$
אביה ספיבק
צילום: מאיר אזולאי
אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט פרופ' לכלכלה, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל לכל הטורים של אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט

לא לזה פיללו המפגינים בכיכרות

אל יטעה את הציבור הציפוי שבו עוטף דו"ח טרכטנברג את הצעותיו. זוהי אותה הגברת בשינוי אדרת. דחיית הדו"ח ע"י מובילי המחאה מבטאת הבנה יסודית של המהות, והיא מאפשרת תוכנית טובה יותר בעתיד

אביה ספיבק 08:1810.10.11

מדוע צוות המומחים היועץ למחאה מתנגד לדו"ח טרכטנברג שאושר אתמול בממשלה ? הדו"ח הוא המשך המדיניות הקיימת. המשך ההפרטה, מיקור החוץ, המשך הקטנת הסקטור הציבורי, המשך חוסר האמון ביכולת הסקטור הציבורי לעשות דברים. זוהי המדיניות של האוצר לדורותיו, כאילו לא היתה מחאה.

 

צוות

המומחים מציע שינוי כיוון מלא: הפסקת ההפרטה, הגדלת הסקטור הציבורי - שבירת כלל ההוצאה ותקציב חברתי חדש ל־2012, ותיקון הסקטור הציבורי כדי שיוכל לבצע את משימותיו החשובות. כלל ההוצאה קובע כי הגידול של תקציב המדינה משנה לשנה יהיה קטן יותר מאשר הצמיחה במשק, וכך משקל הממשלה בתוצר יורד.

 

האם אין דבר טוב בדו"ח? יש: ההמלצה להפסיק את הורדת המסים. הורדה זו היתה ממשיכה להעשיר את העשירים ולרושש את העניים, כי במקביל אליה היו עולים המסים העקיפים. זה מה שקרה בתקציב האחרון. אבל צוות המומחים דורש יותר מזה: העלאה משמעותית של מס החברות.

 

חשוב להבין שגם הפסקת הורדת המסים שמוצעת בדו"ח היא רצון של משרד האוצר זה כמה שנים, שכבר עברה בוועדת הכספים ונעצרה בגלל התנגדות נתניהו. נתניהו הוא מאמין אדוק בהורדות מסים. כמו הרפובליקנים בארה"ב - אשר הביאו את תקציב המדינה אל עברי פי פחת - היה צורך במחאה החברתית כדי שנתניהו ייכנע ויפסיק את הורדת המסים. וזה הישג לא מבוטל, אבל זה אינו שינוי הכיוון המיוחל.

 

צוות המומחים מציע לעשות רפורמה במינהל הציבורי ולחזק את הרשויות המקומיות. אין דבר על זה אצל טרכטנברג. צוות המומחים מציע להפסיק את כל ההפרטות ולהעביר את עובדי הקבלן להעסקה ישירה. אין דבר כזה אצל טרכטנברג, להפך, הוא מציע את הגדלת השימוש במיקור חוץ. צוות המומחים מציע להעלות קצבאות של הבטחת הכנסה - אין אצל טרכטנברג שום תוספת לעניים קשים, שאינם עובדים. צוות המומחים מציע לבנות דיור ציבורי - אצל טרכטנברג הכל פועל דרך השוק. הצוות מציע להעלות באופן משמעותי את התמיכה בשכר דירה.

 

טרכטנברג הציע תוספת סמלית. הצוות מציע לשקם את מערכת הבריאות הציבורית. בדו"ח טרכטנברג המערכת מתוארת כהצלחה בינלאומית, תוך עצימת עיניים מוחלטת למשבר של המתמחים. כי כך חושב האוצר, ואיש האוצר הוא שכתב את הפרק הזה.

 

טרכטנברג ממשיך את המדיניות הקיימת מפני שהוא מאמין בערכים של השוק החופשי. אלו הם ערכים של תחרות, של אי־התערבות בשוק בדרך כלל, שבו ערך השוק של האדם קובע מה מגיע לו, ותפקיד המדינה הוא להיות מבטח למקרה שבו האדם נפגע. אצל צוות המומחים בניגוד קוטבי האדם במרכז, טיפוחו, רווחתו, זכויות היסוד שלו. השוק הוא אחד המכשירים המאפשרים להשיג דברים אלו - הוא לא נגד השוק - אבל אין שום בעיה להפעיל כלים אחרים דרך הסקטור הציבורי ולהתערב בשוק. וכך, אפילו בנושא של הפעולה נגד הריכוזיות במשק - ריכוזיות שאותה יצרה מדיניות הממשלות בעשורים האחרונים - מומלצת התערבות ישירה בשוק, באמצעות החזרה לפיקוח של מוצרים יסודיים או באיום של פיקוח במקרים אחרים. טרכטנברג לא מעז להציע זאת - זו כמעט כפירה בעיקר.

 

לסיכום: אל יטעה את הציבור הציפוי שבו עוטף הדו"ח את הצעותיו. זוהי אותה הגברת בשינוי אדרת - more of the same. לא לזה פיללו מאות האלפים בכיכרות. דחיית הדו"ח ע"י מובילי המחאה אינה צעד שלילי. להפך, היא מבטאת הבנה יסודית של המהות, והיא מאפשרת תוכנית טובה יותר בעתיד.

 

ומילה אחרונה: הדו"ח משרטט תוכנית חמש שנתית. אימוץ הדו"ח פירושו ביטול תקווה לשינוי לחמש שנים. זה רע. רע מאוד.

 

הכותב הוא יו"ר משותף של צוות המומחים המייעץ למובילי המחאה החברתית ולשעבר משנה לנגיד בנק ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x