$
בורסת ת"א

המנכ"לים של הטייקונים: אצל תשובה הרוויחו הכי הרבה, אצל פישמן - הכי מעט

עלות השכר של מנכ"ל בקבוצת דלק של תשובה עמדה על 6.8 מיליון שקל ב-2008; עלות השכר של מנכ"ל בקבוצת פישמן היתה 2.3 מיליון שקל "בלבד"

הדר רז 08:1705.04.09

עד הקריסה הפיננסית של 2008 עוררה המילה "טייקונים" אסוציאציות של עושר ועוצמה, אבל בחודשים האחרונים היא מזוהה יותר ויותר עם מילים כמו "נפילה", "הפסדים" ו"משבר". אחד מרגעי השפל בדימוי הציבורי של בעלי ההון היה כאשר הרגולטור ביקש מגופים מוסדיים לדווח עד כמה הם חשופים לטייקונים הבולטים בישראל. אלא שלצד ההפסדים הגדולים שצברו, המשיכו הטייקונים גם ב־2008 לפרנס בכבוד לא מעט מנהלים, אבל הפעם נותרו רוב המנכ"לים מחוץ לעשירייה הפותחת של אלופי השכר בחברות הציבוריות.

 

כמה מרוויחים המנכ"לים של הטייקונים

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: אוראל כהן

הבכירים בקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה היו למשך שנתיים רצופות אלופי השכר: ב־2007 היה זה מנכ"ל דלק ישראל, אייל לפידות, שעלות שכרו השנתית עמדה על 36 מיליון שקל (3 מיליון שקל בחודש), וב־2006 היה זה איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן, עם עלות שכר של 25.4 מיליון שקל בשנה. כמה שנים קודם לכן זכה גיל אגמון, מנכ"ל דלק רכב, בתואר שיאן השכר לשנת 2001, עם עלות שכר של 10.4 מיליון שקל.

 

ב־2008 לא הצליח איש מהם להתברג לעשירייה הפותחת של מקבלי השכר הגבוה. עם זאת, המנכ"לים של תשובה בהחלט יכולים להתנחם בעובדה שהם עדיין נהנים מעלות השכר הגבוהה ביותר לעומת המנהלים בקבוצות של נוחי דנקנר, לב לבייב ואליעזר פישמן.

 

עלות שכרו של מנכ"ל בקבוצת דלק עמדה אשתקד על 6.8 מיליון שקל בממוצע. באותה שנה עקף רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן, את השיאן של 2007, לפידות, עם עלות שכר שנתית של 11.5 מיליון שקל, שהם 960 אלף שקל בחודש. עם זאת, המשבר העולמי שהצניח את מניית דלק נדל"ן גרם לכך שהאופציות של רוז'נסקי נמצאות "מחוץ לכסף" (כלומר אפשר לרכוש את המניות בשוק במחיר הנמוך ממחירן בכתב האופציה) ולכן הן כרגע חסרות ערך. שווי האופציות של רוז'נסקי מסתכם ב־8.4 מיליון שקל, והחברה אף מודה שהן נמצאות "עמוק מחוץ לכסף".

 

אחריו ברשימת המשתכרים בקבוצת דלק נמצא ציון גינת, מנכ"ל דלק בנלוקס - המפעילה רשת תחנות תדלוק בבלגיה, הולנד ולוקסמבורג. עלות שכרו השנתית עומדת על 10.4 מיליון שקל (1.9 מיליון יורו). לעומתו הסתפק לפידות בעלות שכר שנתית של כ־6.4 מיליון שקל "בלבד", עובדה המציבה אותו רק במקום הרביעי בקבוצתו של תשובה.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: אביגיל עוזי

 

האלוף של דנקנר: ביגר

 

"אני מבקש לפעול לחיסכון, צמצום, התייעלות והידוק חגורה" - כך הורה נוחי דנקנר, בעל השליטה בחברת האחזקות אי.די.בי, למנכ"לי החברות־בנות של קבוצתו בנובמבר 2008. לאחר שבעלי השליטה באי.די.בי ביצעו הפחתה עצמית של שכרם, ביקש דנקנר גם מיושבי הראש והמנכ"לים של הקבוצה להפחית 10% משכרם; משאר חברי ההנהלה הוא ביקש שיפחיתו 8% משכרם.

 

אבל לפחות בכל הקשור ל־2008, הפחתות השכר כמעט שאינן באות לידי ביטוי: עלות השכר הממוצעת של המנכ"לים באי.די.בי הסתכמה אשתקד בכ־6.3 מיליון שקל, שהם 527 אלף שקל בחודש. אברהם ביגר, יו"ר ומנכ"ל מכתשים אגן, מוביל את טבלת מקבלי התגמול בקבוצת אי.די.בי עם עלות שכר שנתית של 14.6 מיליון שקל (1.2 מיליון שקל בחודש).

 

אחריו ניצב עמי אראל, נשיא ומנהל עסקים ראשי בדיסקונט השקעות (דסק"ש), עם עלות שכר שנתית של 11.4 מיליון שקל.

מנכ"ל חברת הסלולר סלקום, עמוס שפירא, התברג למקום השלישי עם עלות שכר של 10.1 מיליון שקל בשנה, שהם 845 אלף שקל בחודש. במקום הרביעי נמצא שי טלמון, מנכ"ל כלל ביטוח, עם עלות שכר שנתית של 6.5 מיליון שקל. אילנה קאופמן, מנכ"לית גולף, זכתה לעלות שכר שנתית של כ־2.4 מיליון שקל.

 

אליעזר פישמן אליעזר פישמן צילום: עמית שעל
הפסד ללבייב, רווח למנהל

 

קבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב רשמה אשתקד הפסד עתק של 4.9 מיליארד שקל, אך זה לא הפריע למנכ"לים בקבוצה לזכות בעלות שכר שנתית ממוצעת של כ־3.5 מיליון שקל, שהם 291 אלף שקל בחודש. מדובר בפחות מהשכר הממוצע ששילמו תשובה או דנקנר, אך עדיין זהו סכום לא מבוטל.

 

אלוף השכר אצל לבייב הוא ארז מלצר, המנכ"ל הפורש של אפריקה ישראל, שעלות שכרו השנתית עמדה על 8.4 מיליון שקל (702 אלף שקל בחודש). סכום זה כלל, בין השאר, מענק פרישה. אחריו ברשימה נמצא אלכס חלדיי, מנכ"ל אפי פיתוח, עם עלות שכר שנתית של כ־6 מיליון שקל (504 אלף שקל בחודש).

 

במקום השלישי נמצא רותם רוזן, מנכ"ל לשעבר באפי ארצות הברית, עם עלות שכר שנתית של כ־4.6 מיליון שקל (380 אלף שקל בחודש). גם המנכ"ל הטרי יחסית איזי כהן (שמונה למנכ"ל אפריקה ישראל ביוני 2008) זכה למשכורת מכובדת: עלות שכרו השנתית עמדה אשתקד על כ־4.2 מיליון שקל, מהם כ־1.5 מיליון שקל הפרשה לדמי הסתגלות שיוענקו לו כשיפרוש.

 

במבט רוחבי על שכר המנכ"לים שמעסיקים הטייקונים יכולים הבכירים בקבוצת פישמן לחוש בהחלט "מקופחים": עלות שכרם הממוצעת עמדה ב־2008 על כ־2.3 מיליון שקל, שהם 191 אלף שקל בחודש "בלבד".

 

מבין המנכ"לים של פישמן מי שבכל זאת זכה לשכר גבוה יחסית היה משה מורג, מנכ"ל מירלנד. עלות שכרו השנתית של מורג עמדה אשתקד על כ־4.4 מיליון שקל (362 אלף שקל בחודש) - מהם שכר של כ־1.5 מיליון שקל ותשלום מבוסס מניות (אופציות) של 2.9 מיליון שקל.

 

אחריו ברשימת מקבלי השכר בקבוצת פישמן נמצאת דלית בראון, מנכ"לית מבני תעשייה, שעלות שכרה הסתכמה אשתקד בכ־1.28 מיליון שקל, שהם 107 אלף שקל בחודש. את הרשימה של פישמן סוגר מנכ"ל דרבן יגאל לביא עם עלות שכר שנתית של כ־1.26 מיליון שקל (105 אלף שקל בחודש), שמורכבת משכר של כמיליון שקל וממענק של 240 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x