$
דעות

האוזר ובן זאב מחזרים אחרי הזרות

הבורסה קבעה לעצמה יעד חדש בניסיון לחזור לימי הזוהר: משיכת חברות זרות. לשם כך היא תאפשר הנפקת מניות בכורה ותשיק מדד אג"ח שיכלול רק חברות נדל"ן זרות. אך אם הרגולטורים לא ייזהרו, נקבל אורבנקורפ נוספת

אורן פרוינד 09:0419.06.17

מה לא נעשה בשנים האחרונות כדי להציל את הבורסה התל אביבית מאובדן הערך שלה וחוסר היכולת שלה למשוך אליה חברות חדשות? רפורמות של הקלה ברגולציה, שינוי במדדי המניות, שיתופי פעולה עם בורסות נוספות ורעיונות תלושים מהמציאות של הנפקת הבורסה בבורסה בינלאומית בעולם. אבל נראה שלאחרונה הבורסה שמה לעצמה יעד צמיחה חדש בניסיון לחזור לימי הזוהר: החברות הזרות.  

לאחרונה הבורסה בהנהלת איתי בן זאב ורשות ני"ע בראשות שמואל האוזר ביצעו מהלך שנועד לקדם השקעה בחברות הזרות, ובעיקר חברות הנדל"ן האמריקאיות. בחודש שעבר פרסמה הבורסה תקנות שמסדירות את תחום מניות הבכורה. לכאורה, נראה שהדבר מיועד לאפשר לחברות הישראליות בבורסה לשפר ולגוון את יכולת הגיוס שלהן, אבל מאחורי הקלעים זה נעשה בעיקר כדי לתת מענה לגל של קרנות ריט אמריקאיות שמחפשות לגייס כסף בישראל. הרעיון של הבורסה לאפשר גיוס של מניות בכורה לא הגיע מהשמיים. לא מעט גופים דחפו את הבורסה והרשות להסדיר את התחום, מכיוון שהם יודעים שכך הם יוכלו להנפיק כאן חברות ענק מאמריקה. ושם הרי הכסף הגדול מהעמלות.

 

קרנות הריט וחברות נדל"ן ענק אמריקאיות מאוד אוהבות מניות בכורה, מכיוון שהן מאפשרות להן לגייס הון מבלי להעניק זכויות הצבעה לרוכשים. ברגע שהשוק הישראלי ייפתח לגיוס של מניות בכורה, יחד עם הרעב הגדול של המוסדיים בישראל לנדל"ן בעולם, המהלך צפוי לשנות את כללי המשחק בשוק ההון הישראלי. קרן אמריקאית אחת (CMCT) כבר הגישה תשקיף להנפקה של מניות בכורה בתל אביב בהיקף של מאות מיליוני שקלים, ולפי איך שזה נראה זו רק טיפה ראשונה מתוך גל חדש שיתנפץ על הבורסה.

 

אתמול פרסמה הבורסה עוד כלי שמעודד השקעה בחברות זרות: הבורסה השיקה את מדד תל בונד־גלובל, שמכיל 25 סדרות אג"ח של 18 חברות נדל"ן אמריקאיות. המדד לא כולל את החברות אורבנקורפ (שהגיעה לחדלות פירעון), ברוקלנד אפריל (שאינה נחשבת זרה לאור בעלות ישראלית), סאותרן ואנקור (שגייסו בדירוג נמוך מ־A ואינן עומדות ברף הדירוג של המדד).

 

בהודעה שפרסמה הבורסה לעיתונות ולמשקיעים המוסדיים, בניסיון למשוך את תשומת הלב להשקעה בחברות הזרות, נכתב כי "המדד ממוקד באג"ח שקליות בריבית קבועה של חברות זרות, ומציע ערך מוסף שאינו קיים במדדי תל בונד אחרים, ולכן צפוי ליצור ביקוש למוצרי מדדים שמדד תל בונד־גלובל יהיה נכס הבסיס שלהם. המדד יצטרף לקבוצת מדדי תל בונד, לצד תל בונד־תשואות ותל בונד־תשואות שקלי".

 

לא פחות מ־23 חברות נדל"ן אמריקאיות גייסו אג"ח בתל אביב כדי לקבל כסף זול למימון פרויקטי נדל"ן בארה"ב, בהיקף שמגיע לכ־16 מיליארד שקל. בהתחלה הן התקבלו כאן בחשדנות רבה וביקורת מצד לא מעט גופים מוסדיים גדולים. אך נראה שלאט־לאט, עם קצת תמיכה מהבורסה והרשות, גם הדודים מניו יורק יתחילו להרגיש כאן בבית. דווקא בתקופה הזאת, חשוב לקרוא ליו"ר הרשות לני"ע שמואל האוזר ולהנהלת הבורסה לוודא שהכללים לא רק מעודדים את החברות להגיע, אלא גם מחייבים בדיקה עמוקה ויסודית של החברות שמגיעות. אנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו עם מחזורי מסחר גבוהים אבל עם מקרה של אורבנקורפ 2.  

 

 

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x