$
שווקי חו"ל

ניתוח כלכליסט

המסיבה בוול סטריט נגמרה? היא רק עוברת דירה

סופטבנק הזרימה כסף בלי סוף והזניקה את המניות, המשקיעים הצעירים וחסרי הניסיון נהרו לבורסה ורכשו, ועכשיו כולם גילו שמניות הטכנולוגיה מנופחות. אבל הבחירות המתקרבות בארה"ב מבטיחות שהחגיגה עוד לא נגמרת, היא רק מחליפה מגזרים

סופי שולמן 10:3306.09.20

לנפילות של היומיים האחרונים בוול סטריט אין סיבה מיוחדת מצד אחד, ויש את כל הסיבות בעולם מן הצד השני. פול קרוגמן, כלכלן זוכה נובל, ניסח זאת היטב בציוץ בטוויטר בחמישי בלילה: "אני שומע שמשהו קרה היום בשוק המניות. כל מי שאומר לכם שהוא יודע למה זה קרה, מוכיח בזאת שאין לו מושג על מה הוא מדבר".

 

 

 

למשקיעים - ובמיוחד לצעירים שבהם, שנהרו לשוק המניות האמריקאי שהפגין עוצמה חסרת תקדים בחודשים האחרונים - קשה להבין מדוע לפתע המדדים והמניות החביבות עליהם צוללים בחדות, ללא כל סיבה מיוחדת. מדד נאסד"ק היה הקורבן הראשי עם צלילה של 6% ביומיים; מדד S&P 500 רשם ביום חמישי את הנפילה החדה ביותר שלו מאז מאי 1999; מדד דאו ג'ונס, שמלכתחילה השתתף פחות בחגיגה, כבר שידר יציבות ביום שישי האחרון עם ירידה של 0.5% בלבד, זאת לאחר שאיבד 1.8% בסיכום שבועי. נאסד"ק ו־S&P 500 סיימו שבוע ראשון של ירידות, לראשונה מזה חמישה שבועות, עם ירידות של 3.3% ו־2.3% בהתאמה.

 

 

בימים האחרונים כולם ניסו להבין מה גרם לירידות, אבל השאלה הנכונה היא איך בכלל הגענו למצב שבו מניית אפל שווה כמו כל המניות במדד FTSE 100 הבריטי, ואיך חברות הביג טק נסחרות בשווי מצרפי שגבוה יותר מהשווי המצרפי של כל המניות שנסחרות באירופה. בנק אוף אמריקה פירסם בשבוע שעבר, עת וול סטריט הייתה עוד בשיא ובשיא האופטימיות, כי סקטור הטכנולוגיה האמריקאי שווה 9.1 טריליון דולר ואילו בורסות אירופה, יחד עם אנגליה ושוייץ, שוות יחד 8.9 טריליון דולר. לשם השוואה, ב־2007 שוק המניות האירופי היה גדול פי ארבעה ממגזר הטק האמריקאי.

 

עם העיניים לסופטנבק

חברות הביג טק משכו את כל המדדים אחריהן למעלה, והיה זה רק עניין של זמן עד שיגיעו המימושים. אפל, שהייתה החברה הראשונה להגיע לשווי של 2 טריליון דולר, איבדה 10% בשלושה ימים; וטסלה, שהייתה הכוכבת הראשית של החגיגה, כבר נפלה ב־25% מהשיא שלה. החלטת חברת המדדים שמנהלת את 500 S&P שלא להכניס את המניה למדד היוקרתי, למרות שעם שווי של 400 מיליארד דולר, הגבוה מטויוטה או קוקה קולה, היא עומדת בדרישות, עלולה לבלום את המניה גם השבוע. המניה של יצרנית הרכב החשמלי נפלה ב־7% אחרי סיום המסחר ביום שישי ונציגי הוועדה שמחליטה על שינויים במדד סירבו להסביר מדוע החליטו לא להכניס את טסלה למדד.

 

מה דעתך על מניית APPLE:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בשוק מיהרו להפנות את הזרקור לסופטבנק, ענקית ההשקעות של מאסיושי סאן, שהפכה מחברת השקעות נערצת לאחד הגופים המושמצים בוול סטריט. זאת אחרי שהתבררו הנזקים של ניפוח שווי חברות טכנולוגיה בעודן פרטיות, והפערים שנוצרים עם הגעתן לבורסה, כמו במקרה של אובר או WeWork, שכלל לא הצליחה להנפיק.

 

בסוף השבוע התרבו ההערכות כי סופטבנק היא "הלוויתן מנאסד"ק" - גוף שהועלו הערכות לגביו קיומו כמי שתרם לניפוח מחירי מניות הטכנולוגיה תוך שהוא מזרים ביקושים במיליארדי דולרים לאופציות של מניות ההייטק. פעולות אלה, שהתמקדו במעט מניות מרכזיות כמו אמזון וטסלה, הגדילו את מחזורי המסחר בהן לרמות חריגות שמשכו תשומת לב. כך, למשל, לפי גולדמן זאקס, מחזור המסחר באופציות Call על מניות בארה"ב נסק ל־335 מיליארד דולר ביום, פי שלושה לעומת הממוצע הנע בשנים 2017-2019.

 

"הפלישה" של סופטבנק, שהתמקדה עד היום יותר בחברות פרטיות, לשוק ההון מעוררת תהיות הן בקרב משקיעים והן בקרב חברות שהיא נכנסת לפוזיציות במניות שלהן.

מאסיושי סון, סופטבנק מאסיושי סון, סופטבנק צילום: בלומברג

 

אף שהפעילות של סופטבנק חוקית, היא לא נטולת קורבנות. אלה נמצאים באפליקציית המסחר הפופולרית רובינהוד, והם בעיקר משקיעים צעירים שלא חוו ירידות עד כה. סופטבנק אולי מבצעת מהלכים חריגים, אבל הפעילות שחורגת מגודלה המסורתי בחודשים האחרונים היא זו של המשקיעים הפרטיים הקטנים. בתקופה האחרונה, ולראשונה בהיסטוריה, חמישית מהפעילות היומית בוול סטריט מיוחסת למשקיעים אלה, זאת בשעה שמשקלם המסורתי עומד על 10% בלבד. אם מצרפים לעובדה זו את הנתון שפירסמה רובינהוד עצמה, שלפיו חצי מלקוחותיה החדשים הם אנשים שמעולם לא סחרו בשוק המניות, מקבלים צפי להיסטריה שעשויה לאחוז בוול סטריט בתקופה הקרובה; שכן מרבית השחקנים החדשים מעולם לא חוו על בשרם ירידה של מאות נקודות במדד ביום אחד, ותנודות כאלו הן מסוג הדברים שיכולים להבריח אותם החוצה.

 

כשהטוב הוא רע

באופן מסורתי ספטמבר הוא חודש חזק בשוק המניות האמריקאי, שכן במהלכו הסוחרים המקצועיים חוזרים מחופשות הקיץ שלהם בהמפטונס ומארגנים את הפוזיציות שלהם מתוך נשיאת מבט לרבעון האחרון של השנה והצגת סיכומי התשואות ללקוחות. השנה, כמובן, המצב שונה, הן בשל טירוף הקורונה, והן לנוכח הבחירות לנשיאות בנובמבר שהולכות ומתקרבות.

 

עד היום, מרבית השחקנים המוסדיים "סמכו" על דונלד טראמפ שידאג לשמור על הראלי בשוק המניות, לפחות עד הבחירות, כשברקע ציוצים כמו זה שצייץ רגע לפני קריסת השוק ביום חמישי האחרון: "דאו ג'ונס נסגר מעל 29 אלף נקודות. יש לכם מזל שאני הנשיא שלכם. עם ג'ו ביידן הכל יתרסק".

 

מה דעתך על מניית AMAZON:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אלא שדווקא הנתונים הכלכליים שפורסמו ביום שישי, שהיו טובים מהצפוי, הם שטורדים את מנוחת המשקיעים הגדולים. מהנתונים עולה כי כלכלת ארה"ב מפגינה עוצמה: שיעור האבטלה ירד מ־10.2% ל־8.4% ולמשק נוספו 1.37 מיליון משרות, מספר הגבוה מהתחזיות. לכאורה אלו חדשות מצויינות. אבל לא לבורסה האמריקאית, שהתרגלה בחודשים האחרונים למנה קבועה של סטרואידים. גופי ההשקעה הגדולים בונים על הזרמות מתמשכות מצד הפד והממשל. אם נתוני המאקרו ימשיכו להשתפר, לטראמפ יהיה קשה להצדיק את פמפום הנזילות לשווקים, מה שאומר שהמשקיעים ייאלצו להיפרד מהמומנטום החיובי של חצי השנה האחרונה.

 

מעל הכל מרחף החשש מכך שההתאוששות הכלכלית תהיה שונה מאוד בין ענף לענף, אפשרות שזוכה לתיאור באמצעות האות K. תרחיש זה, שבו רק חלק מהענפים, בעיקר הטכנולוגיה, ממשיכים כרגיל, בעוד שהכלכלה המסורתית מפגרת מאחור וסובלת מאבטלה, מסבכים את כל התרחישים ואת דרכי הטיפול המתאימות למצב המורכב והלא מוכר.

 

את ההערכה שהפוקוס של הממשל האמריקאי צפוי לעבור למגזרים החבוטים יותר אפשר היה לראות במסחר בסוף השבוע, כאשר כסף שיצא ממניות הטכנולוגיה הלך, לפחות בחלקו, למגזרים החבוטים - בנקים, תעופה - שהמניות שלהם רשמו עליות. הדבר אותת על כך שאפשר לסמוך על טראמפ שהוא לא יתן לשוק להתרסק זמן קצר כל כך לפני הבחירות. המסיבה פשוט תעבור לבית אחר.

x