בלעדי לכלכליסט
עוד זעזוע בכתר פלסטיק: סמנכ"ל הכספים עוזב את תפקידו
הסמנכ"ל עידו וואלך עוזב כשבוע לאחר הורדת דירוג האג"ח של כתר פלסטיק לרמה נמוכה במיוחד, על רקע הצניחה ברווחים והחוב הגדול. מחליפו יישב במטה בארה"ב - עוד צעד בהתנתקות החברה מישראל, שלוש שנים לאחר מכירתה לבי.סי פרטנרז
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
סמנכ"ל הכספים של כתר פלסטיק עידו וואלך עוזב את תפקידו, כך נודע ל"כלכליסט". מקורבים לכתר סיפרו כי עזיבתו נעשתה בהחלטה הדדית, אך קשה להתעלם מכך שהיא מתרחשת כשבוע לאחר שחברת הדירוג מודי'ס הורידה את דירוג איגרות החוב של כתר בדרגה אחת מ־B3 לCaa1, על רקע הצניחה ברווח.
- מאבדת גובה: צניחה נוספת ברווחים של כתר פלסטיק
- כתר פלסטיק מציגה: הנפילה שאחרי האקזיט
- "כמו משה לארץ המובטחת, הובלתי את כתר לאמריקה"
וואלך מונה לתפקיד ב־2016 על ידי המנכ"ל הראשון שקרן בי.סי פרטנרס מינתה לאחר שרכשה את השליטה (80%) בכתר פלסטיק. מהבחינה הישראלית, הנקודה המשמעותית היא שמחליפו יהיה מינוי זר, שיפעל ממטה החברה בארה"ב — שם יושב מנכ"ל כתר אלחנדרו פנה, אמריקאי שמונה לתפקיד ב־2017. בכך עושה כתר פלסטיק עוד צעד לניתוק המטה מישראל. עם זאת, מרכז המחקר והפיתוח של החברה נשאר עדיין בארץ.
כתר פלסטיק, בעבר הלא רחוק פאר התעשייה הישראלית, נוסדה בידי יוסף סגול והתפתחה לממדי ענק הודות לחזון של בנו סמי סגול, עם אחיו יצחק. לכתר 25 מפעלים בעולם, והיא מעסיקה 4,500 עובדים, כמחציתם בישראל.
ב־2016 נמכרה כתר על ידי סמי ויצחק סגול לקרן הבינלאומית BC Partners ששילמה על 80% מהמניות כ־1.4 מיליארד יורו (כ־5.7 מיליארד שקל), מחיר שגילם לחברה שווי של כ־1.7 מיליארד יורו. ואולם BC - קרן השקעות פרטית עם נכסים מנוהלים בהיקף 12 מיליארד יורו - לא מצליחה להמשיך את השנים החיוביות.
BC ביצעה את הרכישה בצורה ממונפת, בהלוואה בגובה של כ־700 מיליון יורו מהבנקים ג’יי.פי מורגן ו־UBS שהועמסה על החברה. המינוף של החברה גדל עם שתי הרכישות שביצעה ועומד היום על 1.1 מיליארד יורו. כתר פלסטיק נרכשה במכפיל 10 על הרווח התזרימי, שמעמיד את שווייה על מיליארד יורו בלבד - פחות מחובותיה, כלומר משקף שווי נכסי נקי שלילי של כ־100 מיליון יורו.
לכתר חוב של 1.1 מיליארד יורו בחמש סדרות אג"ח. מודי’ס הודיעה לפני כעשרה ימים על הורדת דירוג האג"ח של כתר והעלתה את ההסתברות לאי פירעון האג"ח שלה (שתיהן מ־B3 ל־Caa1). זהו דירוג נמוך במיוחד שמשקף סיכון אמיתי לכך שהחברה לא תוכל לפרוע את החוב.
על פי מודי’ס, הרווח התפעולי התזרימי של כתר (EBITDA) צנח ב־2018 ב־41% ל־100 מיליון יורו לעומת 170 מיליון ב־2017, אף שהכנסותיה גדלו מעט ל־1.2 מיליארד יורו. על הסיום הקטסטרופלי של 2019 מעידה העובדה שבדו”ח הקודם של מודי’ס, ממרץ, עדיין הוערך הרווח התזרימי ב־2018 (עד נובמבר) ב־134 מיליון יורו.