$
קורונה

ביקורת בבלומברג: ישראל "יושבת" על מנות החיסון של מודרנה

הכתבה של סוכנות הידיעות מותחת ביקורת על כך שמדינת ישראל אינה מחסנת את הפלסטינים שתחת שליטתה; זאת בשעה שמדינות העולם נאבקות להשיג חיסונים ושיעור המתחסנים לנפש בה הוא הגבוה ביותר

חדשות חוץ 14:0013.02.21

בעוד שמדינות ברחבי העולם נאבקות להשיג חיסונים נגד קורונה, דווקא בישראל יש כל כך הרבה מנות, באופן שמאפשר לה להמתין עם השימוש בחיסונים שקיבלה מחברת מודרנה, כך לפי כתבה בסוכנות הידיעות בלומברג. כותרת הכתבה מאת איוואן לווינגסטון (Ivan Levingston) היא: "ישראל יושבת על החיסונים של מודרנה לאחר שחתמה על הסכם המידע עם פייזר".

 

בנוסף לכך, מדינת ישראל סופגת ביקורת על כך שאינה מחסנת את מיליוני הפלסטינים שנמצאים תחת שליטתה.

 

עוד נכתב בבלומברג כי שיעור המתחסנים לנפש בישראל הוא הגבוה בעולם, אך בכל זאת ההיצע גבוה מהביקוש. לישראל חוזים לקבלת מיליוני מנות מהחיסון שפיתחו פייזר וביונטק בתמורה להעברת מידע על המתחסנים. אולם, בינתיים נרשמת פחות נכונות להתחסן בקרב בני ה-50 ומטה וקצב ההתחסנות הואט. בכל זאת 40% מתוך 9.3 מיליון התושבים כבר קיבלו מנה ראשונה של החיסון של פייזר.

 

הבאת חיסוני מודרנה לישראל הבאת חיסוני מודרנה לישראל צילום: מסוף המטענים ממן בנתב"ג

 

הודות למשלוחים הקבועים מפייזר, המשלוח היחיד שהגיע ממודרנה והסתכם בסביבות 100 אלף מנות נותר באחסון, כך לפי אלי גלעד, בכיר במשרד הבריאות ובמחלקה למאבק בקורונה המצוטט בכתבה, "כמות החיסונים ממודרנה בישראל היא מאוד קטנה", ולא שווה להכניס חיסון נוסף לתפוצה כשהמדינה משתמשת במיליוני מנות של פייזר, הסביר גלעד.

 

לדבריו, האספקה ממודרנה – שהגיעה לישראל בינואר ואפשר לאחסן אותה בתנאים מיוחדים למשך שישה חודשים – תיכנס בסופו של דבר לשימוש, ולא חל שינוי במשלוחים הצפויים. אבי לוין, מנהל מתחם החיסונים של קופת חולים כללית בתל אביב, טען בפני בלומברג כי לא פורסמו הנחיות לגבי השימוש בחיסונים.

 

 

גורם ישראלי נוסף, שביקש להישאר בעילום שם, אף ציין כי המדינה דחתה את מועד הקבלה של החיסונים שהוקצו לה במסגרת היוזמה של ארגון הבריאות העולמי.

 

מה עם הפלסטינים?

2,000 מנות של מודרנה כן הועברו לרשות הפלסטינית במטרה לחסן עובדי רפואה, ומתוכנן משלוח של 3,000 מנות נוספות. עם זאת, הטענה היא כי ישראל מתעלמת מקריאות לספק חיסונים נוספים לפלסטינים.

 

מתחסן צעיר. היענות הולכת ופוחתת מתחסן צעיר. היענות הולכת ופוחתת

 

 

הטענה העיקרית היא שבאחריותה של ישראל לחסן את הפלסטינים, וזה אף האינטרס שלה. "הטיעון שישראל לא יכולה להרשות לעצמה לחלק מנות לפלסטינים אינו תקף יותר", אומר צבי בנטואיץ, חבר בדירקטוריון הארגון רופאים למען זכויות אדם בישראל. המנות שלא בשימוש של החיסון של מודרנה רק "מחזקות את הטיעון", הוא אומר.

 

סגן שר הבריאות יואב קיש מסר בתגובה כי אפילו תוכנית לחסן את הפלסטינים שעובדים בישראל אינה באופק.

 

אף שהחיסונים של מודרנה ופייזר מתבססים על טכנולוגיה זהה, בכל זאת יש כמה הבדלים ביניהם. ראשית הפער בין קבלת המנה הראשונה והשנייה עומד על שלושה שבועות בחיסון של פייזר וארבעה שבועות במודרנה. החיסון של מודרנה קל יותר לאחסון ושינוע בעוד שהחיסון של פייזר דורש אחסון בטמפרטורות נמוכות במיוחד.

 

אלי וקסמן, ראש צוות המומחים שמייעץ למל"ל, מודה שההבדלים הללו לא אמורים למנוע מישראל להשתמש בחיסונים של מודרנה. "הדבר החשוב ביותר הוא להשיג כמה שיותר חיסונים – מודרנה, פייזר – ושאנשים יתחסנו. אני בטוח שניתן להתמודד עם שינויים כאלה בלי יותר מדי מאמץ".

x