הקבלנים דורשים מהאוצר: רשת ביטחון למכירת דירות
בפגישה של נציגי הענף עם השר כץ נטען, כי יש צורך בביצוע צעדים חירום שיקטעו את דעיכת הענף ויאיצו את הבנייה מחדש; התוכנית כוללת: רשת ביטחון למכירת 10 אלף יח"ד אם לא נמכרו בתוך 36 חודשים והקמת קרן הלוואות לקבלנים
בעקבות שרשרת של נתוני מאקרו שפורסמו לאחרונה והעידו על ירידה במרבית הפרמטרים המניעים את ענף הבנייה נפגשה הבוקר (ה') קבוצה של "מועצת ענף הבנייה" הכוללת נציגים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאים בישראל, הסתדרות עובדי הבניין והעץ, ולשכת שמאי המקרקעין, עם שר האוצר ישראל כץ במסגרתה הציגו לו תוכנית חירום להאצת הענף.
- התחזיות רק מחמירות: מרכזי מסחר לא יתאוששו לפני 2022
- משרד הבינוי: האטה בענף הבנייה תוביל לעליית מחירי הדירות
- המשבר בעיצומו - והישראלים ממשיכים להסתער על המשכנתאות
ההצעה כוללת פעולות המטפלות בפערי ההיצע והאצת הבנייה, הגברת הביקוש לדירות בתמיכה ברוכשים והגדלת כוח העבודה בענף. בין הפעולות שהוצעו: העדפת חברות ישראליות בביצוע עבודות בנייה ותשתיות, גם אם הצעתן גבוהה בעד 15% מההצעה הזולה במכרז, מהלך שלפי הערכת הקבלנים יוסיף למשק כמיליארד שקל בשנה ו-7,600 משרות חדשות. התחייבות מדינה לרכישת מלאי דירות שלא יימכרו תוך 36 חודשים, עד 10 אלף דירות. לפי הקבלנים, מהלך זה יקנה רשת ביטחון לבנקים, ויוסיף לתמ"ג ערך של כ-15 מיליארד שקל.
במהלך הפגישה הראו נציגי הענף ירידה בקצב התחלות הבנייה עם הערכה כי השנה תסתיים עם התחלת בנייה של 30 אלף דירות בלבד שתגרום למדינה לאבדן הכנסות של כ-22 מיליארד שקל מירידה בגביית מיסים ועצירת מכירת קרקעות. במקביל חלה ירידה חדה בביקוש עם שפל של 8.14 אלף דירות ברבעון השני, המספר הנמוך ביותר מאז שנת 2003, זמן האינתיפאדה השנייה. עוד הוצג לשר תחשיב לפיו בחודש קורונה ממוצע חסרו לענף כ-82,400 עובדים, מה שגורר הפסד של כ-9.3 מיליון ימי עבודה למשק.
ההצעה כוללת בנוסף, את יישום חוק הקרן להתחדשות עירונית: עידוד רשויות מקומיות לקידום מיזמי התחדשות עירונית באמצעות הסכמי גג של 50 אלף שקל לכל יח"ד שהתווספה. מהלך זה לפי הקבלנים יכול להביא להערכתם להאצת בנייה של 10,000 יח"ד וערך לתמ"ג של כ-7.5 מיליארד שקל.
כפתרון לנושא הביקושים הוצעו מענקי מקום, הקלות והטבות בנושא המשכנתאות ובהן: מסלול הטבות בריבית משכנתאות לקניית דירה ראשונה המכוון לזוגות צעירים תוך הקלה על ההון העצמי הנדרש בערך מהוון של 50,000 שקל ל-5,000 זכאים לשנה.
על מנת להגדיל את כוח האדם ולסייע למצב התעסוקה בישראל, הציעו לשר להקים תוכניות הכשרה לכ-70 אלף עובדים ישראלים בענף הבנייה ו-2,500 עובדים במקצועות הליבה. העלות החד-פעמית של ההכשרות תהיה כ-950 מיליון שקל, כאשר הרווח המיידי שיגיע בכל שנה למדינה יהיה כ-700 מיליון שקל, וכן תרומת העובדים לתוצר הלאומי המוערכת בכ-15 מיליארד שקל לשנה.
גורמים שנכחו בישיבה אמרו כי כץ הביע נכונות לבחון את הקמת הקרן המיוחדת להלוואות לקבלנים, וכן אמר כי יסייע מול רמ"י ומול משרד השיכון בנושא הביקושים והגדלת היצע הקרקעות.