פורום קהלת לבג"ץ: לא לממן את הרפורמה בחברת החשמל באמצעות האזרחים
לפי הרפורמה, כ-3,000 עובדים יעזבו את החברה בהליך פרישה מסודר; מימון התהליך התגלגל אל תעריף החשמל של כלל האזרחים, דרך קיבוע מלאכותי של מרכיב השכר בתעריף ובהיקף של כ-7 מיליארד שקל עד לשנת 2028
- צלילה לגלגלי המשק: שעון החול החשמלי אוזל
- הוריד את השאלטר
- רשות הגבלים עסקיים: יצחק תשובה לא יוכל לרכוש מחברת החשמל תחנות כוח
בברפורמה בחברת החשמל נקבע שקרוב ל-3,000 עובדים יעזבו את החברה בהליך פרישה מסודר. המימון של התהליך כולו התגלגל על תעריף החשמל של כלל האזרחים וזאת באמצעות קיבוע מלאכותי של מרכיב השכר בתעריף ובהיקף של כ-7 מיליארד שקל עד לשנת 2028. הרפורמה יצאה לדרך לפני מספר שבועות לאחר שאושרה בכנסת.
לטענת פורום קהלת, מי שקובע את תעריף החשמל היא רשות החשמל, " רגולטור סטטוטורי שהמחוקק הקנה לו עצמאות ברורה בתחומים אחדים ובפרט בתחום קביעת תעריף החשמל. תכליתה של עצמאות זו היא להגן על הצרכנים גם מפני ניגוד האינטרסים שבו נתונה הממשלה, בעלת השליטה בחברת החשמל".
למרות לשון החוק, בקהלת טוענים שבזמן הליך החקיקה של הרפורמה, בחברת החשמל "לא עמדו במבחן המנגנונים שקבע החוק, והמשיב 1 (שר האנרגיה שטייניץ - ל"ג) התפתה להשתמש במונח 'מדיניות' כדי להשית על הצרכנים – דרך התעריף – מתן הטבות מופלגות לעובדי חברת החשמל". המסקנה לתפיסתם היא שביהמש חייב לעצור את המהלך כיוון שלכאורה שר האנרגיה שטייניץ מתערב בקביעת תעריף החשמל כדי ליישם את הרפורמה.
טרם התקבלה תגובת שר האנרגיה.
גיוס חוב כדי למחזר חובות קיימים
בתוך כך, חברת החשמל הודיעה שתגייס בשבועות הקרובים חוב בהיקף של עד שני מיליארד שקל. לפי דיווחי החברה, הסכום המינימאלי לגיוס חוב יהיה כמיליארד שקל כאשר החברה תשקול להכפיל אותו ביחס לתנאי השוק.
מבדיקת כלכליסט עולה כי חברת החשמל תנצל את גיוס החוב לצרכי מיחזור חובות קיימים ותפעול שוטף. נכון להיום החוב הפיננסי של חברת החשמל - כלומר מול בנקים ומוסדיים - מגיע ל-42 מיליארד שקל.
החברה הצליחה לקזז את היקף החוב הזה בשיעור של חצי מיליארד שקל בכל שנת עבודה, לא פעם תחת טענות רבות מצד הרגולטורים שאמרו שהחסרה אמורה להשתמש בכסף שיש לה כדי לשפר את מערכת הולכת החשמל ולא כדי לצמצם את החוב.