נובמבר צפוי להיסגר עם 5.2 מיליארד שקל למשכנתאות, כפול מהחודש שעבר
היקף המשכנתאות החודש עתיד לפצות על אוקטובר, שבו העמידו הבנקים 2.79 מיליארד שקל בלבד לרוכשים, בעיקר בשל החגים. הקפיצה צפויה בשל מבצעי סוף שנה שמטרתם לסייע לבנקים לעמוד ביעדים
מספר המשכנתאות שנטל הציבור בנובמבר צפויות להכפיל את עצמן מהחודש הקודם, ולהגיע לסכום של 5.2 מיליארד שקל, על פי ההערכות במערכת הבנקאית. קצב נטילת המשכנאות זהה בהשוואה לחודש המקביל אשתקד.
במערכת הבנקאית מסבירים כי שוק המשכנתאות עתיד לפצות את הנתון הנמוך מאוקטובר, אז העמידו הבנקים 2.79 מיליארד שקל בלבד לרוכשים, שנבע ממספר ימי עסקים נמוך בעקבות חגי תשרי וימי החופש שנוצלו בין החגים, הן על ידי הציבור והן על ידי עובדי המערכת הבנקאית, שהקטינו את הזמינות לטיפול בלקוחות.
- ליידרמן: "למרות צעדי הממשלה יש תחושה של דריכה במקום הציבור איבד את האמון"
- סיבוב מסוכן: יותר ויותר זוגות צעירים מתייחסים לשוק הנדל"ן כאל קזינו שבו כולם זוכים
- מנכ"ל האוצר: "מטרתנו היא להגדיל את היצע הדיור, הנגזרת של זה היא ירידת מחירים"
בנוסף, גם העובדה כי אנו עומדים לקראת סוף השנה הקלנדרית, התקופה בה הבנקים משנסים מותניים כדי לעמוד ביעדים שהוצבו להם, עשויה להסביר את היקף ההלוואות הגבוה בנובמבר. מדי שנה הבנקים למשכנתאות יוצאים במבצעים בהם מוצעים לציבור ריביות אטרקטיביות יותר מבדרך כלל. בענף המשכנתאות מציינים כי עד סוף דצמבר תיווצר הזדמנות לרוכשי הדירות להתמקח על תנאי ההלוואות מול הבנקים, מה שעשוי למתן את העלייה בריבית למשכנתאות.
חודש אוקטובר נחתם עם שיעור ירידה של 56% בהיקף המשכנתאות החדשות. בעוד במשרד אוצר היו מקווים כי מדובר בירידה בביקוש לדירות, גורמים בענף הבנקאות מציינים כי הסיבה לכך היא עונתית ונובעת בעיקרה, כאמור, ממיעוט ימי העסקים בעקבות החגים.
בסך הכל ניטלו 4,427 הלוואות חדשות באוקטובר, ובניגוד לציפיות האוצר, שיעור המשקיעים נותר זהה לחודשים האחרונים ועמד על 632 הלוואות, המהוות 14% מסך המשכנתאות החדשות שנטל הציבור. גובה ההלוואה הממוצע עמד על 631 אלף שקל, ירידה של 7% מחודש ספטמבר.
בנוסף, הריבית על המשכנתאות באוקטובר המשיכה לעלות והגיעה ל־3.59% בממוצע על הלוואות צמודות למדד המחירים. בחודש המקביל אשתקד עמדה הריבית על 2.49%, מה שמשלים התייקרות של 1.1% על המשכנתאות.
עלייה בריבית על משכנתאות, לפי מערכת הבנקאות, נובעת מגידול בעלויות גיוס ההון, שכן ישנה תחרות מוגברת לקראת סוף השנה אצל כל גוף בנקאי שמבקש לעמוד ביעדי הלימות ההון (היחס בין ההון שמחזיק הבנק ובין האשראי שהוא מחלק) שהציב בנק ישראל. גם בריבית על משכנתאות שלא צמודות למדד המחירים לצרכן נרשמה עלייה מספטמבר, אולם מתונה יותר, בשיעור של 0.04%, ועמדה בסוף אוקטובר על 3.11% בממוצע. משך תקופת ההלוואות במסלול זה עלה מ־21.6 שנה ל־21.8 שנה, ובשנה החולפת נרשמה עלייה של 1.2 שנה בתקופת הפירעון הסופי ללווה.
משך תקופת ההלוואה במסלול הצמוד למדד המחירים לצרכן ירד, אך במעט, ל־22 שנה באוקטובר לעומת 22.3 שנה בחודש שקדם לו. עם זאת, תקופת הפירעון הסופי הממוצעת למשכנתא עלתה גם היא בשנתיים, לאחר שבאוקטובר האחרון עמדה על 20 שנה.