם יותר מ־500 מיליון אנשים בשנה.
ראו גם:
"מערכת הסעת המונים לא מתאימה לירושלים"
רכבת קלה: כשלון בתל אביב, הצלחה בחיפה
למה אין לנו מטרו? כי זה לא שווה למדינה