$
בורסת ת"א

רשות ני"ע חוששת מבריחה של חברת דירוג ומקלה בפיקוח

הרשות מבקשת לתקן את חוק הפיקוח החדש על חברות הדירוג באופן שיקל עליהן. הסיבה: איומי חברות הדירוג הבינלאומיות לא לפעול בישראל והרצון של הרשות להכניס לארץ את חברת הדירוג פיץ', כדי שתתחרה במעלות ובמידרוג

רחלי בינדמן 07:5206.10.16

הפיקוח על חברות הדירוג נכנס לתוקף רק באפריל האחרון, אך רשות ני"ע שיזמה אותו כבר מבקשת בו שינויים שיקלו על החברות הדירוג. הרשות מבקשת לקבוע כי ליו"ר שמואל האוזר תוקנה סמכות לפטור מהוראות החוק חברת דירוג הפועלת בישראל וכפופה לדין זר המסדיר את פעילות הדירוג הנעשית על ידיה, ובלבד שהוראות אלה מבטיחות את ענייניו של ציבור המשקיעים בישראל. 

מעלות ומידרוג תחת דין זר

בארץ פעילות שתי חברות דירוג הכפופות לדין זר — מעלות S&P, שבבעלות S&P העולמית, ומידרוג הנשלטת (51%) בידי Moodys העולמית. אם התיקון לחוק ייושם, תהיה לרשות סמכות לפטור מחלק מהוראותיו, או מכולן, את שתי חברות הדירוג היחידות, מה שכמובן עלול לרוקן מתוכן לפחות חלק מהוראות החוק.

החוק נועד להכפיף לראשונה את חברות הדירוג לפיקוח של רשות ני"ע, כדי להגן על המשקיעים ולהבטיח שהליך הדירוג יהיה אמין, איכותי ובלתי תלוי. זאת במיוחד לאור העובדה שהחברה המדורגת משלמת את שכרה של חברת הדירוג.

 

אף שהחקיקה נמשכה יותר משנה, ולחברות הדירוג ניתנה אפשרות להגיש הערות לגבי החוק, נראה כי רק עכשיו הבינו ברשות שהוא עלול להעמיד את שתי חברות הדירוג המקומיות במצב שעלול לגרום להן לחדול לפעול בישראל. ברשות מציינים, אמנם, כי כבר היום קיימת סמכות בחוק לתת פטורים לחברות הדירוג, אך מדובר בהיתר כללי לפטורים והקלות שיחולו על כלל חברות הדירוג שיבקשו לפעול בישראל, ללא התייחסות לחברה מסוימת, למשל במקרים שבהם חברות דירוג זרות מדרגות חברות שהציעו ניירות ערך לציבור בישראל.

 

ברשות אף מתריעים, ככל הנראה בעקבות מסרים שקיבלו מחברות הדירוג הישראליות, כי היעדר סמכות לפטורים עלול להביא לכך "שחברות גלובליות הפועלות בשוק הישראלי לא יוכלו להמשיך ולפעול מבלי לבצע התאמות בדרך פעולתן, התאמות שעלותן עלולה להיות גבוהה ביחס לתועלת שתצמח להן מהפעילות בשוק המקומי". ואמנם, חברות הדירוג מתריעות כבר זמן רב בפני הרשות על העומס שמטיל עליהן חוק הדירוג ועל העלויות הכרוכות ביישומו.

 

אולם סיבה חשובה אחרת להקלות שמבקשת הרשות להעניק לחברות הדירוג היא רצונה להגדיל את התחרות בשוק הדירוג המתמצה במעלות ומידרוג —כשהשאיפה היא להביא את חברת דירוג האשראי הבינלאומית Fitch לפעול בארץ. המסר שהגיע מסביבת החברה הוא שאין על מה לדבר על כניסה לשוק המקומי תחת תחולת חוק הדירוג המלאה.

 

הרשות הציגה בעבר את חוק הפיקוח על חברות הדירוג כאחת מיוזמות החקיקה החשובות שנועדה למנוע את כשלי משבר 2008. אז האג"ח של חברות ישראליות זכו לדירוגים גבוהים, אך חברות קרסו מבלי שחברת הדירוג התריעה על כך בזמן. אך הטון בבקשה לשינוי החקיקה כבר מרוכך הרבה יותר. ברשות מדגישים כי ההבדלים בין החקיקה הישראלית לחקיקה המקבילה בעולם עשויים לגרום לחברות דירוג ישראליות, הכפופות גם לרגולציה זרה, קשיים ביישום הוראות החוק. ברשות אף מדגישים כי "במצבים אלה עלולה הכפילות הרגולטורית לפגוע בתמריץ של חברות דירוג קיימות להמשיך לפעול בישראל, וכן לפגוע בתמריץ של חברות דירוג הפועלות כיום בחו"ל תחת רגולציה זרה, לבוא ולפעול בשוק ההון הישראלי".

 

הדין הזר יגן על המשקיעים

מתברר שברשות סוברים פתאום כי ייתכן ודי בפיקוח הזר על חברות הדירוג בארץ: "ייתכן כי בנסיבות מסוימות הוראות הדין הזר החל על חברת הדירוג יהיו מספקות גם לצורך ההגנה על ציבור המשקיעים בישראל, כתלות באיכות הוראות הדין הזר ואיכות הפיקוח של הרגולטור הזר", נכתב בהצעת התיקון לחוק.

 

 

שמואל האוזר שמואל האוזר צילום: נמרוד גליקמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x