בנק ישראל על חובות משקי הבית: "בהשוואה בינלאומית אנחנו במקום נמוך"
למרות העלייה בהיקף החוב הצרכני, באוצר ובבנק ישראל ניסו להרגיע כי גובה האשראי למשקי בית בישראל עודנו סביר ואינו יוצר סיכון פיננסי
בנק ישראל והאוצר טוענים שגובה האשראי למשקי בית בישראל עודנו סביר ואינו יוצר סיכון פיננסי. נציגי שני הגופים אמרו את הדברים בישיבה של ועדת הכספים שדנה ב"הר החובות" של משקי הבית, שחצה את רף חצי טריליון השקלים וממשיך לגדול.
- הבנקים ייאלצו לצמצם את הדירקטוריון בתוך שלוש שנים
- בנק ישראל עומד במקום - וזה מסוכן
- בנק ישראל הותיר גם ביוני את הריבית על 0.1%: "התמתנות בביקוש לדירות"
ראש תחום מדיניות מאקרו בבנק ישראל יוסי סעדון אמר ש"מה שמטריד אותנו ואת חברי הכנסת זה הגידול המהיר שחל בחובות. אבל בהשוואה בינלאומית אנחנו במקום נמוך". עם זאת גם הוא הודה שכאשר מתייחסים רק לאשראי הצרכני ללא המשכנתאות "אנחנו לא מהנמוכים בעולם. האשראי הצרכני מטריד אותנו"
נציג אגף תקציבים באוצר כפיר בטאט אמר ש"500 מיליארד שקל זה הרבה כסף אבל מבחינת האשראי למשקי בית אנחנו מאוד נמוכים". לדבריו גם אם מתייחסים רק לאשראי הצרכני ללא משכנתאות "אנחנו קרוב לממוצע OECD".
מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל הסכים שבתחום האשראי למשקי בית ישראל אנחנו "במצב טוב יחסית לעולם". עם זאת הצביע על סיכונים שקיימים לדבריו בכמה פעולות שנוקטת הממשלה. אחד מהם לדבריו הוא העובדה שמאגר נתוני האשראי שצפוי להתחיל לפעול ב-2019 כולל רק מידע על אשראי בנקאי ולא כולל הלוואות חוץ בנקאיות. "אם אני לא יודע איזה הלוואות הלווה לקח משחקנים אחרים, זה מייצר סיכון לאזרחים ולבנקים".
בטאט ענה שהצטרפות למאגר נתוני האשראי כרוכה בעלויות ולכן פטרו מכך בתחילה את השחקנים החדשים והקטנים בשוק ההלוואות.
יוזמת הדיון יו"ר מרצ זהבה גלאון אמרה ש"אם לא נתייחס עכשיו להר החובות זה יתפוצץ לנו בפרצוף בעוד כמה שנים". לדבריה: "הממשלה מעבירה את החוב שלה לציבור".