מחקר של משרד הבריאות ופייזר: החיסון מוריד הדבקה, מחלה חריפה ותמותה ב-90% ויותר
ל-ynet נודע על נתונים ראשונים לגבי יעילות החיסון גם במניעת הדבקה, אך בתחום זה הוודאות עדיין אינה מלאה. על המחקר חתומים לצד אנשי פייזר מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי וראש שירותי בריאות הציבור שרון אלרעי פרייס
המחקר קובע כי יעילות החיסון נגד הדבקה עומדת על 89.4%. הכותבים, ובהם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, וראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס, מסייגים את הנתון הזה, ומסבירים כי מתחסנים נדרשים פחות לבידוד ולכן גם נבדקים פחות, ודרוש מחקר נוסף כדי לבחון את סוגיית מניעת ההדבקה ללא סימפטומים.
- מפעלים של פייזר ומודרנה בארץ? עוד בלון של נתניהו
- דיווח: צפון קוריאה ניסתה לגנוב מפייזר את הטכנולוגיה של החיסון
- ביקורת בבלומברג: ישראל "יושבת" על מנות החיסון של מודרנה
במשרד הבריאות מבהירים כי הנתון שנוגע ליעילות נגד הדבקה הוא הפחות ודאי ביחס לאחרים המובאים - החיסון לדבריהם יעיל ב-93.7% נגד מחלה עם תסמינים, 93.3% נגד אשפוז, 93.9% נגד הידרדרות למצב קשה וקריטי בשל קורונה, ו-92.9% נגד תמותה. בניגוד לבדיקות אחרות, במקרה הזה נבדקה רק האוכלוסייה שחלפו שבעה ימים ממועד קבלת החיסון השני שלה. המידע לא היה אישי (על כל מתחסן בנפרד) אלא "מותמם" ואנונימי.
חברות התרופות התמקדו ביעילות החיסונים נגד מחלה עם תסמינים, ולא בדקו אם החיסונים מונעים מאנשים להידבק – ולכן גם להדביק. הנתונים האלה מרמזים כי מי שהתחסן, בעצם, לא אמור להידבק – בהנחה שמדובר בזן הרגיל, או הבריטי, שהם הנפוצים בישראל. המשמעות, כפי שכותבים אנשי משרד הבריאות ופייזר, היא שהחיסונים מעלים את התקווה שיהיה ניתן באמצעותם לשלוט לבסוף במגיפה כולה.
יש לציין כי אלה נתונים מעודכנים יחסית: הבדיקה נעשתה בין 17 בינואר לשבוע הראשון של פברואר. החוקרים מסכמים שלנוכח קצב החיסונים, ישראל יכולה להתקרב חסינות עדר (שאותה הם מציגים כ-60%) עד חודש מרץ, ואולם שההתקדמות יכולה להיות "משובשת" אם תתפשט הדבקה בזן חדש שאל מולו יעילות החיסון תצנח באורח משמעותי.
העובדה שבכירי משרד הבריאות חתומים על מאמר יחד עם בכירי חברת פייזר שפיתחה את החיסון צפויה לעורר ביקורת בקהילה המדעית הישראלית, שרבים בה מבקשים בעקביות חשיפה של מידע נרחב יותר ממערכת הבריאות. במשרד הבריאות אמרו בתגובה כי ההסכם עם פייזר, "שבזכותו יש לנו חיסונים פה", כלל הסכמה על פרסום משותף. בגוף המאמר יש גם התראה כי ייתכן שלכותבים שעובדים בפייזר יש מניות ואופציות בחברה. ואולם התוצאות המצוטטות כאן, באשר למניעת מחלה ממש, מזכירות מאוד מחקרים אחרים – ובהם של פרופ' רן בליצר משירותי בריאות כללית.