בלעדי לכלכליסט
דרמה בטבע: החברה צפויה לפטר 1,700 עובדים בישראל
תוכנית קיצוצים דרמטית בטבע יוצאת לדרך: כ-25% מעובדי החברה בישראל צפויים לקבל מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים. במקביל מייקל היידן, שהיה אחראי על תרופות חדשות, הולך הביתה
כמעט חודש לאחר כניסתו של מנכ"ל טבע החדש קור שולץ לתפקיד הוא פותח במהלכים דרמטיים. אלפי עובדים - כ־20%-25% מבין 6,860 עובדי החברה בישראל - צפויים לקבל מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים החל מהימים הקרובים ועל פני כמה שבועות.
- פיץ' הורידה את דירוג החוב של טבע לרמת "זבל"
- איך תקטין טבע את מחנק החובות שלה
- המשקיעים חוששים: טבע לא תעמוד בהחזר החובות
במסגרת מהלך ההתייעלות הדרמטי צפויה טבע להכריז על פיטורי עשרות אחוזים מהעובדים גם בארה"ב. בשלב זה הפיטורים באירופה יהיו במתכונת מצומצמת יותר. הנהלת טבע בראשות שולץ עובדת בימים אלה על פרטי המהלך בצוותא עם מנהלי החטיבות האזוריות של החברה בארץ ובארה"ב.
מי שישלם את מחיר חילופי ההנהלה יהיה גם מייקל היידן, סמנכ"ל המחקר והפיתוח שהובא לטבע ב־2012 על ידי ג'רמי לוין, מנכ"ל החברה דאז.
בלי קשר לגל הקודם
הפיטורים מגיעים בעקבות דו"חות גרועים לרבעון השלישי של 2017 שפירסמה טבע לפני שלושה שבועות בהם הציגה פגיעה קשה ברווחיות, ירידה בתזרים המזומנים והפחתה דרמטית בתחזית להמשך השנה. עיקר המצוקה של ענקית התרופות הישראלית נובעת מאובדן הפטנטים של קופקסון, תרופת הדגל שלה לטיפול בטרשת נפוצה. לפני כחודשיים קיבלה מיילן, מתחרתה של טבע, אישור לשיווק הגרסה הגנרית של קופקסון, מה שצפוי להוביל לפגיעה עמוקה בהכנסות ובעיקר בשיעורי הרווח של טבע כבר מהרבעון הרביעי.
המהלך מתיישב עם תדמיתו של המנכ"ל הנכנס שכבר זכה לכינוי "הארד קור" בתפקידו הקודם כמנכ"ל לונדבק, אז פיטר כמעט 17% ממצבת כוח האדם של החברה זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד.
גל הפיטורים הנוכחי איננו קשור לגל שעליו הצהירה טבע בדו"חות הכספיים לרבעון השני באוגוסט האחרון וכך גם הפיטורים של מאות עובדים ביולי האחרון. ביולי הצהירה החברה על כוונתה לפטר 350 עובדים במפעל טבע טק בכפר סבא, הודעה שגררה גל מחאות מצד חברי כנסת וההסתדרות, ובסופו הסכימה החברה לצמצם במעט את היקף המפוטרים. הפעם מתוכנן הצעד במשרדי החברה בלבד, כשבשלב זה לפחות אין מעורבות של ההסתדרות בהליך.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ב־5 באוגוסט, עם פרסום דו"חות הרבעון השני, הצהירה טבע כי תשלים את הקטנת מספר העובדים ב־7,000 עד סוף 2017 בהשוואה למספרם עם השלמת עסקת אקטוויס ג'נריקס באוגוסט 2016. בנוסף, הודיע יצחק פטרבורג ששימש אז מנכ"ל זמני, כי טבע תסגור או תמכור שישה מפעלים עד סוף 2017 ועוד תשעה מפעלים ב־2018. החברה החליטה לצאת מ־45 מדינות עד לסוף 2017. פיטורים אלה היו בחלקם עובדים של חטיבות שנמכרו, כך שהמהלך הנוכחי דרמטי בהרבה ולמעשה עשוי להביא את מספר עובדי החברה לקרוב למחצית מכפי שהיו לפני שנה שנתיים.
לא התאוששו מהמכה
באוקטובר האחרון טבע ספגה טבע מכה קשה כאשר רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) אישרה לחברת מיילן לשווק גירסה גנרית של קופקסון, התרופה המקורית של טבע לטיפול בטרשת נפוצה. ה־FDA אישר למיילן לשווק את שתי הגירסאות של קופקסון: זריקה תת עורית במינון של 40 מ"ג הניתנת שלוש פעמים בשבוע ומהווה 85% מהמרשמים, והגירסה המקורית במינון של 20 מ"ג שניתנת בזריקה תת עורית אחת ליום.
קופקסון היא התרופה בעלת נתח השוק הגדול ביותר בארה"ב לתרופות לטרשת נפוצה. המכירות בארה"ב של קופקסון בשני המינונים הסתכמו ב־3.3 מיליארד דולר ב־12 החודשים שהסתיימו ביוני 2017, וב־4.1 מיליארד דולר בעולם כולו בתקופה זו. מכירות קופקסון תרמו 18% ממחזור המכירות הכולל של טבע ו־44% מהרווח התפעולי לפני הוצאות הנהלה וכלליות והפחתות ברבעון השני של 2017. שיעור הרווחיות התפעולית מייצור ושיווק התרופה הגיע ל־80.6% ממכירותיה ברבעון השני של 2017.
ברור היה עם פרסום ההודעה כי המשמעות שלה בנוגע לטבע דרמטית וכי אישור גירסה גנרית לקופקסון יקשה על החברה להתמודד עם החוב העצום שצברה ברכישתה הכושלת של חברת אקטוויס ג'נריקס באוגוסט 2016 תמורת 38.3 מיליארד דולר במזומן ובמניות, זאת בשל התרומה העצומה של קופקסון לעודף בתזרים המזומנים מפעילותה השוטפת של טבע.
חשש מהשתלטות
בתחילת החודש, עם פרסום הדו"חות לרבעון השלישי, צנחה המניה ב־20% לשווי שנמוך ב־83% משווי השיא שלה. במקביל התשואה על האג"ח שלה קפצה דרמטית, משום שעל פי תחזיותיה של טבע, יש חשש ממשי שהחברה תיקלע בקרוב למשבר נזילות שיקשה עליה לפרוע את חובותיה במועד. גם בתרחיש האופטימי ביותר, יעמוד לרשותה ב־2018 סכום של 9.4 מיליארד דולר, כשעליה לפרוע 5.5 מיליארד דולר ב־2018, ובכל אחת מהשנים 2019–2021 תידרש לפרוע 4 מיליארד דולר, כשמלאי הנכסים שהיא מסוגלת להעמיד למכירה מתכווץ והולך.
במצב הזה ישנן קרנות השקעה שונות שמסתכלות על טבע ובוחנות השתלטות על החברה. המהלך הדרמטי של ההנהלה נועד ככל הנראה להתמודד גם מול אפשרות כזו, ולצמצם משמעותית את הוצאות השכר כדי לנסות להתמודד עם פרעון החוב הגדול של החברה ולייצב את המצב הפיננסי שלה. זאת לצד צעדים אפשריים כמו גיוס הון במניות בהיקף של 4–5 מיליארד דולר, שיחזק את הונה העצמי של החברה שעומד על 29.6 מיליארד דולר נכון לסוף הרבעון השלישי.
מייקל היידן שיעזוב בימים הקרובים הוא למעשה האיש הבכיר ביותר בתחום תרופות המקור בטבע. הוא הצטרף לטבע כנשיא המחקר והפיתוח הגלובלי וכמדען ראשי בשנת 2012. בנוסף הוא מכהן כפרופסור לגנטיקה רפואית באוניברסיטת בריטיש קולומביה וראש מכון המחקר הקנדי לגנטיקה ורפואה מולקולארית, והמייסד והמדען הראשי של המרכז לרפואה ולתרופות מולקולריות באוניברסיטת בריטיש קולומביה.