השורה התחתונה
מאמינים בזהב? כדאי לבחון את חברות הזהב הקנדיות
עם שיעורי רווח גבוהים וצמיחה מרשימה, חברות הכרייה הקנדיות השיגו מתחילת השנה תשואות גבוהות יותר מהמתכת היקרה עצמה
- כשגלידה מסרבת לקטשופ: מה תעשה קראפט היינץ לאחר הסירוב של יוניליוור להצעת הרכש?
- חברת ניהול ההשקעות נטיקסיס השיגה תשואות עודפות הודות לעצמאות זרועותיה בעולם
- השורה התחתונה: רוח גבית מטראמפ: מניות הבנקים בארה"ב בראלי
לכאורה, התשובה לשאלה הראשונה צריכה להיות שלילית, הן בשל האופטימיות היחסית בשווקים והן משום שהדולר אמור להתחזק בשנה הקרובה, לאור התכנון להעלות את הריבית בארה"ב. ואולם, לפנינו שנה עמוסה אירועים פוליטיים באירופה ואי־ודאות לגבי תוכניות הנשיא דונלד טראמפ בארה"ב, המעלים את מפלס החששות של המשקיעים ויכולים לתמוך בהמשך עליית הזהב.
אם אנו מאמינים כי הזהב עשוי לתת גידור לתיק ההשקעות, נראה ששווה לבחון אפשרות השקעה במניות של חברות כריית זהב. קנדה היא אחת מספקיות שירותי הכרייה הגדולות בעולם, ונחשבת ליצרנית החמישית בגודלה בעולם של זהב. בחינה של מניות חברות הכרייה מראה שהן עלו אף יותר מהזהב עצמו, כאשר חלק מהחברות רשמו עליות דו־ספרתיות. ערכנו השוואה בין כמה חברות כרייה מובילות בקנדה: חברת הענק בריק גולד (Barrick Gold), החברה הבינונית פרנקו נוואדה (Franco Nevada) והחברה הקטנה יחסית אושיאנה גולד (OceanaGold). ביצועיהן בשלוש השנים האחרונות מראים כי אין בהכרח קשר בין ביצועי הזהב עצמו — שנבחן באמצעות התעודה GLD, העוקבת אחרי הזהב — לבין ביצועי החברות. בעוד התעודה רשמה תשואה שלילית של כ־10% בתקופה, רשמה בריק תשואה של כ־8%, פרנקו נוואדה רשמה תשואה של 39% ואושיאנה רשמה תשואה של 45%.
בריק גולד הקנדית היא החברה הגדולה ביותר בעולם בתחומה, עם שווי שוק של 20.8 מיליארד דולר. היא נסחרת במכפיל רווח של 28 ומכפיל חזוי של 20. לחברה יש 21 אלף עובדים, והיא מחזיקה במכרות זהב בכל העולם. לחברה מכירות של כ־8.5 מיליארד דולר ב־2016 עם EBITDA של כ־3.8 מיליארד דולר (44.7% מהמכירות) ורווח נקי של 655 מיליון דולר (7.65%). על פי תחזיותיה, המכירות יעלו ל־8.8 מיליארד דולר ב־2017, וזאת בהנחה שמחיר הזהב יישאר ללא שינוי, והרווח הנקי צפוי לעלות ל־930 מיליון דולר (10.56% מהמכירות).
פרנקו נוואדה היא חברת אחזקות שמחזיקה במכרות ב־340 אתרים בעולם ומקבלת תמלוגים מהחברות שפועלות בהם. היא נסחרת במכפיל רווח גבוה יחסית של 67.7, כאשר המכפיל הענפי עומד על 13.20, בעיקר כי היא אינה מפיקה את הזהב, ונהנית מהתמלוגים. מכירותיה ב־2016 צמחו ב־37% ל־61 מיליון דולר, עם EBITDA של 78% מהמכירות ושיעור רווח נקי עצום של 26% מסך המכירות. על פי תחזיות החברה, קצב המכירות ימשיך לצמוח, והחברה צפויה לשמור על שיעור ה־EBITDA מסך המכירות ושיעורו הרווח הנקי אמור להיות 23.50% ב־2017 ו־26.60% ב־2018 — מספרים שלא רגילים לראות בשום ענף תעשייה או מסחר.
לאושיאנה גולד שווי שוק של 1.8 מיליארד דולר והיא נסחרת במכפיל רווח של 13.2. היא מעסיקה 1,550 עובדים ופועלת במכרות זהב בשני אתרים בלבד, בניו זילנד ובפיליפינים, ומפיקה ומוכרת כ־420 אלף אונקיות זהב בשנה. ב־2016 החברה מכרה ב־629 מיליון דולר — עלייה של 23% מהשנה שלפניה — ומכירותיה ב־2017 צפויות לעלות ב־27% נוספים. ה־EBITDA ב־2016 היה 45% מהמכירות ושיעור הרווח הנקי היה 21% מהמכירות. ב־2017 צפוי EBITDA של 52% מסך המכירות ורווח נקי של 23% מסך המכירות. אמנם החברה קטנה יחסית לאחרות, אך קצב הגידול מרשים מאוד. ביחס לשני אתרי כרייה בלבד, כמות ההפקה גדולה במיוחד.
השורה התחתונה: השקעה בחברות כריית זהב עדיפה על השקעה בזהב. כשהזהב עולה, הן עולות באופן חד יותר, וכשהוא יורד, חלק מהחברות יודעות לשמור על ערכן ואף עולות.
הכותבים הם מנכ"לים משותפים באביב־שגב בוטיק השקעות