מצלמה נסתרת: כך אורבים החאפרים לתיירים בנתב"ג
נהגי מוניות התלוננו בפנינו על החאפרים שגובים מחירים מופקעים מתיירים שנוחתים בנתב"ג. יצאנו לבדוק איך זה נראה בשטח
בשבועות האחרונים סיקרנו ב"כלכליסט TV" את משבר המוניות שפרץ בנתב"ג לאחר שחברת מוניות הדר לוד שביצעה את הנסיעות מנמל התעופה, חזרה בה מההסכם עם רשות שדות התעופה. תוך כדי כך, התלוננו בפנינו נהגי מוניות, על החאפרים - נהגים שמנצלים את תמימותם של תיירים וישראלים, וגובים מהם מחירים מופקעים על הנסיעה מנמל התעופה.
יצאנו לבדוק מה קורה בשטח - עיתונאיות "כלכליסט" תמר טוניק ושלומית רביד, התחזו לתיירות דוברות אנגלית, הצטיידו במצלמה נסתרת, ויצאו מהטרמינל, כדי לראות מה יקרה כשהן יחפשו מונית לתל אביב או לירושלים. להפתעתנו, לא היינו צריכים לחכות הרבה. נהגי המוניות יצרו קשר עם העיתונאיות בתוך הטרמינל, וגם מיד עם יציאתן לרחבה שמובילה לרציף המוניות ולתחנת הרכבת.
בתוך דקות ספורות קיבלה תמר טוניק הצעות להגיע לתל אביב תמורת 150, 180, ואף 188 שקל, כשהמחיר המפוקח לנסיעה כזאת הוא 118 שקל בלבד עם מזוודה אחת. שלומית רביד קיבלה הצעה להגיע לאזור בנייני האומה בירושלים תמורת 298 שקל, כאשר המחיר המפוקח הוא 223 שקל. הנהגים שהציעו את המחירים המופקעים האלה טענו שהם נהגים של מוניות מפוקחות, ובמקרה אחד גם "ביררו" בטלפון מה המחיר לתל אביב. עם זאת, כן מצאנו צדיק אחד שהציע לרביד מונית שירות לירושלים, במחיר המפוקח, 64 שקל.
מרשות שדות התעופה נמסר לנו בתגובה: "רשות שדות התעופה שבה ומתריעה לא להשתמש במוניות שאינן מורשות. הרשות פועלת בנושא באופן אקטיבי, באמצעות כריזה, הכוונה פיזית ליחידת הפיקוח על המוניות, ובהודעות דיגיטליות מרגע הנחיתה בארץ ועד היציאה מהאולם למוניות. אנו שבים וממליצים לציבור הנוסעים להשתמש במוניות המוזלות (במפלס 2) ו/או במוניות במחיר מחירון במקומות המוסדרים בלבד. השבוע בוצעה פעולת אכיפה ע"י המפקח במשרד התחבורה, במסגרתה נקנסו חאפרים. תלונות על מחירים מופקעים יש להפנות למפקח על המוניות במשרד התחבורה".
ראוי לציין, שבשטח ראינו פעילות ערה של חאפרים. למרות מאמצי האכיפה של רשות שדות התעופה ומשטרת ישראל, נראה שלא חסרה להם עבודה. אם יש לכם קרובים וחברים שצפויים להגיע לישראל בקרוב, חשוב לתדרך אותם היטב איך לוודא שהמונית שהם ייכנסו אליה בנתב"ג, תהיה מונית מפוקחת.