$
דעות

אין ברירה? ליצרנים אין סיבה אמיתית להעלאת מחירי המזון

היצרנים טוענים כי מאז המחאה החברתית של 2011 הם נזהרו מפני העלאת מחירים וכעת העלויות חונקות אותם ולא מותירות להם ברירה אלא לייקר את מחירי המוצרים, אך מבדיקה עולה כי בשבע השנים האחרונות מחיר חומרי הגלם ירד בעשרות אחוזים

אלכס זבז'ינסקי 11:1317.06.18

לאחרונה נשמעו קולות המזהירים את הצרכן מפני עליות מחירים קרובות במחירי המזון. הנימוקים בדרך כלל מסתכמים בטענה שאין ברירה - היצרנים התאפקו מאז המחאה החברתית ולא העלו את המחירים, אבל כעת התייקרות העלויות חונקת אותם ולא מותירה ברירה אלא להעלות את המחירים.

 

אחד הנושאים הנפיצים ביותר מבחינת הציבור, שגם עמד במרכזה של המחאה החברתית, הוא מחירי המזון. ואכן, לפי סעיף המזון במדד המחירים לצרכן, עלו מחירי המזון בישראל מאז המחאה החברתית בשנת 2011 בכ-4% בלבד. מדובר בעלייה מתונה בתקופה של שבע שנים, כאשר בשנתיים האחרונות המחירים לא עלו כלל. נכון שהשכר הממוצע במשק עלה ב-18% בתקופה זו. נכון גם שלאחרונה נרשמה עלייה במחירי הסחורות בעולם, במיוחד של הנפט. אולם, כשמספרים את הסיפור הזה, לרוב מראים רק חצי תמונה.

 

התמונה המלאה כוללת את העובדה שמאז שנת 2011, שנת המחאה, מחירי החיטה בעולם ירדו ב-19%, סויה ב-21%, תירס ב-42% וסוכר ב-47%. מדד הסחורות החקלאיות הכולל ירד ב-38%. וזה עוד לא הכל. מדובר במחירים בדולרים. אולם, השקל התחזק מאז סוף 2011 ב-6% ביחס לדולר. ביחס לסל המטבעות שכולל מטבעות המדינות איתן ישראל מקיימת קשר הסחר, השקל התחזק בכ-19%. כלומר, ליצרנים הישראליים שקונים חומרי הגלם בחו"ל המחירים הוזלו בעשרות אחוזים. גם כשמדברים על ההתייקרות האחרונה מחירי הנפט, צריכים לזכור שמחיר הנפט היום נמוך בכ-30%, שוב בדולרים, לעומת שנת 2011. נציין עוד עובדה שמס החברות בישראל ירד בשנים האחרונות ב-2%.

 

 

חיטה. המחיר בעולם ירד ב-19% מאז מחאת 2011 חיטה. המחיר בעולם ירד ב-19% מאז מחאת 2011 צילום: בלומברג

 

אז מדוע צרכני ישראל לא נהנים מההוזלות הללו? האמת היא שהשינוי במחירי המזון בישראל בשנים האחרונות גם לא היה כל כך נמוך ביחס לעולם. בארה"ב עלו מחירי המזון בדיוק באותו שיעור כמו בישראל בלי שהייתה שם המחאה החברתית. בסופו של דבר, מחירי המזון בישראל נותרו גבוהים מאוד ביחס לעולם. השוואת מחירי המזון באמצעות אתר NAMBEO, המציג את יוקר המחיה במדינות השונות בעולם, מראה שבהשוואה לארה"ב, בריטניה, אוסטרליה וגרמניה, מחירי החלב והביצים בישראל עדיין יקרים יותר. רק בצרפת מחירי העוף, הבקר והגבינה המקומית גבוהים יותר מישראל.

 

 

סל הקניות בישראל יקר יותר בהשוואה לארה"ב, בריטניה, אוסטרליה וגרמניה סל הקניות בישראל יקר יותר בהשוואה לארה"ב, בריטניה, אוסטרליה וגרמניה צילום: שאטרסטוק

 

בתחום הפירות וירקות המחירים בישראל יחסית לא יקרים בהשוואה למדינות אלו, אשר האקלים בהן קצת פחות ידידותי לגידולי שדה. אולם, אם לדוגמא נשווה את ישראל לספרד, שגם בה יש שמש בשפע, מגלים שמחירי התפוחים יקרים בישראל ב-35%, בננות ב-30% ואפילו מחירי התפוזים יקרים יותר. רק מחירי העגבניות ותפוח אדמה זולים יותר בישראל מאשר בספרד.

 

נדגיש שהשווינו את מחירי המזון בישראל למדינות "קצת" יותר עשירות מישראל, למעט ספרד, עם רמת השכר "קצת" יותר גבוה, במיוחד במעמד סוציו-אקונומי נמוך. אם חברות המזון במדינות אלו מצליחות להרוויח עם מחירי המזון נמוכים יותר מישראל, כנראה שגם בישראל זה אפשרי. מחירי המזון בישראל עדיין מאוד יקרים ולא בצדק. אם היצרנים המקומיים לא מצליחים להוזיל מחירים לרמה הקרובה למחירים במדינות העשירות יותר מישראל, צריכים לפתוח את המשק ליותר תחרות לטובת הצרכנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x