ראיון כלכליסט
"ראש הממשלה נתניהו מכשיל את הרפורמה בחברת החשמל"
היום מתקיימת ועידת האנרגיה העשירית, שבה תכנן יו"ר מכון האנרגיה יוסי רוזן לחגוג את יציאת הרפורמה לדרך. אף שרוזן מאשים את הממשלה בגרירת רגליים, הוא מדגיש כי "בפועל יש כבר רפורמה ורק צריך להתאים את המערכת למה שקורה בשטח"
הוועידה העשירית לאנרגיה וסביבה של המכון לאנרגיה, בראשות יוסי רוזן, מתקיימת היום (ג') והיתה אמורה להיות חגיגה כפולה. ראשית, חתימת שני חוזי גז ליצוא למצרים ‑ אות לכך שהמאבק של המכון על יישום מתווה הגז הממשלתי מניב סוף סוף פירות. שנית, יציאתה לדרך של הרפורמה בחברת החשמל, לאחר 21 שנים של הבטחות ודיונים. הבעיה של רוזן היא שהחזון שלו נתקע אצל בן אדם אחד, שכרגע מסרב לשחרר את המהלך לדרך. "לצערי כבר היו כמה סיבובי רפורמות בחברת החשמל. לפני כשלוש שנים זה היה קרוב והגיעו כבר להבנות כשאורי יוגב (מנכ"ל רשות החברות הקודם ‑ ל"ג) בא להציג את הרפורמה ובדרך יאיר לפיד (שר האוצר באותה תקופה ‑ ל"ג) התקשר ואמר לו שהוא מבטל".
- שותפות בתמר צפויות לפרסם דיווח סותר על הנחה לחברת החשמל
- עמדת הפתיחה של תמר לקראת עדכון החוזה עם חברת החשמל
- חברת החשמל: עלות השינוי המבני כ-8 מיליארד שקל, החברה תגייס מיליארד דולר בחו"ל
גם הפעם מישהו הוריד את השאלטר בדקה ה־90
"הנהלת חברת החשמל, העובדים וההסתדרות השכילו יחד להגיע להסכמות והמדינה היא זאת שהכשילה את הרפורמה, ועכשיו מכשיל את הרפורמה ראש הממשלה שמשך אותה לבג"ץ. ציפינו שבוועידה שלנו יוכרז על סיום המו"מ והפעלת הרפורמה, אבל כרגע המצב דומה לפרה שחולבים אותה, הדלי מתמלא בחלב, אבל הנה שופכים אותו".
ראש הממשלה עסוק בחקירות. אולי הראש שלו לא ברפורמה בכלל
"עד לשבוע שעבר הוא תפקד. היה המשבר בסוריה ויש הסכנות מהכיוון של איראן. אני לא בסביבה הקרובה שלו, אבל בנושאי המאקרו ראש הממשלה מתפקד. מנגד, אני לא קושר בין העיסוקים של ראש הממשלה, ומן הראוי שכולם יראו את טובת המשק כמו ששר האנרגיה יובל שטייניץ עשה עם מתווה הגז. ולכן, אם הרפורמה היא לטובת המשק, אבל יש השגות על זכויות העובדים, תנהלו משא ומתן עם ההסתדרות ותמצאו פתרונות לזכות השביתה".
למרות הכל, מתווה הגז עבד
אז אמנם הרפורמה בחברת החשמל עוד לא יצאה לדרך, אבל מבחינת רוזן היא כבר נרשמה בשטח, כאשר כ־32% מהיקף ייצור החשמל בישראל הם פרטיים, בעוד רק לפני חמש שנים היקף ייצור החשמל העצמאי עמד על 4% בלבד. "בפועל, יש רפורמה ועכשיו צריך להתאים את מערכת החשמל וההולכה למה שקורה בשטח. קשה לעצור מציאות".
בניגוד למשק החשמל, שוק הגז מראה אחרי שנים של הקפאה סוג של התעוררות. מלבד חוזי הגז מול מצרים קיים גם חוזה מול ירדן וישנם מגעים למכירת גז גם לרשות הפלסטינית. מהצד של הספקים, מאגר לווייתן נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים ומאגרי כריש ותנין על סף סגירה פיננסית עם תאריך הפקה לתחילת 2021, מה שיעמיד את ישראל עם שלושה ספקי גז.
"כל פורצי הדרך ‑ אם היו רוצים לעבוד לפי הספר ‑ לא היו פורצים דרך", אומר רוזן ומדגיש כי "צריך חזון ולקיחת סיכונים. אם היו אומרים ליזם, 'קודם תקים צנרת הולכה ואחר כך תמכור', לא היו מוכרים כלום. גם המכירה למצרים תגלה פתרונות חדשים, כאשר ייתכן שההולכה היבשתית תיזנח לאור הניסיון היבשתי עם הגז המצרי שהוא בעייתי".
אז אפשר להכריז שהמתווה עבד?
"במבחן התוצאה המתווה עבד, וחבל שהפסדנו כמה שנים של ויכוחים, כי יכולנו להיות עם צנרת, מכירות והכנסות".
השאירו חוזה עקום לחברת החשמל שמקבע לצרכן תעריף חשמל גבוה
"זה חוזה מסחרי בין שני גופים. היה צוות בין־משרדי שייעץ לחברת החשמל ללכת במסלול מסוים שהוא הצמדה למדד האמריקאי. כשהייתי בזמנו בכיל, הלכנו על הצמדה למזוט, ולכן המחיר שלנו יותר טוב. אבל זו חוכמה שבדיעבד כי היינו יכולים להיות במצב הפוך ואז היו באים אלינו בטענות".
הפתרון לתקנות הסביבה
מכון האנרגיה הציב לעצמו משימה חשובה ‑ לשכנע את משרדי הממשלה להפחית את הנטל הרגולטורי על תעשיית האנרגיה. אך כרגע המכון לא מצליח בכך במיוחד. לא מדובר בריכוך עמדות לצמצום זיהום אוויר או לפתיחת מפעלים, אלא רק בתקווה שיד ימין תדע מה יד שמאל עושה.
"משרד הגנת הסביבה מתנהג כאילו הוא נמצא במדינה נפרדת ומציב הוראות לא סבירות שלא ניתן לעמוד בהן, והפתרון היחיד הוא שמנהלי עסקים יהיו עבריינים. בממשלה שבה הובטח שיהיה צמצום של רגולציה, בנושא איכות הסביבה המשרד עושה ככל העולה על רוחו", אומר רוזן.
נאמר שזה נכון - ממה זה נובע?
"הם מנסים להמציא את הגלגל. זה נובע מפופוליזם. כל ראש עיר יוכל לקחת יחצן מצוין שיעשה מהתעשייה אויבת וליצור תחרות בין המשרדים. כי אף רגולטור לא רוצה להיות מגן התעשייה או הטייקונים. לצערנו, זו שנת בחירות מקומיות והרבה מאוד ערים ראו בתעשייה שק חבטות".