האשליה בהפחתה: אין נסים בהורדות מסים
אם אפילו ארגון כמו ה־OECD, שתומך בהפרטה ובסחר חופשי, ממליץ להפסיק להפחית מסים - כדאי לנתניהו ושטייניץ לעצור רגע ולהקשיב
הורדת מסים היא אבן פינה במדיניות הכלכלית של נתניהו ושטייניץ. אבל אולי כדאי שיקשיבו לכלכלנים של שני ארגונים חשובים מאוד: ארגון ה־OECD, וקרן המטבע הבינלאומית. כלכלני ה־OECD אף כתבו דו"חות מפורטים על ישראל לקראת הצטרפותה לארגון, שם הם ממליצים לממשלה להפסיק להוריד מסים.
את
הלקח שנלמד בעולם
האם זה באמת אפשרי? מסתבר שלא. בשלהי שנות השבעים טען הכלכלן פרופ' לאפר דבר דומה: אם יורידו בארצות הברית את המסים, יגדלו תקבולי המס בזכות הגדלת הפעילות הכלכלית. הנשיא רייגן אימץ את השיטה, הוריד מסים ויצר את הגירעון הגדול ביותר (עד המשבר הנוכחי) בתקציב ממשלת ארה"ב. זהו גם הניסיון המצטבר בעולם. כלכלני ה־OECD מצטטים מחקרים שמצאו כי הורדות המס בעצם מורידות את כלל התקבולים, ולכן הם ממליצים לממשלת ישראל לנקוט פעולות אחרות כדי לעודד פעילות עסקית. למשל, לשפר את הביורוקרטיה או את התשתית התחבורתית.
יותר מכך, לפי חישובי ה־OECD, ישראלי בעל שכר ממוצע משלם מס ישיר של 19%, הרבה מתחת לממוצע מדינות הארגון (26%). כלכלני ה־OECD גם מתפלאים על המשך הורדות המסים ב־2010, שנה שבה אי־ודאות כלכלית גדולה. חישוביהם מראים שההוצאה האזרחית בישראל קטנה יחסית - בגלל הוצאות הביטחון והוצאות הריבית הגבוהות - ולכן ברור שאין סיבה להמשיך ולהוריד את המסים.
גם קרן המטבע נגד
יש לציין שה־OECD אינו ארגון סוציאל־דמוקרטי, ובדרך כלל הוא מברך על הורדת מסים, הפרטה וכדומה. לכן, אם ארגון כזה מציע להפסיק להוריד מסים, כדאי גם לנצים כלכליים כמו נתניהו ושטייניץ להקשיב. ואם להמלצות ה־OECD מצטרפת קרן המטבע הבינלאומית, כדאי להקשיב על אחת כמה וכמה. קרן המטבע חוששת שהורדת המסים תאיים על היציבות הפיננסית, כי היא לא תאפשר להמשיך בהורדת היחס בין החוב לתוצר. גם קרן המטבע מפקפקת ביעילות של הורדת מסים בעת הזאת לעידוד הצמיחה במשק.
מהלך הורדת המסים בישראל כנראה מיצה את עצמו. על ישראל להיערך לאתגרים שעומדים בפניה, ומזכ"ל
ה־OECD ציין אותם: טיפול באי־השוויון הענק ושיפור מערכת החינוך. אלו דברים שעולים כסף. המשך הורדת המסים פועלת בדיוק בכיוון ההפוך.
הכותב הוא פרופ' לכלכלה באוניברסיטת בן־גוריון, עמית בכיר במכון ון ליר ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל