$
בורסת ת"א

לזינוק בערך הביטקוין אחראים ההאקרים

אם הביטקוין ימשיך להיות המטבע שבו האקרים סוחטים מותקפי סייבר, ימיו ללא פיקוח רגולטורי ספורים

עו"ד זיו קינן 07:1104.07.17
נסיקת שער הביטקוין בחודשים האחרונים אינה מקרית. במאי האחרון התרחשה מתקפת הסייבר מן הגדולות והמורכבות שתועדו. לא פחות מ־74 מדינות ועשרות אלפי מחשבים נפגעו במתקפה שהובילה נוזקת הכופר (ransomware) החדשה "WannaCry", שנועלת את המחשב ומצפינה את הקבצים הדיגיטליים המאוחסנים עליו. בסוף חודש יוני האחרון אירעה מתקפה נוספת וגם היא הובילה, באותו היום, לזינוק בשער המטבע.

 

מאז ינואר 2016 עלה שער המטבע הקריפטוגרפי, הביטקוין, פי חמישה. שערו עומד על כ־2,600 דולר למטבע בודד. גם ערכם של מטבעות קריפטוגרפיים אחרים ופחות מוכרים כגון אתריום, ריפל, קוין דאש, ליטקוין וגולם זינק, ומטבעות חדשים נוצרו בהליך לא מפוקח שזכה לשם ICO.

 

המשקיעים במטבעות אלה צופים כי יום אחד יחליף המטבע המבוזר את המטבעות המוכרים שהנפיקו בנקים מרכזיים וישמש לקניות בסופר ובאינטרנט. אלא שהראלי בביטקוין ממש לא מקרי.

 

מטבע ביטקוין מטבע ביטקוין צילום: בלומברג

 

דיון ארוך מתנהל סביב ערכו האמיתי של הביטקוין. בעבר הזהיר המשקיע האגדי וורן באפט להתרחק מהביטקוין והתייחס אליו כאל תעתוע. לדברי באפט, אף שהביטקוין מאפשר העברת כספים באופן בטוח ויעיל, הרעיון שיש לו "ערך פנימי" הוא בדיחה. מן העבר השני, מארק אנדרסן, מייסד קרן ההון סיכון האגדית אנדרסן־הורוביץ, הוא תומך גדול בביטקוין והקרן שבניהולו השקיעה במיזמי ביטקוין שונים.

 

מבלי לקחת צד בוויכוח הענקים סביב ערך הביטקוין, ישנו הסבר חלופי לקפיצה האחרונה בערכו. העלייה המטאורית בערך הביטקוין קשורה קשר הדוק למתקפות סייבר, במיוחד לזו האחרונה, ולאופן שבו פועלות נוזקות הכופר שמשתילים האקרים במחשבים המותקפים. תוכנות אלה מחזיקות את המחשב וקבציו כבני ערובה, ומאפשרות את שחרור הקבצים רק לאחר תשלום כופר — שמשולם בביטקוין.

 

העובדה שקורבנות של נוזקות כופר ממהרים, פעמים רבות, לשלם לתוקפים, אינה מפתיעה. על פי סקר של IBM X - Force מדצמבר 2016, 70% מהעסקים שהותקפו באמצעות נוזקות כופר שילמו לתוקפיהם כדי לקבל גישה למחשבים שלהם. יותר ממחציתם ספגו הוצאה של יותר מ־10,000 דולר, ו־20% שילמו אף יותר מ־40 אלף דולר.

 

מתקפת הסייבר ממאי חשפה חולשה מהותית, שאינה קשורה במישרין לעולם הסייבר. המתקפה חשפה מחסור עולמי בביטקוין. מחסור זה מתחזק בשעת ההתקפה, הואיל ואותם פרטים המחזיקים בביטקוין אינם ששים למכור אותו בשעת מתקפה, מתוך צפי שערכו יעלה. מכאן שהמחסור בביטקוין בעת המתקפה ובשבועות שלאחריה הוא שמזניק את ערכו. אך מדוע המטבע ממשיך לשבור שיאים גם לאחר שהמתקפה תמה?

 

התשובה, כך נראה, נעוצה בארגונים שנערכים למתקפה הבאה. אלה מבינים שמתקפה כזו אינה רחוקה, וכי במידה שייפגעו, אין כל ביטחון שיימצא ביטקוין לרכישה. לפיכך הם רוכשים מטבעות רבים כמעין "ביטוח עצמי", ובכך מקפיצים את ערך המטבע.

 

גם ההאקרים עצמם, המחזיקים במספר ביטקוין רב, ודאי מודעים להתנהגות זו של השוק, ועושים ככל שביכולם להעלות את ערך המטבע. אם הביטקוין ימשיך להיות מטבע הסחיטה הרשמי שלהם באמצעות כופרות — ימיו כנכס שאינו מפוקח רגולטורית ספורים. הטלת רגולציה על הביטקוין בוודאות תפגע במטבע, כי היא תחתוך את "מעגל הקסמים" שמקפיץ את ערכו.

 

הכותב הוא עו"ד במשרד קצנל דימנט ושות', המתמחה במשפט מסחרי ומייעץ לגבי היערכות לסיכוני סייבר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x