הפועל באר שבע נגד מאריבור: משחק מורכב מכל הבחינות
מעבר למעמד המכריע והכה חשוב למועדון שהציב את שלב הבתים של ליגת האלופות כמטרה מרכזית העונה, למשחק הערב מול מאריבור יש כמה היבטים מעניינים שמבהירים מה השתנה בבאר שבע מהעונה שעברה
- מועדון קרב - על הניצחון של באר שבע על לודוגורטס
- מאני טיים ביולי: ניצחון של הפועל באר שבע מול הונבד
- הדרבי העות'מאני
הפועל באר שבע ב"מאניטיים אירופאי", באמצע קיץ לוהט במדבר, עוד לפני שהעונה בישראל התחילה. אבל בניגוד לעונה הקודמת, השנה באר שבע מגיעה לפלייאוף הצ'מפיונס במוד אחר. אלמנט הראשוניות התפוגג והיא כבר לא כל כך תמימה כמו בשנה שעברה. היריבה שמולה לא מרתיעה כמו סלטיק הגדולה ההיא, ויחסי ההימורים בחרו אותה כבפייבוריטית רצינית לעבור את צמד המפגשים. בנוסף, באר שבע מגיעה למפגש פצועה, עם חיסורים קריטיים, רכש שעוד לא התאקלם, והרכב לא אולטימטיבי בלשון המעטה.
מעבר למעמד המכריע והכה חשוב למועדון שהציב את שלב הבתים של ליגת האלופות כמטרה מרכזית העונה, למשחק הערב מול מאריבור יש מספר היבטים מעניינים שמבהירים מה השתנה בבאר שבע מהעונה שעברה, מקצועית, כלכלית, חברתית-פוליטית וגם באופן כללי. אלו מספקים תמונה מורכבת ערב המשחק החשוב הערב.
מקצועית רגשית: ברק בכר והקהל
באר שבע מגיעה למשחק מול מאריבור, כהרגלה במפעל העונה, במצב לא אופטימלי. בן שהר פצוע, שיר צדק לא בכושר, דן אייבינדר (שעדיין לא הוכיח שהוא בעל יכולות של אובידיו הובאן) גם הוא פצוע, ומעל כולם – פציעתו של מיגל ויטור שנראה שתשבית אותו, כמו בעונה שעברה, לכמה חודשים טובים. בנוסף, מיכאל אוחנה יעדר בשל צהובים, איסאק קוואנקה, שהגיע להחליף את מאור בוזגלו ועדיין לא שיחק דקה בשל פציעות, לא מוסיף לכשירות ומוכנות הסגל, ותומאס פקהארט הצ'כי עוד לא השלים את ההשתלבות המקצועית שלו בקבוצה. למרות כל אלו, הציפיות מבאר שבע, בהתחשב ביריבה, הן ציפיות מפייבוריטית, דבר ששם לא מעט לחץ על המערכת.
כאשר קבוצה נמצאת בסגל מלא, משחקת טוב ורצה ביחד – אין למאמן הכדורגל הרבה השפעה על הנעשה. המנהיגים במגרש מנהלים את ההופעה והוא אחראי לווסת את המנוחה ולשים את הדגשים שלו במהלכים מסוימים. העבודה הקשה של המאמן מגיעה ברגעים כמו אלו – כאשר הסגל חסר, שיש משחק של להיות או לחדול ושחייבים לאזן את ההגה בדרך ליעד. במשחקים נגד לודוגורטס והונבד בכר היה נראה לחוץ במקצת. הפועל באר שבע צריכה את ברק בכר בשיאו הערב. חיוני, מרוכז, מאלתר, לוחם. אותו בכר שהנדס שתי אליפויות וריצה מדהימה בליגה האירופאית. בכר הווינר. בכר צריך לנשום עמוק, לשדר שקט נפשי ולהמציא פתרונות מידיים.
מעבר לשחקנים, הפרטנרים שלו הערב למשימה יהיו האוהדים, שהבינו את המצב קבעו שעת הגעה מוקדמת לאצטדיון טוטו טרנר. אין מקום לחשוב על מי לא משחק ומי פצוע – הערב באר שבע חייבת להוציא תוצאה טובה בדרך לגומלין קשה מאוד בסלובניה, והקהל שלה עם העידוד, התפאורה והדחיפה העצומה שלו, הוא אחד מגורמי המפתח כדי להשיג את זה.
עסקית-כלכלית: דודו דהאן
אי אפשר להתעלם מזה. סוכן השחקנים דודו דהאן הוא מקצוען חסר תקנה בנוף של הכדורגל הישראלי. מעבר להעברות הבולטות שסגר ללקוחותיו הקיץ בארץ ובאירופה, דהאן הוא דמות מפתח בצמד משחקי הפלייאוף בין באר שבע למאריבור.
ואלו שמות: מאור מליקסון, שיר צדק, מיכאל אוחנה, מוחמד גאדיר וובה בראון, מתן אוחיון, ניב זריהן, חאתם עבד אלחמיד, מרוואן קבהא, מרקו שולר, והמאמן ברק בכר. דהאן מייצג בין שתי הקבוצות קרוב להרכב שלם של קבוצה, וזה לא כולל את כל המושאלים הצעירים מבאר שבע, בינהם מוסא טראבין, עמרן אלקרינאווי ודן ביטון. בנוסף, דהאן מייצג את סלליך ששיחק במאריבור שנתיים, ונחשב קרוב לזלאטקו זאחוביץ' המנהל הספורטיבי של המועדון, ולהנהלה.
לאורך השנים קולות שונים נשמעו שביקרו את העובדה שהוא מוציא ישראלים לא בשלים לשחק בבלגיה ובחו"ל, שהוא מתערה במועדונים ישראלים ומשתמש בהם ככלים טובת האינטרסים שלו ושהכל אצלו זה קשרים טובים עם בעלי המועדונים. ובכן, ככה הביזנס הזה עובד, ודהאן לוקח אותו לשלב הבא, גם אם לעיתים, זה נראה מבחוץ לא טוב.
הפועל באר שבע שילמה לאשדוד בשנים האחרונות בין 10 ל-12 מיליון שקל (לפי מקורות גלויים), מעסקאות אותן ניהל דודו דהאן. זה כמעט תקציב מינימום לקבוצה בליגה. עם זאת, עסקת עבד אלחמיד שנסגרה אתמול מעלה מספר סימני שאלה. הוא הגיע אשדוד ב-2011, לאחר ששיחק במכבי ת"א והושאל לשרלרואה. עבר לאשדוד ב-2011 כחלק מעסקת רחמים צ׳קול. מאשדוד הושאל לדינאמו בוקרשט. לאחר מכן גנט קנו אותו והשאילו אותו לאשדוד, שקנו אותו בחצי מיליון יורו רק לפני חודשיים, ואתמול נמכר להפועל באר שבע בסום המוערך בכ- 1.3 מיליון יורו. עם הרכישות והשאלות חוזרות ונשנות של השחקן בין מועדונים אירופאיים בבלגיה ורומניה למ.ס. אשדוד, ומשם לבאר שבע בסכום גבוה מאוד (שבדומה לעסקת מיכאל אוחנה – מקנים לה רק 50% על הכרטיס), מעלים סימני שאלה רבים בנוגע לאינטרסים של הנוגעים בדבר, ובעיקר מעלים ריח לא טוב. על הנייר הקריירה של אל-חמיד נראית כמו מניה שמישהו מנסה להריץ, והולך לו. כי הערך רק עולה.
איך שלא הופכים את זה, דהאן מחזיק בכל כך הרבה נכסים בחדר הלבשה אחד, כולל המאמן. ההשפעה שלו, כמו גם חלקו בהצלחה המקצועית של באר שבע עד עכשיו, אינו מוטל בספק.
למעט ז'ורז'ה מנדש הפורטוגלי, סוכן העל של הכדורגל האירופי, שבתקופות של מוריניו בריאל ופורטו של וילאש בואש ו-וויטור פריירה, ייצג כמות שחקנים גדולה בשתי הקבוצות, לא היה משחק בפלייאוף ליגת האלופות ומעלה שבו לסוכן אחד היתה השפעה כה רבה על שתי הקבוצות המתחרות.
להיות סוכן על זה לעבוד במישורים רבים, שחלקם הגדול אינו גלוי לתקשורת ולאוהדים. דהאן אינו בליגה של מנדש ופיני זהבי, אבל אין ספק שהמפגש הזה בין באר שבע למאריבור, הוא ציון דרך משמעותי עבורו, כסוכן על בישראל, וכמי שפועל באירופה כבר מספר שנים, והוכחה בולטת לכוח העצום שלו כאן ובסצנות השוליים ביבשת הישנה.
חברתית-פוליטית: דו-קיום לא מדברים, דו-קיום עושים
"החתמנו את אל-חמיד כי הוא ראוי להיות בבאר שבע ואנחנו צריכים שחקן כמוהו", אמר בכר במסיבת העיתונאים ביום שלישי. "האם נראה אותו בהרכב?", שאל אחד העיתונאים. "חכו ותראו", הוא ענה.
ראדי, טאהא, גאדיר, חלאילה ואל-חמיד. עם החתמת האחרון אתמול, בסגל של הפועל באר שבע ישנם חמישה שחקנים מהמגזר הערבי. רק פעם אחת אלופה ישראלית מכהנת החזיקה חמישה שחקנים ערבים ישראלים בסגל. מכבי חיפה פתחה את עונת 2011/12 עם סגל שכלל חמישה שחקנים בני המגזר: עלי עות'מאן, סארי פאלח, וויאם עמאשה, טאלב טוואטחה ושאדי שעבאן. באר שבע היא השנייה לעשות זאת.
בניגוד לקבוצות אחרות אשר מתהדרות ב"דו-קיום" כאשר משתפות שחקנים ערבים, הפועל באר שבע לא הולכת על הטיקט הזה. השחקנים האלה משחקים בשורותיה כי הם שחקנים טובים שמתאימים לקבוצה שלהם. מעבר לאליפויות ותארים, בבאר שבע נבנה משהו כנה מאוד, פשוט, ומאוד ישראלי. כלל-ישראלי. הם לא מכריזים בריש גלי, ולא הופכים את העניין לגימיק, אלה פשוט יוצרים מועדון הטרוגני ישראלי, על כל רבדיה, בלי יותר מדי מניירות. עם ההצלחה המקצועית הקהל של הפועל באר שבע גדל, גם במגזר. בשנות ה-90 כאשר שיחקו בקבוצה השאם זועבי ושוקרי אל-עוקבי, אוהדים ערבים רבים הצטרפו למועדון. עם השנים הקשות של המועדון כמות הקהל ירדה וכך גם היקף האהדה במגזר. אך עם ההצלחה המקצועית, כאשר הכוכבים הגדולים של המגזר מתרכזים במועדון ולוקחים בה חלק פעיל וחשוב, זה מושך פופולריות ויוצר לבאר שבע אוהדים, לא רק בקרב הבדווים מהישובים והערים בנגב, אלא גם בקרב ערביי הצפון ומרכז הארץ.
זה אחד האספקטים שמבליטים את הייחוד של מה שעושה אלונה ברקת בהפועל באר שבע, ובטווח הרחוק, ייתכן שזה גם אחד הדברים החשובים ביותר, ברמה החינוכית, המקצועית והתרבותית, בדרך לבניית מועדון ישראלי גדול באמת.
כללית: המשכיות
מועדון הפועל באר שבע נמצאת כרגע בתהליך. אחרי שתי אליפויות, גביעי טוטו, גביעי אלוף האלופים, קמפיין אירופאי מרגש בעונה שעברה, היעד המוצהר של המועדון, הוא כאמור, שלב הבתים בליגת האלופות. מבחינה כלכלית הישג זה יכניס לקופת המועדון עשרות מיליוני שקלים שהם חיוניים להתפתחותו, אך לא צריך לצאת מפרופורציות. יהיה חבל לפספס את ההעפלה לצ'מפיונס, אך בנייה לטווח הארוך היא מה שצריך לעמוד לנגד עיני המועדון כולו. כך שגם עונה נוספת בליגה האירופאית, שלא תכלול ריצה משוגעת לשלבי הנוקאאוט, תהיה חשובה למועדון. המשכיות וביסוס המעמד הם הסוגיות המרכזיות עבור הפועל באר שבע השנה, אחרי שנתיים מלאות באדרנלין.
בצד בכר, הקהל, דודו דהאן וחאתם עבד אל-חמיד, הפועל באר שבע תשיג את מטרותיה אם רק תמשיך בדרך שאפיינה אותה בשנתיים האחרונות. המקצועית, ההדרגתית, והסבלנית. אז יגיעו התוצאות
הכותב הוא מייסד ועורך BabaGol , בלוג כדורגל המסקר את הכדורגל על היבטיו ההיסטוריים, הפוליטיים והתרבותיים במזרח התיכון, אמריקה הלטינית, אפריקה ועוד.