בלעדי לכלכליסט
בניגוד להצהרת בילסקי: יוארכו ההקלות ליזמים
האוצר הודיע כי יאריך עד 2020 את הקלות שבס־כחלון, המאפשרות לעיריות להרחיב תוכניות בנייה שכבר אושרו בוועדות התכנון. זאת חודשיים לאחר שיו"ר מטה הדיור חשף שבכוונתו לבטלן כי הן מעכבות התחלות בנייה
משרד האוצר מתכוון להאריך את תוקפן של תקנות "שבס־כחלון", המאפשרות להרחיב תוכניות בנייה למגורים מעבר למה שאושר בוועדות התכנון. מטיוטה שפרסם המשרד להערות הציבור בשבוע שעבר עולה כי החודש היו אמורות לפוג התקנות, אך הן יוארכו בשנה וחודשיים, עד ינואר 2020. הטיוטה הזו פורסמה, אף שרק לפני חודשיים, בספטמבר, אמר יו”ר מטה הדיור זאב בילסקי בראיון ל”כלכליסט” כי בכוונתו לפעול לביטול התקנות מפני שהן מסרבלות את הליכי הוצאת ההיתר ומאטות את קצב התחלות הבנייה.
על פי התקנות, רשאי יזם בנייה למגורים לפנות לוועדת התכנון של הרשות המקומית במסגרת הליכי הוצאת היתר בנייה, ולבקש להגדיל את מספר הדירות בשיעור של עד 30% ואת שטח הבנייה הכולל בשיעור של עד 20%.
- ראש מטה הדיור הלאומי: "אם הקבלנים יצמצמו בנייה הממשלה תבנה בעצמה"
- המהפכה של זאב בילסקי: הקלות שבס בדרך לביטול
- יו"ר מטה הדיור מבקש לעצור את השיווק בפרויקט מחיר למשתכן של גינדי
לאורך השנים הועלתה נגד התקנות הללו טענות רבות, ובהן הטענה שהן מבטלות את שיקול הדעת של גופי התכנון המוסמכים לקבוע את מספר הדירות בכל תוכנית. כמו כן התקנות מסרבלות מאוד את הליך הוצאת היתר הבנייה, עד כדי עיכוב של שנים בהתחלת הבנייה. עוד נטען כי התקנות הללו הן פתח לשחיתות שלטונית ברשויות המקומיות, שכן הן מותירות בידי ועדת התכנון המקומית, שבה מכהן על פי רוב ראש הרשות ומספר מצומצם של חברי מועצה, את הסמכות להוסיף עשרות אחוזי בנייה, ששוויים עשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים עבור היזם. התקנות הללו חושפות את חברי הוועדה לשלל לחצים, כולל הצעות שוחד.
על רקע כל האלה הצהיר בילסקי כי בכוונתו לבטל את התקנות. אלא שכבר בתוך שבועות מהצהרה זו נשמעו קולות סותרים מתוך האוצר, כולל בסביבתו של השר משה כחלון. כעת, על רקע פרסום הטיוטה, נראה כי המהלך שניסה בילסקי להוביל לא קיבל את גיבוי השר. עם זאת, במשרד האוצר לא שוללים את האפשרות כי בסוף תקופת ההארכה יבוטלו התקנות. "ההארכה ניתנת, בכל מקרה, לזמן מוגבל", נמסר מהאוצר. "בנוגע לעתיד ההקלות, יימשכו דיונים על ידי גורמי המקצוע הרלוונטיים, וכשתתקבל החלטה – נעדכן".
לדברי עו"ד ענת בירן, המתמחה בדיני תכנון ובנייה, "מטרת ההארכה לסנכרן את ההקלה לתוספת 30% דירות, שהיתה אמורה לפוג החודש, עם ההקלה המוסיפה 20% בשטחי הבנייה כך ששתיהן יהיו תקפות עד 2020. בנוסף היא באה להשלים הגדרות חסרות בנוגע למצבים שבהם ההקלה מאפשרת הוספת מספר לא שלם של דירות, וקובעת כי מספרן של הדירות יעוגל כלפי מעלה".
עם זאת, לדברי בירן, המבחן האמיתי של התקנות הוא במידת יישומן בוועדות המקומיות: "מדובר בהקלה וולונטרית. לא כל הוועדות המקומיות מזדרזות לאשר את תקנות שבס־כחלון, בעיקר מחשש מצפיפות יתר. כרגיל, חוסר הוודאות בנוגע לנכונות הוועדות לאשר את ההקלות גורם נזק מיותר של בזבוז זמן ועיכובים בבנייה".
התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) מיהרה לברך על הארכת ההקלות. יוני ויצמן, סמנכ"ל ההתאחדות ומנהל אגף יזמות ובנייה בהתאחדות, מסר: "הארכת תוקפה של תקנת שבס היא החלטה חשובה ומתבקשת על רקע מצוקת הדיור. כל דרך שמעודדת תוספת של פתרונות דיור היא מבורכת, ובמיוחד חשובה תמיכת המדינה בייצור דירות קטנות המיועדות לזוגות צעירים. בנייה צפופה היא גם כלי חשוב לשמירה על השטחים הפתוחים ברחבי הארץ. אנו מאמינים שהארכת תוקפה צריכה להיות פתח להפיכתה לקבועה".