דו"ח על מצב הפשיעה הכלכלית: זינוק בעבירות הונאה, זיוף ומרמה ב-2016
לפי הדו"ח השנתי של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים, תחום זיוף ומרמה הוביל אשתקד מבין העבירות שבהן הלבנת הון היא חלק חשוב בביצוע העבירה, עם שיעור של 29% - עלייה של 12% לעומת שנת 2015
הרשות להלבנת הון התמקדה ב-2016 בתחומי עבריינות בהן הלבנת הון היא חלק חשוב בביצוע העבירה. התחום המוביל הוא הונאה, זיוף ומרמה (29%). מדובר בעלייה של כ-12% משנת 2015. אחריו מוביל תחום השוחד והשחיתות ציבורית (21%), מימון הטרור (11%), אלימות (8%), חשבוניות פיקטיביות (8%), ארגוני פשיעה (6%), הימורים (4%), סחר בסמים (3%).
כך מהדו"ח השנתי של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים לשנת 2016, שמציג תמונת מצב של הפשיעה הכלכלית במדינה.
התמקדות זו נגזרת לא רק מהתפיסה שלכסף יש ריח ועקבות, אלא גם מהטמעת ההבנה לפיה המרדף אחר הכסף חשוב לא פחות מתפיסת העבריין, ומלבין ההון הוא דמות שיש להתמודד עמה כמו העבריין הראשי.
דפוסי הפעולה הבולטים להלבנת הון בשנת 2016 היו שימוש במזומן (14%), פעילות באמצעות נותני שירותי מטבע (12%), העברות בינ"ל (11%), חברות ואנשי קש (8%), פעילות במקלטי מס (7%) פעילות בנדל"ן (6%) ועוד.
במסגרת המאבק להלבנת הון הוטל לראשונה על הסקטור הפרטי תפקיד אקטיבי בזיהוי הלקוחות ודיווח לרשויות על חשד להלבנת הון. חובה כזה מוטלת על הבנקים ואף על רואי חשבון ועורכי דין.
בשנה החולפת ניכר גידול ניכר בהיקפי פעילותה המודיעינית של הרשות, דוגמת גידול של 23% בבקשות גופי האכיפה לקבלת מודיעין פיננסי מהרשות, לצד העמקה משמעותית בפעילותה במישור המודיעיני הבינלאומי, תוך קבלת מאות פניות מעשרות רשויות מקבילות בחו"ל.
הדו"ח סוקר גם מגמות הנמצאות במוקד ההתעניינות העולמית - מימון טרור, וביניהן העברות כספים ממדינות תומכות טרור, גיוס תרומות מהציבור, מימון עצמי של ארגון הטרור על ידי ביצוע פעולות עסקיות לגיטימיות ופעולות בלתי חוקיות, בדומה לפעילותם של ארגוני פשיעה. הרשות פעלה בשנה החולפת לשיפור ולהרחבת המנגנונים המאפשרים את איתור מקורות המימון, חשיפת התשתית הפיננסית התומכת בפעילות טרור והקפאה מהירה של כספים.
במישור הבינלאומי, הובילה הרשות הישג בינלאומי בצירופה של ישראל כמדינה משקיפה בארגון הבינ"ל ה-FATF (פיננשל אקשן טאסק פורס - שמוביל את המאבק הבינלאומי בתחום), לאחר מאמץ דיפלומטי ממושך. הצלחה בביקורת הבינלאומית הקרבה שיערוך הארגון הינה תנאי לקבלת ישראל כחברה מן המניין בארגון.