$
בורסת ת"א

כלל ביטוח הפסידה 479 מיליון שקל בשנת 2008

מנכ"ל החברה, שי טלמון, סיים את השנה עם שכר בעלות של 6.6 מיליון שקל. יו"ר החברה, אביגדור קפלן, קיבל שכר בעלות 5.8 מיליון שקל

רחלי בינדמן 08:1726.03.09

החלוצה בראש מחנה חברות הביטוח שמפרסמת את תוצאותיה הכספיות לשנת 2009 היא כלל ביטוח, שמקבוצת אי.די.בי. אך די בקריאה מרפרפת בדו"ח השנתי עב הקרס כדי להבין שאין לכלל במה להתגאות. חברת האחזקות של כלל ביטוח, כלל החזקות, מסיימת את שנת 2008 עם הפסד עתק של 565 מיליון שקל (מתוכו

479 מיליון שקל מיוחסים לבעלי מניותיה).

  

הפסד כזה של כחצי מיליארד שקל בשנה הוא תוצאה ישירה של הפסדי השקעות, פרי המשבר הפיננסי הנוכחי. מדובר בהפסדי השקעה כוללים שחוותה השנה החברה בהיקף של כ-3 מיליארד שקל שרובו נזקף לדוח רווח והפסד, ורק כ-162 מיליון שקל נזקפו לקרנות ההון.

  

האחראית העיקרית להפסד של כלל החזקות היא חברת הבת כלל פיננסים, שהציגה בתקופת הדו"ח הפסד נקי לבעלי המניות של כ- 311 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של כ- 90 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. כ- 298 מיליון שקל מההפסד השנתי נבעו מהפחתות מוניטין של פעילות קרנות הנאמנות של כלל פיננסים אותן רכשה בשנת 2005 מבנק דיסקונט.

  

בתחום החיסכון ארוך טווח נרשם בתקופת הדו"ח הפסד של כ- 155 מיליון שקל, לעומת רווח של כ- 349 מליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. התוצאות הושפעו מצד אחד מהפסד בענף ביטוח חיים של כ- 253 מליון שקל ומאידך, מרווח בענפי קופות הגמל וקרנות הפנסיה שנתן עוגן מסוים לקבוצה של כ- 98 מיליון שקל.

  

התוצאה בביטוח חיים הושפעה בעיקר מהפסדים משמעותיים בהשקעות ומאי גביית דמי ניהול משתנים בפוליסות המשתתפות ברווחים. למעשה התשואה השלילית שהשיגה כלל ביטוח בפוליסות הללו (שהונפקו בין 1991-2003 ומהוות את החלק הארי של נכסי ביטוח החיים של הקבוצה) גרמה לכך שכלל ביטוח לא תוכל לגבות דמי ניהול משתנים המהווים את החלק המשמעותי מדמי הניהול שהיא גובה מעמיתים המחזיקים בפוליסות אלה עד שלא תשיג תשואה ריאלית חיובית שתכסה את השלילית שנצברה, כך שלמעשה היא צריכה לשוב ולייצר רווח בשוק ההון של כספי העמיתים של כ-636 מיליון שקל לפני שתוכל לחזור ולגבות את אותם דמי ניהול משתנים.

 

כלל ביטוח תוכל להתנחם אולי בהיקף הפרמיות שגבתה בביטוח חיים שהמשיך לצמוח והסתכם בשנת 2008 בכ- 4.1 מיליארד שקל, גידול של כ- 8% בהשוואה לתקופה המקבילה.

 

ההון העצמי

  

הגרעון בהון העצמי של כלל ביטוח ביחס לדרישות ההון המינימאלי שמחיל המפקח על הביטוח הסתכם בכ-222 מיליון שקל, חסר אף גבוה מזה עמו התמודדה ברבעון השלישי של השנה (של 188 מיליון שקל) אז נמצאה כלל בגירעון הגדול ביותר מול דרישות ההון ביחס לחמש חברות הביטוח הגדולות. בזכות הגב הכלכלי החזק של כלל ביטוח, קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, הצליחה כלל להתמודד עם החסר שנוצר על ידי הנפקת הון מניות לחברת האם, כלל החזקות תמורת הזרמה של 200 מיליון שקל אותם גייסה כלל החזקות מהמערכת הבנקאית.

 

בזכות גיוס ההון הראשוני התאפשר לכלל ביטוח להגדיל את ההון המשני בו היא יכולה להכיר (הון שמתקבל באמצעות הנפקת שטרי הון מבנקים או קבלת הלוואות אחרות, אשר המפקח על הביטוח מאשר להכיר בהון משני בהיקף של 50% מההון הראשוני) בהיקף של 150 מיליון שקל, זאת לאחר שקיבלה הקלות מהמפקח על הביטוח שאישר לה הכרה חד פעמית של 75% מההון הראשוני שהנפיקה. לאחר פעולות אלה הסתכם עודף ההון של כלל בכ-153 מיליון שקל.

  

גם חברת הבת של כלל ביטוח, כלל בריאות, נקלעה לגירעון בהון המינימאלי הנדרש בהיקף של 47 מיליון שקל והיא נזקקה לגיוס הון ראשוני מכלל ביטוח בהיקף של 55 מיליון שקל כך שלאחר גיוסו עמד עודף ההון של כלל בריאות על 8 מיליון שקל בלבד.

 

בדרך כלל כספי עמיתים של ביטוחי בריאות מושקעים באופן סולידי יחסית. הגירעון בהון של כלל בריאות, חברת הבת המרכזת את תחום ביטוחי הבריאות של הקבוצה הוא תוצר ישיר של המכרז הסיעודי של קופ"ח מכבי בו זכתה כלל בריאות בשנה שעברה. תנאי המכרז קבעו כי כלל תקבל לידיה כ-700 מיליון שקל מכספי מבוטחי מכבי לניהולה למשך 5 שנים במהלכן עליה להכפיל את הסכום באמצעות שימוש בחלק מהפרמיה אותה היא גובה מהמבוטחים ולייצר עליו תשואה שנתית ריאלית של 4%. כיוון שחלק משמעותי של הסכום הושקע באג"ח קונצרני טרם הירידות הגדולות בשווקים, ברור שכלל בריאות לא הצליחה לייצר השנה את התשואה הנדרשת והיא נאלצה לבצע הפרשות הון משמעותיות שהובילו אותה לצורך בהשלמות הון.

 

ואמנם, בתחום ביטוח הבריאות רשמה הקבוצה הפסד של כ- 2 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של כ- 75 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. התוצאה הושפעה בעיקר מהפסדי השקעות בביטוח הסיעודי.

 

בתחומי הפעילות של הביטוח הכללי בישראל נרשם בתקופת הדו"ח הפסד כ-77 מיליון שקל. ההפסד בביטוח כללי בישראל נבע מפעילות ענפי החבויות ורכב חובה, שהושפעו מהשלכות המשבר הפיננסי ומהעלייה במדד המחירים לצרכן. בביטוח רכב חובה ניתן לשחרר רווחים רק לאחר שלוש שנות חיתום מכיוון שמדובר בענף שתביעותיו מתבררות במשך זמן ארוך. המפקח על הביטוח דורש מחברות הביטוח לזקוף על כספי העתודות הללו תשואה שנתית של 3%, שבעת משבר פיננסי כמעט בלתי אפשרי להשיגה והיא זו שהובילה את כלל להפסד הגבוה בתחום זה. לעומת זאת בענפי הרכוש נרשמו רווחים וניכר שיפור בתוצאה החיתומית.

 

שכר הבכירים

 

אביגדור קפלן, יו"ר הדירקטוריון של החברה קיבל בשנת 2008 שכר ומענקים בסכום כולל של כ-3.7 מיליון שקל. בנוסף נרשמה עבורו הטבה בשווי של 2.1 מיליון שקל בגין אופציות על מניות החברה. שי טלמון, מנכ"ל החברה, קיבל בשנת 2008 שכר בפועל בסכום כולל של כ-3.1 מיליון שקל. בנוסף נרשמה עבורו הטבה בשווי של כ-3.4 מיליון שקל בגין אופציות. השניים הודיעו לפני מספר חודשים על קיצוץ של 12% משכרם בשנת 2009.

  

לדברי שי טלמון מנכ"ל קבוצת כלל ביטוח, "גם בימים אלה נמשך המשבר הפיננסי העולמי במלוא עוצמתו והוא משפיע גם על הכלכלה הריאלית. בשלב זה מוקדם להעריך את סופו. שנת 2008 הייתה שנה עתירת אירועים דרמטיים בעוצמתם, במהירות התפתחותם ובכיווני התפשטותם. תגובות הבנקים המרכזיים והממשלות לאירועים היו דרמטיות לא פחות וכללו הזרמות כספים בהיקפי ענק והפחתות ריבית משמעותיות. תוצאות הקבוצה בכל תחומי פעילותה הושפעו בתקופת הדו"ח באופן מהותי מהאירועים בשווקי ההון. הדבר חייב אותנו לנקוט בשורת פעולות בתחום העסקי, בצמצום ההוצאות ובחיזוק ההון של החברה. הפעולות שנקטנו לצד השיפור במצב השווקים בישראל מתחילת השנה, מאפשרים לנו להתחיל את שנת 2009 עם מצב הון משופר"

 

ואמנם נחמה פורתא שמסתתרת בנבכי הדוחות היא התחזית של הקבוצה לרווחי השקעות לאחר תאריך המאזן. בעקבות התיקון המסויים שביצעו שווקי ההון, שפתחו את שנת 2009 בצורה אופטימית יחסית צופה כלל השפעה חיובית על ההון שלה בהיקף של כ-200 מיליון שקל נכון לסוף מרץ השנה, כך שאפשר להניח שהרבעון הקרוב צפוי להיות ורוד יותר עבור הקבוצה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x