נאמן פישמן לביהמ"ש: לבטל הענקת זכויות למשפחתו
לטענת הנאמן, הזכויות בחברת פישמן רשתות נמכרו לילדיו בשווי נמוך מבלי לבצע כל הערכת שווי חיצונית, ומדובר בהענקה אסורה; בתוך כך בוטלה מכירת קרקע של פישמן באזור התעשייה מילואות
הנאמן לנכסיו של איש העסקים פושט הרגל אליעזר פישמן הגיש השבוע בקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב לבטל את הענקת הזכויות לבני משפחתו. עו"ד יוסי בנקל טוען כי העברת 25 מניות של פישמן רשתות לילדיו של איש העסקים, איל פישמן רונית פישמן אופיר וענת מניפז, היא בגדר הענקה אסורה שיש להורות על ביטולה. מחר (ג') צפוי בנקל להגיש את דו"ח הנאמן הראשון לאחר שפישמן הוכרז כפושט רגל. בתוך כך בוטלה מכירת קרקע של פישמן באזור התעשייה מילואות.
- בוטלה מכירת דירתו של אליעזר פישמן בתל אביב לבתו
- הנאמן של פישמן בדרכו לפרק את הקבוצה? קיבל מינוי מהשופט אורנשטיין
- האם המשרד של עו"ד יוסי בנקל הפך לחביב שופטי הפירוקים?
"הקניות נכסים וזכויות אלו רוקנו הלכה למעשה את פישמן ממרבית נכסיו והפכו אותו ל'נשל' ריק מיכולת פירעון וזאת בעוד הנכסים והזכויות בעלי הערך הועברו כולם בכיוון אחד - ממנו אל מקורביו, ובמקרה הנוכחי לשלושת ילדיו".
בדו"ח שפירסם בינואר בנקל קבע כי "פישמן ובני משפחתו הקרובים החלו להיערך כבר לפני כ־16 שנה לאפשרות שהוא יפשוט רגל ובעקבות כך תקרוס הקבוצה כולה ועשו כל שביכולתם כדי להעביר חלקים ניכרים מנכסיו לשליטתם הישירה והעקיפה".
בנקל התייחס אז גם למתנות שנתן פישמן לבני משפחתו בהיקף מצטבר של עשרות מיליוני שקלים וגם להענקות ו"העברות מרמה" שביצע פישמן בנכסיו ובכספיו. כעת - לאחר שבסוף החודש שעבר פישמן הוכרז כפושט רגל - נראה שבנקל החל לצלול לעומקן של ההענקות וההעברות האלו ואפשר להניח שבקשות נוספות לביטול עסקאות כאלו צפויות להתקבל על שולחנו של השופט איתן אורנשטיין שדן בתיק.
"מה אני צריך הערכת שווי חיצונית?"
"האירוע עליו נסבה בקשה זו הינו אחד מסדרת הקניות החפוזות של נכסים וזכויות אשר בוצעו ערב תחילתו של הליך פשיטת הרגל לאחר המועד בו פסק בית משפט נכבד זה כי פישמן חב חובות עתק למס הכנסה", כתב בנקל.
על פי הבקשה, ערב ההענקה פישמן החזיק בכ-26.5% ממניות א.ט פישמן ואשתו טובה פישמן החזיקה בשיעור זהה של מניות. יתרת המניות הוחזקה על ידי ילדיו בחלקים שווים. בין נכסיה של א.ט נמנו 25 מניות של חברת פישמן רשתות, שהן 2.5% מהון המניות המונפק של החברה. פישמן רשתות מחזיקה במספר רב של חברות, בין השאר במגה ספורט, זר פור יו ואחרות.
לטענת בנקל שווי של 2.5% מהון המניות של פישמן רשתות מוערך במיליוני שקלים. בבקשה אף צוין כי אותן מניות נרכשו עשור קודם לכן מחברת עדן רון שבשליטת רונית אבן, אשת סודו של פישמן, בתמורה ל־2 מיליון דולר. אולם, ילדיו של פישמן קיבלו את אותן המניות בתמורה כוללת של 1.02 מיליון שקל בלבד - "פחות משישית ערך בו רכשה אותן א.ט עשור קודם לכן".
בנקל כותב כי פישמן עצמו הודה בחקירתו כי לא נעשתה כל הערכת שווי, אלא שהוא וילדיו קבעו את שווי המניות: "ישבנו ועשינו שווי. אנחנו מכירים את החברות, מה אני צריך הערכת שווי חיצונית? לא, חיצונית אין. פנימית ישבנו ועשינו". הוא אמר בחקירתו.
עוד ציין בנקל בבקשתו כי בסמוך להקניית הזכויות האמורה, במרץ 2016, נערכו שינויים בתקנון פישמן רשתות, אשר נישלו את פישמן מהשליטה שהיתה לו בחברה באורח אשר "במובהק הינו 'צופה פני נאמן בפשיטת רגל''. את שני הארועים הללו – הקניית הזכויות ושינוי התקנון, טוען עו"ד בנקל שיש לראות כמכלול אחד שהוא "'נטילת הענבים' בעלי הערך באשכול החברות, והעברתם המהירה מן החייב לילדיו".
בית המשפט מתבקש להורות על ביטול הסכם המכר ועל כל ההחלטות שהתקבלו בחברת א.ט פישמן המאשרות את ההתקשרות ובנוסף לחייב את ילדיו של פישמן בכיסוי הוצאות במידה שיתנגדו לבקשה.
עו"ד דוד לשם מסר מטעם משפחת פישמן: "מדובר בבקשה חסרת יסוד עובדתי ומשפטי. נציג את התמונה המלאה והנכונה בתגובתנו לבית המשפט".
יש לציין שבשבוע שעבר בוטלה מכירת דירה של פישמן ברחוב חיסין בתל אביב לבתו ונקבע שהיא תימכר לנחום אטרקצ'י ב-7.2 מיליון שקל. הסיבה לביטול: במקרה של מכירה לקרוב משפחה של פישמן יחויב הרוכש במס שבח מלא, שייגרעו מקופת פשיטת הרגל.
בוטלה מכירת קרקע של משפחת פישמן
בתוך כך נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, ביטל את מכירת הקרקע על ידי משפחת פישמן באזור התעשיה מילואות במועצה האזורית מטה אשר. "בנסיבות המקרה שוכנעתי שלא נעשה הדרוש למקסם את התמורה על המקרקעין", כתב השופט בהחלטתו.
החלטת בית המשפט מגיעה על רקע בקשתו של בנקל. בחודש שעבר פנה הנאמן לבית המשפט וביקש לעצור את מכירת הקרקע שבוצעה לדבריו ללא התמחרות ראויה. "פישמן", כתב לבית המשפט, "מנסה למכור את הנכס באורח בלתי מיטבי". בנקל פירט כי בסוף חודש מאי הגיש לו פישמן הודעה על מכירת נכס השייך לחברת מילוטל פיתוח, לפיה החברה עתידה למכור קרקע שבבעלותה בשטח של כ-66 אלף מ"ר.
"ראוי לציין שזהות הרוכש, ובכך היכולת לבחון האם יש לו יכולות כלכליות, לא הובאו לידיעת המנהל המיוחד", כתב בנקל. לפי בקשתו, פישמן מחזיק ב-50% מהחברה בשרשור וכך גם רעייתו, כשמנהלי החברה הם פישמן עצמו, אשתו ורונית אבן. הקרקע, נטען, היא אחד מנכסי מלוטל פיתוח והיא משועבדת לטובת בנק לאומי ובנק דיסקונט בשל חובות החברה האם שלה. לכן, כך לפי בנקל, 28 מיליון שקל מתוך הכספים שצפויים להגיע מהמכירה אמורים לעבור לבנקים. עו"ד בנקל ביקש למנותו ככונס הנכסים לצורך מכירת הקרקע ולהחזיק בתמורה מעסקת המכירה בחשבון נאמנות עד להחלטה אחרת.
השופט אורנשטיין נעתר לבקשה. "בנסיבות המקרה", כתב השופט, "שוכנעתי שלא נעשה הדרוש למקסם את התמורה של המקרקעין. לא ניתן לשלול שבהליך התמחרות יוצעו הצעות גבוהות מההצעה המירבית שהתקבלה". השופט קבע כי אין מקום לאשר את המכירה לקבוצת הרוכשים וכי יש לפרסם הליך של הזמנה לציבור לרכוש את הקרקע ובהמשך יתקיים הליך התמחרות.