מה מבשלים בבית כשאתם נשואים לשף הטוב בעולם
נדין לוי רדזפי נשואה לשף של מסעדת נומה הנחשבת. כעת היא הוציאה ספר בישול משלה, ביתי ונינוח, שונה לחלוטין מהמנות המטורפות של בעלה, ומספרת אגב כך מה מבשלים אצלה בבית
נניח שאתם מבשלים את הארוחות שלכם בבית, ונניח שאתם נשואים לאחד השפים הגדולים בעולם, שמסוגל לחזור הביתה לארוחת ערב גם בליווי כמה ידידים שהם כוכבים קולינריים בפני עצמם – כמו למשל השף דייוויד צ'אנג מ"מסעדת מומופוקו" בניו יורק (Momofuku). מאיים בלשון המעטה.
- צפו: כך תיראה המסעדה התת ימית הראשונה באירופה
- תראו את מי הכתיר TripAdvisor כמסעדה הטובה בעולם
- עסק קטן במספרים: איטליה ב-35 מ"ר
אלה הם חייה של נדין לוי רדזפי, שבעלה רנה מנהל את מסעדת "נומה" (Noma) בקופנהגן. המסעדה, שתיפתח בקרוב לאחר שנה שהייתה סגורה, זכתה בתואר "המסעדה הטובה בעולם" ארבע פעמים ברציפות. למרות הציפיות הגבוהות והאורחים המכובדים, נדין אומרת שהיא כלל לא מתרגשת.
"אני לא נכנסת ללחץ. רבים מהשפים הללו הם חברים טובים שלנו כבר שנים רבות. אף שף לא יכול לצפות מכל המארחים שלו להכין רק את מנות מטורפות. כאשר אתה עובד עם מזון כזה כל היום, אתה כמעט משתוקק לאוכל ביתי".
לוי רדזפי פרסמה ספר מתכונים הכולל מנות שאותן היא מכינה למשפחתה ולחבריהם. הספר "Downtime" (זמן מנוחה) מציג מנות נינוחות כמעט כמותה - כמו סלמון אפוי בטימין ותפוחי אדמה, או טורט משמש - ששונים באופן קיצוני מהיצירות הקולינריות של בעלה - ביניהן סלט בתיבול נמלים חיות או סביצ'ה צדפות על מצע בננות.
לוי רדזפי נולדה בפורטוגל לאם הולנדית ולאב בריטי, שנהג לנסוע ברחבי אירופה בוואן, ללון באתרי קמפינג ולנגן בגיטרה כדי להרוויח כסף לאוכל.
"חייתי עם אמי, שניסתה לספק בעצמה למשפחה את כל מה שאכלנו – היינו מלקטים שעועית וצמחי תבלין. מבלי להיות מודעת לכך – כל מה שעשיתי סבב סביב מזון".
את כישורי הבישול שלה רכשה מצפייה בתוכניות בישול בטלוויזיה בכיכובם של שפים מפורסמים כמו איינסלי הריוט ואנטוניו קרלוצ'יו, אולם את פריצת הדרך בעולם הקולינרי עשתה כאשר החלה לעבוד כמלצרית במסעדת "נומה".
כמו אנשי הצוות האחרים, היא קיבלה מדריך ובו הנחיות לגבי דרישות התנהגות מאנשי הצוות, שאותו כתב בעלה לימים רנה רדזפי. במדריך הופיע איסור מוחלט על ניהול יחסים רומנטיים בין עובדי המסעדה. ואז החלה נדין לצאת עם רדזפי. בחשאי.
"היינו נפגשים בבית של רנה לאחר שעות העבודה - היינו מגיעים לשם בנפרד. לקח זמן מה עד שממש יצאנו לדייט ועוד חודשיים שלושה עד שהוא לקח יום חופש מלא.
"היה לו אופני שליחויות. אני הייתי יושבת על הרמה והיינו רוכבים לנו להנאתנו. עשינו פיקניק במקום יפה וירוק שממנו אפשר היה לראות את המים". הם רכשו נגן DVD, שכרו סרטים ויצאו לארוחת ערב.
כיום, כשלזוג יש שלוש בנות, לוי רדזפי מסבירה מדוע טרחה לחבר ספר בישול.
"בעת ההיריון עם בתי הבכורה, התחלתי לרשום את המתכונים החביבים עלי. מאז ומעולם נמשכתי לרעיון של כתיבת ספר בישול של מתכונים משפחתיים שעברו אלי, והחלטתי לעשות זאת. רציתי להעניק את הספר לבנותיי. הוא עדיין בשבילן, אבל גם בשביל כולם".
לגבי האפשרות שהצלחתו של הספר נובעת מעצם העובדה שהיא נשואה לרנה רדזפי, היא אומרת "אני מאד מודעת לכך שהיות ואני אשתו של רנה, שם המשפחה שלי הביא מלכתחילה את המו"ל לבחון את ההצעה שלי.
"אני מרגישה בסדר גמור עם זה, משום שזה הספר שלי. אני בישלתי כל מנה המופיעה בו. אני כתבתי את כל המתכונים הללו. זה מה שאני מכינה בבית".