פרשנות
האינטרס הציבורי בפנסיית ברירת מחדל: פסגות ואלטשולר
לטובת הציבור יש לקוות שהבג"ץ שהגיש איגוד חברות הביטוח נגד המכרז החדש לא יביא לסיכולו
מכרז פנסיית ברירת המחדל החדש שאמור לצאת לדרך בתחילת ספטמבר הוא הדבר הכי טוב שיכול לקרות לתעשיית הפנסיה הריכוזית ולחוסכים בישראל, בעיקר לחלשים שבהם. לכן יש לקוות שהעתירה שהגיש איגוד חברות הביטוח לבג"ץ נגד המכרז החדש לא תביא לסיכולו.
למכרז החדש יש יתרון על פני המכרז הקודם, שכן בניגוד אליו התוכנית היא שלהלמן אלדובי ולמיטב־דש, הזוכות הקודמות, יצטרפו גם שני בתי ההשקעות הגדולים בישראל בתחום החיסכון הפנסיוני ‑ פסגות ואלטשולר שחם - מה שיכול לשנות את כללי המשחק במפת הכוחות בתעשייה.
ביקורת מופרכת
נגד רשות שוק ההון הוטחה באחרונה ביקורת סביב ההחלטה להגדיר דמי ניהול מינימליים של 0.1% מהסכום הצבור ו־1.5% מההפקדות. לשם השוואה, הלמן אלדובי התחייבו לדמי ניהול של 0.001% מהסכום הצבור ו־1.49% מההפקדות השוטפות. במילים אחרות, כדי לפתות את אלטשולר שחם ופסגות, שלא הסכימו להציע דמי ניהול נמוכים כמו מיטב־דש והלמן אלדובי בסיבוב הקודם, הסכימו ברשות שוק ההון להציב רף מינימום של הכנסות לחברות המנהלות.
אלא שהביקורת הזאת, שלפיה יש בעיה עם זה שהמכרז תפור לארבעה בתי השקעות וכי דמי הניהול יתייקרו, היא מופרכת לחלוטין. נכון, המכרז מעניק הגנות ינוקא לקרנות הקטנות, אך במידה ראויה של צדק. שוק הפנסיה בישראל הוא סופר ריכוזי: חמש קרנות הפנסיה הגדולות מחזיקות בכ־96% מהענף ושלוש קרנות הפנסיה הגדולות מחזיקות בכ־70% מהענף.
ההכפשות עוצרות בתשואות
קרנות הפנסיה הגדולות, בדגש על מבטחים של מנורה ומקפת של מגדל, מפחדות. הן מפחדות מכיוון שעד כה הן הצליחו להשאיר את רפורמת קרנות הפנסיה המוזלות על אש נמוכה ומדודה בטענות קשות שהטיחו כנגד השירות והתשואות של הקרנות הזוכות - מיטב־דש והלמן אלדובי, הגם שלא תמיד בצדק.
ברגע שלתחרות נכנסות פסגות ובעיקר אלטשולר, כוכבת התשואות של השנים האחרונות, ההכפשות האלה כבר לא יעבדו. כשגוף כמו אלטשולר יאפשר לכל חוסך שיחפוץ בכך, ללא קשר לשכר או לצבירה שלו, להצטרף לחיסכון בדמי ניהול של 0.1% מצבירה ו־1.5% מההפקדות, החשש של קרנות הפנסיה הגדולות הוא שהציבור יגיע בהמוניו. גם המעסיקים, שייתכן שחלקם עד כה נרתעו מהקרנות המוזלות, עשויים להרגיש יותר בנוח עם פסגות ואלטשולר שחם.
לא צריך לרחם על קרנות הפנסיה הגדולות בשל חולשתן במכרז. אם הן מעוניינות לשמר את השליטה בשוק, שיתכבדו ויציעו כבר עכשיו את דמי הניהול המינימליים שהוגדרו - ואז יהיה קשה יותר להתחרות בהן.