השקעתם בנדל"ן? עשיתם עסקה גרועה
כל מי שממהר לחגוג את העלייה השנתית, בשיעור של 2.6%, שנרשמה במחירי הדיור ב-12 החודשים האחרונים או לתקוף את הממשלה על כשלונה בצינון המחירים - שוכח שזו היתה אחת ההשקעות הגרועות השנה
- נתניהו: "יש התיישרות במחירי הדיור - הישג אדיר לממשלה ולכחלון"
- תנו למחיר למשתכן למות
- החגים והקיץ סייעו להציג עלייה של 3.6% במכירת דירות חדשות
אלא מה? משקיעי הנדל"ן שנכנסו לשוק לפני שנה ממש לא צריכים לחגוג. להיפך, אם היו משקיעים את הכסף כמעט בכל אפיק השקעה אחר - היו מרוויחים יותר.
כך, מדד ת"א 125 עלה בכ-13% ב-12 החודשים האחרונים (שכוללים עדיין חלק מדצמבר השחור של 2018, ובכמעט 20% מתחילת 2019; מדד S&P 500 ניתר ב-20% ב-12 החודשים האחרונים וב-25% מתחילת השנה; ואפילו המשקיעים הסולידיים שהשקיעו את כספם בתעודת סל על מדד אג"ח ממשלתי עשו 9% בשנה החולפת.
גם אם נביא בחשבון מינוף של 75% ברכישת דירה (ברכישת דירה להשקעה המינוף שמאפשר הבנק נמוך יותר, 50%), התשואה השנה לרוכשי הדירות הממונפים עמדה על כ-10%.
למעשה, מי שהאמין בשוק הדיור, היה צריך להסתער השנה על מדד מניות הנדל"ן שזינק ב-62% ב-12 החודשים האחרונים וב-70% מתחילת השנה - ולא על הבלטות והבטון.
קשה לחזות מה יעשו שוקי ההון מכאן והלאה, וסביר להניח שהמהלך של האג"ח הממשלתיות השנה לא יחזור והתשואות שהן צפויות לייצר מכאן והלאה יהיו נמוכות משמעותית - אלא אם יהיה מהלך משמעותי נוסף של הורדות ריבית אל מתחת לאפס.
ואולם בתרחיש כזה, שבו הריבית נותרת אפסית וסטטית, גם לנדל"ן למגורים בישראל אין עוד הרבה לאן לטוס, ולכל היותר הוא ימשיך לזחול מעלה עם האינפלציה.
כך או כך, הקונספציה שעלייה של 2.6% היא בשורה לקבלנים או לחלופין מכה למדיניות מטה הדיור - היא מופרכת. עלייה של 2.6% במחירי הדיור היא אכזבה קשה למשקיעי הנדל"ן.