איך נקבעים מזונות? תלוי מי השופט
בניגוד להנחיות העליון, יש בתי משפט לענייני משפחה שפוסקים מזונות בלי להתחשב בחלוקת המשמורת בין הצדדים, ומפלים לרעה את האב
בית המשפט העליון הורה בפסיקה מפורטת מחודש יולי כי דמי מזונות יחושבו בהתאם ליכולת הכלכלית של שני ההורים תוך התחשבות בחלוקת המשמורת על הילדים, אלא שהסכומים הנפסקים בבית המשפט לענייני משפחה הם לא פעם תוצר שיקול דעתו של השופט, והתוצאה היא פסקי דין שסותרים זה את זה ברוחם. כך למשל בפסק דין שניתן בשבוע שעבר בבית המשפט לענייני משפחה בנצרת חויב אב שמשתכר כפול מגרושתו לשלם לה מזונות, תוך הפחתת ההוצאות הנגרמות לו מכך שילדיו מתארחים אצלו לילה אחד בשבועיים; לעומת זאת, בית המשפט בתל אביב התעלם מהעובדה שהילדים נמצאים חצי שבוע אצל האב, ופסק לו דמי מזונות בלי להתחשב בהוצאות של האב.
- מהפכת המזונות: ניצחון לילדים, לא לאבות הגרושים
- הכרעת העליון - בשביל סדר דרושה חקיקה
- שאלות ותשובות: כל מה שצריך לדעת על פסיקת דמי המזונות
במקרה שנדון בנצרת דובר בשתי ילדות שנמצאות כמעט כל זמנן אצל האם ומבלות אצל אביהן לילה אחד בשבועיים. סגן הנשיא, השופט אסף זגורי, הביע פליאה על כך שעורכות הדין שייצגו את ההורים לא חשבו להציג את ההלכה החדשה שקבע העליון, וכתב: “גם אם מי מהצדדים אינו מיישם או מתעלם מהלכה פסוקה חדשה, אין בכך כדי להביא את בית המשפט להתעלם ממנה".
השופט אימץ את העקרונות שנקבעו בעליון, וחישב את המזונות על בסיס רמת השתכרותו כל אחד מההורים ובהתאם להסדרי השהות של הילדים. השופט מצא שהאב מוציא 592 שקל בחודש על שהות הילדים בביתו, וסכום זה קוזז מדמי המזונות שהוטל עליו לשלם לאישה. החידוש של השופט הוא בנכונות לבצע את התחשיבים גם כשלא מדובר במשמורת משותפת, שהיא המקרה שנדון בעליון.
בניגוד לשופט זגורי, השופטת שפרה גליק, שדנה במזונות ילדים הנמצאים במשמורת משותפת, שכחה להפחית מהחישובים את ההוצאות שבהן נושא האב כשהילדים שוהים עמו. הילדים במקרה זה חלקו זמני שהות דומים אצל שני ההורים: שלושה לילות בשבוע אצל האב וארבעה לילות בשבוע אצל האם. לו היתה השופטת גליק לוקחת בחשבון את ההוצאות הנובעות לאב משהות הילדים בביתו, היה נפסק לאב סכום מזונות הקטן ב־66% ממה שנפסק לו בסופו של דבר, כלומר הוא היה משלם מזונות 885 שקל בחודש, במקום 2,680 שקל שנפסקו לו בפועל.
שני פסקי הדין הללו ניתנו בשבועיים האחרונים, כשממש במקביל ניתנה פסיקה מנחה בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
הרכב השופטים שאול שוחט, יהודית שבח וחנה פלינר קבע שיש לבצע תחשיב של המזונות תוך התחשבות בכמה פרמטרים: צורכי הקטנים, היכולות הכלכליות של ההורים, היכולת הכלכלית של כל הורה מול ההורה השני וחלוקת המשמורת בפועל.