נחשף בכלכליסט
בכירים בענף הבנייה מברכים על הארכת תקנות שבס - אך דורשים ודאות לגבי השנים הבאות
אנשי נדל"ן רבים נשמו היום לרווחה עם היוודע כוונת האוצר להאריך את התקנות המאפשרות ליזמים לדרוש תוספת בנייה של עד 30% מעבר למה שמגדירה התוכנית - בניגוד להצהרות של מטה הדיור רק לפני חודשיים, אך דורשים כי תוקפן יוארך מעבר לינואר 2020: "חוקי התכנון הבנייה והמיסוי משתנים מהר יותר מקצב בנייתו של בניין ממוצע"
אנשי נדל"ן רבים נשמו היום (ב') לרווחה בעקבות חשיפת "כלכליסט", כי תוקפן של תקנות "שבס-כחלון" המאפשרות ליזמים לדרוש תוספת בנייה של עד 30% מעבר למה שמגדירה התוכנית - יוארך. כפי שפורסם היו אמורות התקנות לפוג החודש, ובאוצר החליטו להאריכן עד ינואר 2020. עם זאת, מוחים אנשי הנדל"ן שעמם שוחחנו על היעדר הוודאות התכנונית לטווח ארוך.
- בניגוד להצהרת בילסקי: יוארכו ההקלות ליזמים
- המהפכה של זאב בילסקי: הקלות שבס בדרך לביטול
- בעקבות עתירה: גם "תוספות בנייה" המיועדות להשכרה יזכו להטבות
עו"ד מארק שיפמן, שותף במשרד שיפמן, ספיר שטורם ושות', אומר כי "הבעיה איננה טמונה בתקנות כאלה או אחרות. הדיון בתקנות שבס-כחלון הוא רק הסימפטום למחלה. שוק הנדל"ן בישראל סובל כבר שנים רבות מחוסר וודאות. חוק התכנון והבנייה וחוקי המיסוי משתנים חדשות לבקרים, מהר יותר מקצב התחלתו וסיומו של פרוייקט נדל"ני ממוצע. שר האוצר מחפש ללא לאות לפתוח חסמים בדרך לבנייה מואצת, אך באותה נשימה הוא עצמו מייצר חסמים חדשים, בכל הנוגע להגברת אי הוודאות בנוגע לאפשרויות הבנייה בתחומי הרשות. אם תוכרז תוכנית לאומית רצינית שמטרתה לעודד התחלות בנייה והקלת מצוקת הדיור, שיש בה מנגנוני וודאות ל-10 השנים הקרובות, אז השוק יעשה את שלו".
עו"ד איל מאמו, מנהל מחלקת נדל"ן תכנון ובנייה במשרד אגמון ושות׳ רוזנברג הכהן ושות׳, אומר: "יש לברך על הארכת התקנות שמסייעות לנצל באופן יעיל יותר את הקרקע במתחמים בהן תכניות מאושרות ממילא, ולאו דווקא בצפיפות ראויה. ציפוף הבנייה מתחייב מטעמים מובנים במדינה בה הגידול באוכלוסיה הוא עצום והקרקע הזמינה לבנייה מועטה".
לדברי עו"ד אילנית ציבין, שמאית מקרקעין ומנהלת מחלקת תכנון ובנייה במשרד עוה"ד גינדי-כספי: "טוב נעשה שניתנה הארכה שכן עדיין המחסור בדיור קיים. מדובר בתקנה מושכלת המהווה ערוץ נוסף לתוספת מהירה יחסית של יחידות דיור במסגרת הליך של הקלה, מבלי שיהיה צורך לקיים הליך תכנוני נוסף.
"עם זאת, לא ברור מה הועילו חכמים בתקנתם בכך שקבעו את משך תוקפן של התקנות הללו עד לשנת 2020 בלבד. תקנות אלה ראוי כי תהיינה קבועות, ומכל מקום הארכת תוקפן של התקנות ראוי כי יינתן למשך זמן ארוך יותר ולמצער לחמש שנים נוספות. זאת, נוכח היות הליכי התכנון והבנייה ארוכים וממושכים מעצם טבעם, גם בעידן הנוכחי בו עולם התכנון והבנייה מתייעל ומשתכלל".
כפי שפורסם מוקדם יותר היום, גם בהתאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) הצטרפו למברכים. יוני ויצמן, סמנכ"ל ההתאחדות ומנהל אגף יזמות ובנייה בהתאחדות, מסר: "הארכת תוקפה של תקנת שבס היא החלטה חשובה ומתבקשת על רקע מצוקת הדיור. כל דרך שמעודדת תוספת של פתרונות דיור היא מבורכת, ובמיוחד חשובה תמיכת המדינה בייצור דירות קטנות המיועדות לזוגות צעירים. בנייה צפופה היא גם כלי חשוב לשמירה על השטחים הפתוחים ברחבי הארץ. אנו מאמינים שהארכת תוקפה צריכה להיות פתח להפיכתה לקבועה".