רוצים להשקיע בסודן? תתכוננו לאינפלציה של 212%
עם אינפלציה מטורפת וקרוב ל-80% מהאוכלוסיה שחיה מתחת לקו העוני, סודן איננה מקום קל לעסקים - בטח לעומת איחוד האמירויות ובחריין. ואולם, העשורים האחרונים של ההתנתקות מהקהילה הבינ"ל יוצרים מגוון הזדמנויות לישראלים בח'רטום
הסכם הנורמליזציה עם סודן שעליו הוכרז הערב באופן רשמי משקף את המהפך שעברה מדינת המפתח האפריקאית הזו בשלושת העשורים האחרונים. ממדינה הנשלטת על ידי משטר איסלאמיסטי שאף נתן חסות לאוסמה בן לאדן ובהמשך נקודת מעבר למשלוחי הנשק האיראנים ועד היום עם ההכרזה על היחסים עם ישראל.
לא ניתן להמעיט מחשיבותה של סודן בזירה האפריקאית ותעיד על כך העובדה שבשני העשורים האחרונים התמודדו מעצמות כמו רוסיה וסין על ההשפעה במסדרונות השלטון והעסקים בח'רטום, כשגם טורקיה של ארדואן חיפשה דריסת רגל עד להדחתו של הנשיא הקודם עומר אלבשיר.
- טראמפ: ישראל וסודן הסכימו על נורמליזציה
- לקראת הסכם עם ישראל? סודן רוצה שיקום כלכלי וגישה לוושינגטון
- סודן: "מקיימים שיחות שלום עם ישראל, אין סיבה לעוינות"
מבחינת ישראל ישנה חשיבות סמלית להצטרפות סודן לרכבת הנורמליזציה במזרח התיכון. ועידת ח'רטום בשנת 1967 סימלה את הקו הערבי הנוקשה כלפי ישראל ושלילת הכרה ומו"מ עמה - כך שההכרזה מהיום סוגרת מעגל ומנחיתה עוד מכה לרשות הפלסטינית השוללת את התהליך. במישור המעשי יותר, עתה באמצעות ההסכם, ישראל מצטרפת לרשימת המדינות בעלות האינטרס ופוטנציאל השפעה בסודן, שמיקומה האסטרטגי מהווה שער הכניסה ליבשת השחורה.
פוטנציאל כלכלי בלתי מנוצל
ההסכם עם ישראל מדגיש את רצונה של ההנהגה הקיימת בסודן להתרכז בשיקום הכלכלי של המדינה, גם כשכיום קיימת תנועת התנגדות עממית גדולה השוללת כל מגע עם ישראל. הסרת שמה של סודן מרשימה האמריקאית של המדינות התומכות בטרורנועדה להחזיר את המשקיעים הבינלאומיים למדינה והממשלה הזמנית בסודן למרות שנותרה חלוקה בשאלת היחסים עם ישראל הסכימה בסופו של דבר "לשלם את המחיר". הסודנים כבר קוצרים פירות ראשונים של המהלך כשחברות מארה"ב הספיקו לחתום על הסכמים כלכליים בתחום התשתיות עם ממשלת סודן בשבועיים האחרונים, וזאת לאחר היעדרות של כשלושה עשורים.
סודן זקוקה לסיוע בדחיפות. המצב הכלכלי הקשה במדינה הוציא השבוע אלפים בסודן לרחובות ולהתנגשויות עם כוחות הביטחון. המחנק הכלכלי בסודן הולך וגובר כשדי להזכיר שבחודש שעבר רמת האינפלציה הגיעה ללמעלה מ-212%. קרוב ל-80% מהאוכלוסייה במדינה (כ-45 מיליון נפש) חיה מתחת לקו העוני והמחסור במוצרים בסיסיים מורגש היטב בשבועות האחרונים. החוב החיצוני של סודן נאמד בלמעלה מ-60 מיליארד דולר, כשנגיף קורונה והשטפונות הקשים שפקדו את המדינה באחרונה אינם תורמים למצב הכלכלי.
הנתונים שלעיל מדגישים כי סודן זה לא מקום קל כיום לעסקים בוודאי בהשוואה למדינות כמו איחוד האמירויות ובחריין. עם זאת, העשורים האחרונים של ההזנחה וההתנתקות מקהילת המשקיעים הבינלאומית דווקא יוצרים מגוון רחב של הזדמנויות, כולל לחברות ישראליות. אם מנתקים את הפוליטיקה, סודן היא אחת המדינות בעלות הפוטנציאל הגדול ביותר באפריקה עם עתודות זהב, גז ונפט וכן מגזר חקלאי שיכול להפיק תועלת מהטכנולוגיות הישראליות המתקדמות בתחום זה. הזדמנויות השקעה רבות ממתינות לחברות ישראליות גם בתחום התחבורה, התשתיות והתעשייה, אם כי תמיד יש לקחת בחשבון את הסיכון הגבוה שבסודן בהשוואה למדינות המפרץ.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת