$
בארץ

אחרי ששרף שליש מהזמן שהוקצב לו, האוצר חידש הדיונים על הרפורמה בחברת החשמל

ראש הממשלה נתניהו הקציב לצדדים 45 יום כדי להגיע להסכם - שאותם החלו לספור ב-10 באפריל - אחרת ימשיך בדיון המשפטי בשאלה האם מותר לעובדי חברת החשמל לשבות

ליאור גוטמן 22:3422.04.18

בכירי האוצר חידשו היום (א') רשמית את הדיונים על הרפורמה בחברת החשמל. השיחות התחדשו תוך שילוב כל גורמי הרגולציה לרבות הממונה על ההגבלים ורשות החשמל, בנוסף למשרד האנרגיה והנהלת החברה. בימים הקרובים יצטרפו נציגי החברה וועד העובדים. בין השאר נקבע שכדי לא לעכב את הדיונים או להיתקע על מחלוקת שאין לה פתרון מוסכם, מנכ"ל האוצר שי באבד יקיים "חיתוך מצב" שלוש פעמים בשבוע כדי "לסגור את כל הקצוות".

 

לצערם של הצדדים, לוח הזמנים אינו מיטיב עמם; רה"מ בנימין נתניהו הקציב לצדדים 45 יום לסיים את הסאגה הזו, שאותם החלו לספור ב-10 באפריל; מאחר שהשיחות חודשו למעשה רק אחרי יום העצמאות, כשליש מהזמן שהוקצב כבר "נשרף".

 

במשרד האוצר מודעים ללוח הזמנים הצפוף, ולכן הצדדים לשיחות חולקו לצוותים עם מטרה מוצהרת להשיג הסכם מסגרת תוך 20 יום, כלומר עד אמצע מאי. עוד הוחלט שכל הבקשות של חברת החשמל להגדיל את מוטת הפעילות שלה מעבר לזו הנוכחית, בעיקר בתחום האנרגיה הסולארית (הקמה או תפעול של מתקנים), תידחה על הסף. באוצר טוענים שהרחבת הייצור של החברה בצד הניסיון לצמצם אותו משולה ל"חלמאות", מה גם שרשות החשמל תומכת חד משמעית בגישה הזו, מציאות שכנראה לא תשאיר לחברת החשמל פתח גדול מדי למנף את הרפורמה כדי להיכנס לתחומי פעילות חדשים. מנגד, הרצון של החברה להקים רשת חנויות קמעונאות למוצרי הולכת חשמל (בית חכם) לא נפסלת על הסף, אך יישומה של התוכנית הזו יידחה לסוף הרפורמה ורק לאחר ששאר נושאי הליבה יתקיימו.

 

יצרני החשמל מאיימים לעצור את החגיגה

 

כזכור, לפני כשבועיים הודיע נתניהו כי הוא מעניק לצדדים 45 יום כדי לסיים את השיחות, אחרת יפעל במסלול מקביל - התעקשות על דיון משפטי בשאלה האם מותר לעובדי חברת החשמל לשבות.

 

תחנת כוח בחיפה תחנת כוח בחיפה צילום: אלעד גרשגורן
הדיון נולד בקיץ שעבר ולאחר שעובדי חברת החשמל שבתו ועד לרמה שקופת החברה התרוקנה עקב אי-גביית חשבונות. מאז השלימו הצדדים הסכם מסגרת אמורפי שהוכרז בדצמבר האחרון כ"רפורמה היסטורית" על ידי שרי האוצר והאנרגיה. עיקרי הרפורמה היו מכירת 5 תחנות כוח לכל המרבה במחיר, הוצאת ניהול המערכת ואגף הפיתוח מידי החברה ופיטורים של כ-3,000 עובדים. ההסכם נקבע ל-8 שנים כאשר במקביל החברה קיבלה מהאוצר שתי "סוכריות". הראשונה היא שמירה על תעריף החשמל לאורך 8 שנים כך שהוא לא יוזל, מהלך שאולי היה מיטיב עם הצרכנים אבל היה פוגע בהכנסות שלה וביכולת לממן את פרישת אלפי העובדים בעלות שנאמדת בכ-1.3 עד 1.5 מיליון שקל לעובד; שנית, החברה קיבלה הבטחה להקים לפחות תחנת כוח חדשה אחת עם אפשרות להקים עוד אחת תאומה, שתיהן יוצבו בחדרה, יופעלו בגז ויאפשרו כבר ב-2022 לסגור 4 מ-6 יחידות הייצור הפחמיות שם. לפי דיווחי חברת החשמל לבורסה, עלות המהלך היא כ-8 מיליארד שקל.

 

מי שמנסה לעצור את החגיגה הוא פורום יצרני החשמל הפרטיים. זה שלח היום מכתב לשרי האנרגיה והאוצר ולרה"מ עצמו, שלפיו "אנו רואים בחיוב אסדרה של משק האנרגיה ושל יחסי העבודה בחברת חשמל, אך המתווה המתגבש רחוק מלהשיג את מטרתו – פתיחת שוק יצור ואספקת החשמל לתחרות והוזלת מחירים לציבור הישראלי". לפי המכתב, "מהלך הרפורמה הנוכחית, בשונה מרפורמות קודמות במשק החשמל, החל במצב עולם בו נתח השוק של הייצור הפרטי מגיע לשיעור של כ- 33%, ובמקביל, בית המשפט העליון נותן רוח גבית לעמדת הממשלה בכל הקשור להסדרת יחסי העבודה במדינת ישראל. אלה שני עוגנים חזקים שמשנים מהותית את פרדיגמת המו"מ שהתגבשה בשני העשורים האחרונים. והנה, כבר בתחילת הליך 'ההיוועצות' ויתרה הממשלה על עמדתה הבסיסית לפיה אישורה של הרפורמה מותנה בפתיחת תחרות במשק החשמל".

 

לכן, לטענת הפורום, "למרות תשלום כספי ציבור בסך מיליארדי שקלים, הציבור עצמו לא ייהנה מההסכם המתגבש. תחרות לא תיפתח, מחיר החשמל לא יוזל ותושבי ישראל ימשיכו להיות שבויים של מונופול החשמל הממשלתי גם בעשורים הקרובים ללא יכולת בחירה אמתית של ספק החשמל המועדף עליהם"

 

עוד אומרים בעלי תחנות הכוח הפרטיות, בהם עידן עופר, שרי אריסון ומשפחת אדלסבורג, כי אף שהדיונים נוגעים לכלל משק החשמל, "הרי שיצרני החשמל הפרטיים ונציגי הציבור הרחב נותרו מחוץ לחדר. כך וללא שום דיון ציבורי התעלמו הגורמים שמובילים את המשא ומתן מצד הממשלה מהחלטות, המלצות, ועדות וגורמי מקצוע רבים שהבהירו במשך שנים את חשיבות התחרות במשק החשמל". היצרנים הפרטיים דורשים לא לתת לחברת החשמל להקים שום תחנת כוח (כלומר לבטל את הסוכרייה הראשונה שניתנה לחברה), ולאפשר להם להתחבר ישירות ללקוחות, ולתת להם מה שרק גופים עסקיים נהנו ממנו עד היום, קרי הנחת תעריף של עד 10%.

 

"שני תיקונים אלה יבטיחו שבדומה להשפעה המידית של רפורמות דוגמת הסלולרי והתעופה, על כיסו של האזרח הוא ייהנה בלוח זמנים קצר מתעריפי חשמל נמוכים ביחס לרמתם העכשווית. לאור האמור לעיל ולאור ההזדמנות החד פעמית לגבש רפורמה שתוזיל את המחיר לציבור תוך מתן שירות מיטבי, אנו קוראים לכם לשלב במתווה הרפורמה את שני התיקונים המוצעים שיביאו לצמצום כוחה המונופוליסטי של חברת החשמל במקטעי הייצור והאספקה ופתיחת תחרות מלאה וישירה על ליבו וכיסו של הצרכן", הם מסכמים.

 

המכתב של הפורום אולי נראה כפנייה חסרת משמעות, אך הפורום הוא צד לתביעה של דיוני השביתה מקיץ שעבר בנוהלו בבג"ץ, ובכוחו לעתור ולדרוש את קיום הדיון, פעולה שבוצעה היום בשעות הערב. כזכור, אחת מההסכמות של האוצר עם ההסתדרות על הרפורמה היתה שהמדינה תמשוך דרישתה לעסוק בזכות השביתה של עובדי חברת החשמל, והנה הפורום מאיים להציף את הנושא בדלת האחורית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x