$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

המהלך של כחלון שעשוי לחסוך עשרות אלפי שקלים לכל רוכש במחיר למשתכן

לכלכליסט נודע שכחלון הורה לשנות את אופן הצמדת דירות מחיר למשתכן למדד תשומות הבנייה. הקבלנים יספגו ייקור בבנייה במקום הרוכשים

ענת דניאלי 08:1222.03.18
שר האוצר משה כחלון המשמש גם כיו"'ר מועצת מקרקעי ישראל הנחה את רשות מקרקעי ישראל לשנות את מכרזי שיווקי הקרקע העתידיים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, וכן עד כמה שניתן את המכרזים הפעילים. על פי ההנחייה, תבוטל הצמדת המחיר למ"ר שעליו מתחייב הקבלן הזוכה למדד תשומות הבנייה כבר בעת הזכייה במכרז, וזו תיעשה בשלב מאוחר הרבה יותר של הוצאת היתר הבנייה.

 

ההחלטה נועדה לענות על אחת הבעיות עמן מתמודדים כיום הרוכשים במסגרת התוכנית, והיא התייקרות הדירה בעשרות אלפי שקלים מעבר למחיר הנקוב ביום שבו נבחרה על ידי הזוכים, וזאת בשל תנודות מדד תשומות הבנייה – מדד המשקלל את עלויות הבנייה, בעיקר חומרים ועבודה. כעת, עם הצמדת המחיר למדד רק בשלב הוצאת ההיתר, תהיה חשיפת הזוכים להתייקרות המדד נמוכה יותר.

 

 

הקבלנים עלולים לייקר את המחירים בשל עלייה בסיכון

 

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה מאז פורסמו ראשוני המכרזים של מחיר למשתכן, בסוף 2015, ב־4.7%. במהלך שנת 2017 עלה ב־1.9% ומתחילת 2018 מדד זה עלה ב־0.8% נוספים. כלומר, מי שבחר בתחילת 2017 דירה שעלותה כ־1.5 מיליון שקל, נאלץ כבר כעת להוסיף 40 אלף שקל למחירה ההתחלתי, וזאת לעתים עוד בטרם יצא היתר הבנייה. בהנחה כי המגמה תמשיך להיות חיובית, תמשיך הצמדה לייקר את הרכישה עד שיסיים הרוכש את תשלומיו לקבלן עבור הדירה – תהליך שנמשך לאורך הבנייה.

 

עד היום ידעו הזוכים בהגרלות בעת הזכייה את המחיר למ"ר שעליו התחייב הקבלן ואת מקומם בתור לבחירת הדירה. אך הם לא ידעו מה רמת ההתייקרות שעוד צפויה להם לאורך תקופת ההמתנה הממושכת, שעשויה להגיע ללמעלה משנה, שבין זכיית הקבלן במכרז על הקרקע לבין התחלת הבנייה בפועל.

 

רבים מהם התלוננו על כך ויצרו לחץ על היזמים. במהלך הזה מנסה כחלון לייצר ודאות לזוכים במחיר הדירה במעמד הרכישה עצמו וללא הפתעות.

 

עם זאת, למהלך שמוביל כחלון יש שני צדדים. שכן בעוד שלרוכשים מובטחת ודאות יחסית – מוטלת החשיפה לתנודות לא צפויות במדד על יזם הפרויקט, ומגדילה את רמת הסיכון שבה הוא נתון. כעת יצטרכו היזמים לשקלל את הסיכון הזה ולהכליל אותו במערך השיקולים שינחו אותם בעת הגשת הצעת המכרז. בהחלט ייתכן שכדי להקטין את רמת הסיכון שבה יהיו נתונים, ייטו היזמים להגיש מעתה הצעות גבוהות יותר. כלומר, רוכשי הדירות יקנו דירות פחות זולות מאשר בעבר – אך ברמת ודאות גבוהה יותר בנוגע למחירן הסופי.

 

משה כחלון. ניסיון לייצר ודאות במחיר משה כחלון. ניסיון לייצר ודאות במחיר צילום: יאיר שגיא

 

במטה הדיור מקווים שתזורז הוצאת היתרי הבנייה

 

שר האוצר כחלון העביר הנחיה זו לרשות מקרקעי ישראל ביום שני השבוע וההחלטה אושרה אתמול בישיבת הנהלת רשות מקרקעי ישראל.

 

ההנחיה נוגעת לסעיף הרלוונטי בחוברת המכרז שיקבע כי "מחיר דירת מחיר למשתכן יוצמד למדד תשומות הבנייה החל מהמדד שיהא ידוע במועד הוצאת היתר הבנייה". במטה הדיור מקווים שביטול ההצמדה מזכיית הקבלן אף יהווה תמריץ בהוצאת היתרי הבנייה מכיוון שהקבלנים לא יקבלו תשלום על תקופה זו. לפי נתוני התאחדות בוני הארץ משך הזמן הממוצע להוצאת היתר לאחר זכיית הקבלן במכרז הוא כשנה, כשמשך בנייה ממוצע לבניית בניין (בנייה רוויה) הוא כ־27 חודשים מרגע קבלת ההיתר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x