$
עסקי ספורט

מה נשתנה בוועדה הזו מכל הוועדות?

המלצות ועדת סטרשנוב לשינוי ענף הכדורגל בישראל הוגשו ב־2002. הן כבר לא רלבנטיות. זה לא הפריע להתאחדות ולמחוקקים לדון בהן השבוע כאילו לא ניתנו לפני כמעט עשור, עשור שבו הכדורגל בעולם השתנה לחלוטין. בקיצור, שווה להקים ועדה נוספת

אוריאל דסקל 10:3224.02.11

בסוף נובמבר 2002 ועדת סטרשנוב, לבירור מצב הכדורגל הישראלי, הגישה לראש הממשלה דאז אריאל שרון את הדו"ח וההמלצות לשינוי המצב בענף. את הוועדה מינה ב־23 במאי שר הספורט באותה תקופה מתן וילנאי.

 

השבוע, סוף פברואר 2011, הגיע הסוף לדיונים על ועדת סטרשנוב. מה קרה מאז? הרבה. אריק שרון כבר לא ראש ממשלה, למשל. הרבה מאוד קרה גםבתעשיית הספורט. בעולם התעשייה צמחה במאות אחוזים, הכדורגל הפך מתעשייה של מאות מיליונים לתעשייה של מיליארדים. התעשייה התמקצעה, למדה מטעויות, עברה שני מונדיאלים, קבעה היכן ייערכו עוד שלושה, הפייר פליי הפיננסי דופק בדלת ושום דבר בכדורגל לא ממש נראה כמו שהוא נראה ב־2002. זה לא הפריע למחוקקים ולהתאחדות לכדורגל לדון בנושא השבוע כאילו ההמלצות לא ניתנו לפני כמעט עשור.

 

מסמך שנכתב לקראת ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת סיכם את הוועדה כך: "קרוב למחצית מהמלצות הוועדה שנספרו על ידינו (19 מתוך 42 המלצות) יושמו בעיקרון, ארבע המלצות יושמו באופן חלקי, ואילו לפחות עשר המלצות של הוועדה לא יושמו כלל או שלא יושמו בעיקרון".

 

עוד מהמסמך: "ההתאחדות לכדורגל נקטה אמנם צעדים רבים בנושאים שבהם דנה ועדת סטרשנוב (ולטענתה, בחלק מן המקרים השינויים בוצעו עוד בטרם הוועדה המליצה על כך), אולם בניתוח שערכנו נמצא כי רוב ההמלצות שטרם יושמו נוגעות ישירות לשינויים שנדרשו בהתאחדות ובמוסדות".

 

 

 

המרכזים לא חשובים?!

 

ההתאחדות לכדורגל התייחסה להמלצות ועדת סטרשנוב בתגובה מפורטת אשר גובשה זמן קצר לאחר הגשת הדו"ח (2002 להזכירכם) וגם בתגובה עדכנית לפניית מרכז המחקר והמידע של הכנסת.

 

"ההתאחדות חוזרת ומבהירה כי ישנן המלצות אשר אינן מקובלות עליה ואשר אינן ניתנות ליישום לשיטתה, וכי היא מהווה גוף עצמאי ואוטונומי אשר אין להתערב בענייניו הפנימיים והמקצועיים", נכתב במסמך. בתרגום לעברית זה אומר שההתאחדות תשנה את מה שהיא רואה לנכון לשנות... ואם לא, אז שום ועדה לא יכולה לשנות לה בגלל שהיא תחת חוק פיפ"א ולא חוק מדינת ישראל.

 

הדבר המעניין ביותר במסמך היה הסעיף הבא: "סוגיית מעורבותם של מרכזי הספורט (שהגדולים שבהם הם 'מכבי' ו'הפועל') בניהול הספורט בישראל, ובניהול ענף הכדורגל בפרט". זו סוגיה שדנו בה בהרחבה בדו"ח סטרשנוב, ולמען האמת כל מי שאי פעם עסק בקלחת הזאת של ניהול ספורט בישראל.

 

ההתאחדות לכדורגל טוענת כי למרכזי הספורט אין כיום כל מעורבות בכדורגל. "אולם טענה זו אינה עולה בקנה אחד עם העדויות שהושמעו בפני ועדת סטרשנוב ועם הטענות שמועלות גם כיום באמצעי התקשורת (לעתים גם מצד נציגים בכירים של קבוצות מקצועניות, ולא רק מצד פרשנים)", לפי המסמך שהוגש לוועדה.

 

מעניין שבהתאחדות אומרים שאין כיום מעורבות במרכזי הספורט בהתאחדות לכדורגל. הרי אבי לוזון חייב את כוחו למרכזים הללו. בעצם כל מי שמנהל את ההתאחדות ברמה חייב את כוחו למרכזים הללו.

 

מרכזי הספורט, בהרבה מאוד מובנים, מונעים את התפתחות הכדורגל כספורט מקצועני ומותירים אותו בידיים של עסקנים, שלא בהכרח מתאימים לתפקיד. ע"ע סגן יו"ר ההתאחדות שהישגו הגדול ביותר בכדורגל הישראלי היה העלמת צפרירים חולון מהמפה הספורטיבית.

 

 

אבי לוזון ואורי שילה. ההתאחדות לכדורגל טוענת כי למרכזי הספורט אין כיום כל מעורבות בכדורגל. "אולם טענה זו אינה עולה בקנה אחד עם העדויות שהושמעו בפני ועדת סטרשנוב ועם הטענות שמועלות גם כיום באמצעי התקשורת (לעתים גם מצד נציגים בכירים של קבוצות מקצועניות, ולא רק מצד פרשנים)", לפי המסמך שהוגש לוועדה אבי לוזון ואורי שילה. ההתאחדות לכדורגל טוענת כי למרכזי הספורט אין כיום כל מעורבות בכדורגל. "אולם טענה זו אינה עולה בקנה אחד עם העדויות שהושמעו בפני ועדת סטרשנוב ועם הטענות שמועלות גם כיום באמצעי התקשורת (לעתים גם מצד נציגים בכירים של קבוצות מקצועניות, ולא רק מצד פרשנים)", לפי המסמך שהוגש לוועדה צילום: טל שחר

 

 "לא אדם אחד צריך להחליט הכל"

 

בדיון שנערך בכנסת ציין סטרשנוב ש"צריך לנהל את הכדורגל 'כמו שצריך' ולא לקחת החלטות חפוזות". זה היה רמז מאוד לא דק על השליטה של לוזון בהתאחדות לכדורגל. "לא אדם אחד צריך להחליט הכל", אמר כבוד השופט. "אותו אדם הביא מאמן מעורר מחלוקת (לואיס פרננדז - א"ד) ועכשיו אנחנו נאלצים להתמודד עם זה".

 

אגב, בהודעה לתקשורת של ההתאחדות לכדורגל הכותרת היתה "ההתאחדות מהווה דוגמה לשאר ארגוני הספורט בישראל". לשון ההודעה: "כך קבעה ועדת החינוך, התרבות והספורט לאחר שהודיעה על סיום הדיונים בדו"ח שטרסנוב. שילה: 'לא בכל יום זוכה ההתאחדות לכדורגל להכרה על פועלה והישגיה'".

 

אגב, מומלץ לקחת דוגמה מאיגוד הטאקוונדו, היחיד שגדל מחוץ למרכזים וכנראה האיגוד הישראלי המוצלח ביותר כיום ברמה הבינלאומית.

 

בכל מקרה, שילה הוסיף: "אנו בהתאחדות שמנו לנו למטרה להיות נושאי הדגל בתחום הניהול השקוף והמקצועי (ע"ע בוקסה - א"ד). אנו שמחים על כך שניתן לראות את הפירות לעשייה זו בכמה מישורים ורק לאחרונה ראינו הכרה במישור הבינלאומי, עם ההודעה על אירוח משחקי היורו לנבחרות צעירות בשנת 2013. הוכחה נוספת לכך קיבלנו היום במישור הלאומי מוועדת החינוך, התרבות והספורט".

 

השופט בדימוס נשמע כאילו הוא פשוט רוצה לסיים את מעורבותו בכדורגל הישראלי, כמו רבים מבחוץ שנכנסו לבוץ הזה. "שכחו שהייתי פרקליט צבאי ושופט מחוזי, וכל מה שזוכרים ברחוב הוא את הוועדה שעמדתי בראשה לבחינת מצב ענף הכדורגל", אמר.

 

 מומלץ להימנע מההמלצות

 

בוא נחזור להמלצות עצמן. מדובר על המלצות משנת 2002 שלא מתייחסות למעמד השחקן, מעמד האוהד או תפקיד בעלי הקבוצות בכדורגל - תפקיד חשוב שמשנת 2002 היו מאויש בישראל על ידי מספר טיפוסים "צבעוניים".

 

כיום בעלי הקבוצות בישראל, אלו שעושים החלטות בשטח, יכולים להיות כאלה שמשקרים להתאחדות ולמשטרה בקשר לפריצות, הם יכולים להיות אנשים שהרוויחו את כספם בצורה מפוקפקת, הם יכולים להיות אנשים שלא שילמו מזונות ולכן חלקם בקבוצה מעוקל, הם יכולים להיות כאלה ששותים לשוכרה ואז דורסים שוטר, הם יכולים להיות כאלה שאין להם כסף בכלל ולכן הם צריכים לפנות לשוק האפור. הבעלים יכולים להיות גם מגלומנים מרוסיה או חולי נפש עם קבלות מארה"ב - זה לא משנה.

 

תעשיית הכדורגל בעולם כולו החלה להתעסק בבעלי הקבוצות בעיקר אחרי 2002. וזה גם לא משהו שכמעט לא התעסקו בו בסטרשנוב. אגב, הבעלים הם גם האנשים במזכירות ובהתאחדות. אלו שקובעים לאן הולך הכדורגל הישראלי. בכל מקרה, עולם הכדורגל למד הרבה מאז 2002, ולדון בהמלצות מאז זה קצת כמו להסתמך על מחקר בנוגע דיקטטורים בעולם הערבי משנת 2002.

 

חלק מההמלצות היו שינוי שיטת הבחירות, שיו"ר התאחדות לא יהיה רשאי להיבחר לכהונה יותר מפעמיים ושייבחר על ידי אסיפה כללית ולא המזכירות (בהתאחדות יישמו אותן באופן חלקי - אף אחד לא מדבר על אורך הקדנציה). הוועדה קראה לבטל לאלתר את הנוהג של הצבעות ובחירות באסיפה הכללית באמצעות יפויי כוח ולדרוש שהבחירות יהיו "אישיות וחשאיות".

 

הוועדה המליצה גם להקים חברה כלכלית, שתעסוק בכל הנושאים הכלכליים הקשורים לענף הכדורגל, ובין היתר בניהול הליכי המכרזים, הוצאות והכנסות, שיווק ומסחר, זכויות השידור ועוד. זה קרה באופן חלקי - שכן ספורטפייב עוזרת לשווק את ההתאחדות לכדורגל. אם כי, החוזה עם החברה הגרמנית עשוי לא להיות מחודש. אתמול הודיע לוזון גם על הקמת חברה כלכלית. מתישהו, סטרשנוב לא נגע בזה כי לא היתה מספיק אינפורמציה — הדרך הנכונה והטובה ביותר להתעסק בענייני מימון היא הפרדת רשויות. שתהיה מינהלת ליגות מקצועיות שיתעסקו בכל מה שקשור לכדורגל המקצועי, השיווק שלו וכו', ותהיה ההתאחדות, שתעסוק יותר בנבחרות, פיתוח הכדורגל, שורשי כדורגל וכו'. כיום ההתאחדות עושה הכל ואפילו אנשים בתוכה מודים שמדובר ביותר מדי עבודה. אבל אבי לוזון וחבריו מהמרכזים לא מעוניינים להיפרד מנכס (רעיל ככל שיהיה) כמו ליגת־העל.

 

 

סרשנוב. המלצה נוספת של סטרשנוב היתה להפוך את כל קבוצת כדורגל לחברה בע"מ ולא כעמותה, וזאת "כדי להקל על פעילותן הכספית של הקבוצות מצד אחד, והגברת הפיקוח עליהן מצד שני". מודל זה, של חברה בע"מ, כשל כישלון חרוץ בכל העולם סרשנוב. המלצה נוספת של סטרשנוב היתה להפוך את כל קבוצת כדורגל לחברה בע"מ ולא כעמותה, וזאת "כדי להקל על פעילותן הכספית של הקבוצות מצד אחד, והגברת הפיקוח עליהן מצד שני". מודל זה, של חברה בע"מ, כשל כישלון חרוץ בכל העולם צילום: עמית מגל

 

המלצה נוספת של סטרשנוב היתה להפוך את כל קבוצת כדורגל לחברה בע"מ ולא כעמותה, וזאת "כדי להקל על פעילותן הכספית של הקבוצות מצד אחד, והגברת הפיקוח עליהן מצד שני". מודל זה, של חברה בע"מ, כשל כישלון חרוץ בכל העולם. רוב "חברות הכדורגל" בספרד,(SAD) הגיעו לסף פשיטת רגל. המודל הנכון יותר, ששוב, סטרשנוב לא היו חשופים לו, הוא שבגרמניה, בשבדיה, בהולנד ובעוד כמה מדינות כדורגל מתוקנות משלבים את חברי המועדון בבעלות על הקבוצות (חוק ה־50+1). 

 

כמו כן המליצו חברי הוועדה לבטל את ההטבות במס לשחקנים זרים, ולפי ההצעה החדשה יהיו הקבוצות זכאיות להטבות במס רק עבור שלושה שחקנים בליגת־העל ושניים בליגה הלאומית. זה קרה. חלקית.

 

סטרשנוב, אגב, המליץ על הקמת "בית הנבחרות" ברוח קליירפונטיין הצרפתי, שב־2002 היה מופת לניהול נבחרות. כמובן שמאז למדנו שישנם מודלים טובים וחכמים יותר לפיתוח הנבחרות - ע"ע ספרד, גרמניה, הולנד ועוד, אבל זה בכל מקרה מאוחר מדי. ההתאחדות כבר החלה בבניית בית הנבחרות.

 

מה שבאמת מצחיק זה שהוועדה המליצה נגד ההזמנות, ומאז הנוהג הזה הפך לעוד יותר פופולרי בקרב אנשי ההתאחדות. לפי הערכות למשחקי הנבחרת האחרונים ברמת גן חולקו אלפי הזמנות כאלו ואחרות.

 

סטרשנוב המליץ, אגב, על קריטריונים ברורים ומפורטים לחלוקת מספר מוגבל של כרטיסי הזמנה.

 

ועדת סטרשנוב המליצה גם לשנות את מבנה איגוד השופטים, כאשר בראשה יעמוד שופט בדימוס ואשר בה יכהנו יו"ר נשיאות בית הדין העליון של ההתאחדות, נשיא כבוד של איגוד השופטים וראש לשכת עורכי הדין. בנוסף המליצה הוועדה על הפיכת השיפוט בליגת העל, ובהמשך גם בליגה הלאומית למקצועני - "באופן חלקי או מלא". זה לא קרה.

 

בקיצור, בהתאחדות לקחו חלק מהמלצות הוועדה ובנו מפקדה מרשימה שאמורה להגן עליה מלשנות את הדברים המהותיים ביותר שמשאירים את הכדורגל הישראלי מאחור. ועל כך יש לדרוש ועדה חדשה. 

 

 

"שקיפות" בהתאחדות

 

כמה דוגמאות ל"ניהול השקוף" של ההתאחדות לכדורגל שבו נתקלו חברי היציע, ארגון האוהדים הישראלי

 

מכירת כרטיסים

בלתי אפשרי להשיג את הנתון שאומר כמה כרטיסים נמכרו. בהתאחדות ציינו שאין להם מידע כזה, אף על פי שכל קבוצה חייבת להעביר 10% מהכנסותיה ממכירת כרטיסים.

 

מתי המשחקים?

פנינו כמה פעמים כדי לברר את שעות המשחקים בליגה הלאומית וליגת־העל, ולא יודעים יותר משבוע לפני. אין יכולת להשפיע על ההחלטה מול המועדונים.

 

איפה המספרים?

בהתאחדות מסרבים לתת מספרים על קבוצות ספיציפיות ולציין בכמה כספי ציבור הן משתמשות. גם המידע על בעלי הקבוצות הוא לא נגיש.

 

העברת יציעים

ב־26 בפברואר 2008 וב־3 ביוני 2008 הועברה בקשה לשינוי התקנון בנוגע למיקום אוהדים ביציעים: "ביום ראשון הקרוב, במסגרת המחזור ה־22 בליגת־העל, תארח הפועל כפ"ס את בית"ר ירושלים". לאוהדי כפ"ס נמסר כי מסיבות שונות יועברו ליציע שונה מהיציע שבו הם יושבים באופן קבוע. במחזור 14 של ליגת־העל התרחש מקרה דומה, במשחק בין מכבי הרצליה את בית"ר ירושלים. אוהדי הרצליה הועברו מהיציע הקבוע שלהם.

 

הורדת מחירי הכרטיסים

למרות כמה פניות ופגישות להורדת מחירי הכרטיסים, לא התקבלו תגובות מההתאחדות לכדורגל. המהלך יצא לדרך בצורה חלקית ביותר (הפיילוט של בני יהודה), הודות להתערבות אקטיבית של נציג הציבור - בן כספית. ב־19 במאי 2009 יצא מכתב תמיכה בהתאחדות למהלך הורדת המחירים (החלק השני), שנועד להרחיב את ההורדה. את התגובה קיבלנו דרך התקשורת.

 

משלחות אוהדים

ב־9 בספטמבר 2008 הגיעה משלחת של ראשי ארגוני האוהדים הגרמנים והתאחדות האוהדים האירופית. הועברו שתי בקשות למפגש עם נציג ההתאחדות, ועדיין מחכים לתשובה.

 

חצי גמר גביע המדינה

פניות של אוהדים בדבר סיוע להכנסת ציוד לפני חצי גמר גביע המדינה ב־2010 נענו כך: "שייפנו לקבוצות שלהם". אלה, מצדן, לא תמיד ידעו מה לעשות.

 

תשובה באינטרנט

העונה נעשתה פנייה להתאחדות הכדורגל בדבר ספסרות בדרבי התל אביבי, והתשובה הגיעה דרך אתר ONE...

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x