בלעדי לכלכליסט
המבקר בודק אם הפרסומת של הלמן אלדובי היא תרומה אסורה לכחלון
שפירא דורש משר האוצר הבהרות בנוגע לפרסומת של בית ההשקעות שבה מופיעה דמותו של כחלון בגילומו של אסי ישראלוף וזוכה למחמאות על מהלך פנסיית ברירת מחדל של רשות שוק ההון
מבקר המדינה יוסף שפירא דורש משר האוצר משה כחלון הבהרות בנוגע לפרסומת של בית ההשקעות הלמן אלדובי, בה מופיעה דמותו של כחלון בגילומו של אסי ישראלוף וזוכה למחמאות על מהלך פנסיית ברירת מחדל של רשות שוק ההון - כך נודע ל"כלכליסט".
- האינטרס הציבורי בפנסיית ברירת מחדל: פסגות ואלטשולר
- דו"חות הפנסיה יישלחו כברירת מחדל בדואר אלקטרוני או מסרון
- בשם התחרות, קרנות פנסיית ברירת המחדל יתייקרו
בפרסומת, שבה מוזכרת במרומז גם תוכנית מחיר למשתכן, מוצג כחלון כבולדוזר שיעשה הכל כדי לממש את ייעדיו, כולל להחזיק אדם תלוי במהופך מהמרפסת, ככל הנראה פקיד באוצר, עד שזה צועק: "מה שתגיד, כחלון". בנוסף, לאורך כל הפרסומת מכונה התוכנית "הפנסיה של כחלון".
במשרד המבקר בוחנים אם הפרסומת מהווה תרומה אסורה ועל כן היא בגדר עבירה על חוק מימון מפלגות. לפי החוק, תרומות יכולות להתקבל רק מאדם ולא מתאגיד, בשנת בחירות אסור להן לעלות על 2,300 שקל ומחוץ לשנת בחירות - על 1,000 שקל. כעת בוחנים במשרד אם הפרסום נחשב תרומה, כשמדובר בתקופה מקדימה לבחירות שבמהלכה כחלון עצמו פרסם את הישגיו על גבי שלטי חוצות ובתקשורת. אם יימצא שמדובר בתרומה אסורה, תידרש המפלגה להעביר לאוצר תשלום כפול משווייה. עלות הפרסומת מוערכת במאות אלפי שקלים.
ישנו חשש נוסף, משום שהלמן אלדובי מפוקח בידי רשות שוק ההון שבאחריות כחלון. בסוף 2016 הוקמה הרשות כגוף נפרד ממשרד האוצר, אבל שאלת מידת עצמאותה עלתה מאז שוב ושוב. למשל, באוצר ביקשו להכפיף אליהם את הייעוץ המשפטי ואת הדוברות של הרשות.
כרגולטור, רשות שוק ההון מפקחת על פעילות קופות הגמל והפנסיה של הלמן אלדובי. יש לה השפעה על דמי הניהול שגובה בית ההשקעות, על המקומות בהם הוא בוחר להשקיע, על השירות שהוא מספק, על הממשל התאגידי ועוד. מי שאמורה לבחון את הבעייתיות של פרסומות בטלוויזיה היא הרשות השנייה, אך מכיוון זה טרם נשמעו התבטאויות או נדרשו הבהרות.
מהלמן אלדובי נמסר: "אנו מיישמים את רפורמת האוצר ולפיה אין הצדקה לשלם יותר דמי ניהול על אותו מוצר. נמשיך להנגיש לציבור את הרפורמה בצורה הומוריסטית וברורה, ולהציע את דמי הניהול הנמוכים בישראל שיוסיפו לחוסכים עשרות ומאות אלפי שקלים לפנסיה". מטעמם של כחלון ושל הרשות השנייה לא נמסרו תגובות.