סודן: "מקיימים שיחות שלום עם ישראל, אין סיבה לעוינות"
דובר משרד החוץ בחרטום אישר כי ארצו מנהלת מגעים עם ישראל, והודה כי ההסכם עם איחוד האמירויות סלל את הדרך למדינות ערביות אחרות. בראיון לרשת סקיי ניוז אמר הדובר כי "ישראל וסודן ירוויחו מהסכם שלום". בישראל בירכו על דבריו, אך לפי ההערכות הסודנים לא ימהרו לחתום על הסכם גלוי
- כך בנו הישראלים את היכולות הצבאיות של האמירויות
- חברות ההייטק הישראליות שפועלות במפרץ נחשפות
- נתניהו: "עובדים על טיסה של 3 שעות מתל אביב לדובאי ואבו דאבי"
עוד ציין כי "הצעד של איחוד האמירויות הערביות לחתום על הסכם עם ישראל הוא צעד אמיץ ששרטט את הדרך הנכונה עבור יתר מדינות העולם הערבי. משרד החוץ הסודני מביט בציפייה להוביל את ההתקשרות עם הצד הישראלי לעבר הסכם שלום".
נתניהו בירך על עמדת משרד החוץ של סודאן, שלדבריו משקפת את החלטתו של יו״ר מועצת הריבונות של סודאן עבד אלפתח אלברהאן, לפעול לקידום היחסים בין המדינות. "ישראל, סודאן והאזור כולו ירוויחו מהסכם השלום ויוכלו לבנות ביחד עתיד טוב יותר לכל עמי האזור. נעשה כל הנדרש כדי להפוך חזון זה למציאות", אמר.
עיקר המגעים עם סודן בחודשים האחרונים רשמו התקדמות בעיקר בכל הנוגע לטיסות מעל שטחה, אך בישראל מעריכים כי הסודנים לא ימהרו לחתום על הסכם גלוי. דובר משרד החוץ הישראלי, ליאור חייט, בירך על הדברים של עמיתו הסודני, ואמר כי "מדינת ישראל רואה בחיוב כל צעד שיוביל הליך של נורמליזציה והסכמי שלום עם מדינות האזור".
אתמול התראיין ראש הממשלה בנימין נתניהו לאותה הרשת ואמר כי "לאנשים נמאס מקיצוניות, אנשים רוצים לראות עתיד טוב יותר. אני חושב שבקרוב מדינות נוספות יצטרפו להסכם השלום ובסופו של דבר גם הפלסטינים". נתניהו הוסיף כי "ש שינוי שמתרחש, מדינות שראו בישראל אויב בעבר עכשיו רואות בה שותף. אנחנו רוצים לבנות עתיד ביחד וזה מה שאנחנו עושים, למרות הקיצוניים שמנסים להפריע לתהליך".
בחודש פברואר האחרון נפגש נתניהו עם יו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, באנטבה שבאוגנדה. בפגישה שנמשכה כשעתיים הסכימו נתניהו ואל-בורהאן להתחיל בשיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות.
גורם ישראלי אמר כי המהלך צפוי להשפיע על טיסות לישראל מעל סודן, וכמה ימים לאחר מכן נחשף ב-ynet כי מטוס מנהלים ישראלי חלף מעל המדינה האפריקנית. במאי האחרון תועדה טיסה חריגה נוספת, הראשונה שאי פעם המריאה מישראל ונחתה בסודן. במדינה האפריקנית הכחישו שמדובר במטוס ישראלי, וטענו כי מדובר במטוס טורקי.