$
חדשות נדל

ליידרמן: "למרות צעדי הממשלה יש תחושה של דריכה במקום הציבור איבד את האמון"

לדברי הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, עליות המחירים והפגיעה במשקיעים ובמשפרי הדיור השיגו תוצאה הפוכה כך שגם השנה זוגות צעירים שהמתינו עם רכישת הדירה הפסידו כסף; "עם כל הכבוד למחיר למשתכן פתרונות הממשלה לא מספיק עוצמתיים למצוקת הדיור", אמר ליידרמן

דותן לוי 17:4724.11.16

"אם בשנה שעברה הייתה רוח חיובית לגבי צעדי הממשלה, השנה יש תחושה של דריכה במקום ובמקרה הגרוע נסיגה. עברה שנה וקשה לקבוע שיש התקדמות בפתרון בעיית הדיור בישראל. זו הבעיה הכלכלית והחברתית מספר אחת של המשק. אני מזכיר את המחאה החברתית של 2011 והעובדה שזוגות צעירים לא יכולים לרכוש דירה מבלי עזרה, זו עובדה שאי אפשר להשלים איתה. הכוונות בירושלים הן טובות אבל הפתרונות הן לא מספיק עוצמתיים כדי לפתור את בעיית הדיור בישראל. עם כל הכבוד למחיר למשתכן, היא יכולה לפתור רק חלק מהבעיה", כך אמר היום (ה') ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים בכנס של התאחדות קבלני ת"א יפו ובת ים שמתקיים באילת.

 

 

"העלייה במחירי הדיור נמשכת ומאז תחילת השנה ועד ספטמבר עלו ב-8.5%", אמר ליידרמן. "נכון אפשר להגיד תנו לנו עוד זמן אבל יש גם ציפיות של הציבור ופסיכולוגיה, אם מחירי הדיור ממשיכים לעלות הדבר הראשון שאפשר לחשוב עליו הוא שהמדינה לא נתפסת כאמינה, ואפילו לא מצליחה לרשום השפעה על ציפיות. חשוב להבין שאנחנו לא מתחילים מאפס, ההיסטוריה של השנים האחרונות היא כזו שמי שחיכה הפסיד כסף, יש היסטוריה של חוסר אמון בפעולות הממשלה".

 

 


 

ליידרמן התייחס לכל ההיבטים שנוגעים לענף הבניה והציג נתונים עגומים לגבי מצב הענף. לדבריו, מדרגת התחלות הבניה עומד בערך באותו מקום מאז 2013, סביב 50 אלף התחלות, וגם בגמר הבניה יש ירידה מאז שנת 2013 "היינו מצפים שאם המצב כל כך קשה נראה עלייה חדה".

 

ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים צילום: עופר עמרם, מהדרי

 

עוד אמר ליידרמן כי יש ירידה בהיקף העסקאות בדירות חדשות אם כי במקרה זה הרמה עדיין גבוהה. בנוגע למשך הבניה הוא התארך בשנים האחרונות ואורך כיום 28 חודשים להשלמת דירה במדינת ישראל, "אנחנו צריכים תוכנית כוללת מהסוג של אריאל שרון שמתייחס לכל הרבדים".

 

ליידרמן התייחס גם לצעדי הממשלה בצד הביקוש, "יש ירידה של המשקיעים בעסקאות בשוק הדיור, נכון לרגע זה הבעיה העיקרית היא לא של ביקושים ספקולטיבים מצד משקיעים, אין ספק שצעדי המיסוי מאד השפיעו על המשקיעים אבל הם לא אויבי העם כפי שמציגים אותם, זו מדינה דמוקרטית וחופשית וזכותו של כל אדם להחליט שהוא מעדיף להשקיע בדיור ולא בבורסה, בישראל תמיד הייתה חשיבה שנדל"ן נותן יותר ביטחון מאשר ניירות ערך. אנחנו שומעים כאילו זו הבעיה המרכזית וזה לא נכון".

 

עוד צופה ליידרמן, כי בעקבות פגיעה במשקיעי הנדל"ן בעקבות מס על דירה שלישית היצע הדירות בשוק ההשכרה ירד ושכר הדירה יעלה. בנוגע למשפרי הדיור אמר ליידרמן כי הממשלה לא שמה לב לשוק שנחשב לגדול, "זה ייבוש של השוק ושולח את משפרי הדיור לשוק הפרטי ושם המחירים רק עולים. עולה השאלה למה לא הלכו לתמהיל שמשלב בין דירות לזוגות צעירים לדירות עבור משפרי דיור".

 

בנוגע לגובה הריבית אמר ליידרמן כי בשנים האחרונות עבדנו עם ריביות מאד נמוכות והסתכלנו על זה כמובן מאליו, אבל הערכה היא שהפד בארה"ב יעלה את הריבית מחצי אחוז ל-1.25% בסוף 2017 ואולי אפילו 1.5%. "במידה והפד יאיץ את העלאות הריבית בצורה מואצת סביר שבנק ישראל לא ירצה לפתוח פער ויגיב בהתאם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x