פרסום ראשון
נשקל פרסום מחדש של מכרז האמוניה, לאחר ש-6 גופים התעניינו
במכרז הקודם 3 גופים הביעו התעניינות אולם בסופו של דבר אף אחד מהם לא הגיש הצעה מחייבת; נציגי משרדי האוצר, הכלכלה והגנת הסביבה יבחנו אפשרות להוציא מכרז חדש
נציגי משרדי האוצר, הכלכלה והגנת הסביבה צפויים להיפגש מחר (ה') ולהחליט איזה פתרון ממשלתי יקבע למשבר מכל האמוניה. כך נודע ל"כלכליסט".
- חמישה מפעלים לביהמ"ש העליון: אשר כניסת אוניית אמוניה לישראל
- אלקין מעכב חתימה על מזכר הבנות לבניית מתקן אמוניה בדרום
- למה נתניהו להוט להכניס את אוניית האמוניה ללב מפרץ חיפה?
הפגישה נערכת לאחר שבשבוע שעבר פרסם משרד האוצר "קול קורא" למציאת פתרונות לאספקת אמוניה למשק, ולהפתעת בכירים במשרד 6 גופים הביעו התעניינות ראשונית או הציעו פתרונות ארוכי טווח. מדובר במספר כפול מזה שניגש למכרז המקורי, אז הביעו התעניינות רק שלושה גופים כאשר בפועל אף אחד מהם לא הגיש הצעה מחייבת.
לפיכך, בין משרדי הממשלה נבחנת האפשרות להוציא את המכרז מחדש, אולם בניגוד לפעם הקודמת לא לתת לאנשי המשרד להגנת הסביבה להתמודד איתו לבד אלא לעגן את נושא הקמת המכל, כמו גם פתרונות הביניים, בסיוע רגולטורי ומימוני גם במסגרת החלטת מחייבת.
מבחינת המדינה היא מוכנה להישאר בטווח המענק הקודם שניתן, כלומר כ-480 מיליון שקל מטעם משרד האוצר ועוד כ-240 מיליון שקל עבור הקמת מתקן באזור פיתוח בנגב מטעם משרד הכלכלה. אם וכאשר יוחלט בממשלה על חלוקת סמכויות חדשה, אחד האחראים האפשריים על מציאת פתרון ביניים - כלומר על אספקת אמוניה למשק בתקופה שבין היציאה האפשרית למכרז חדש לבין הפעלת מתקן אמוניה - יהיה משרד ראש הממשלה ואת המהלכים מנסה לקדם מנכ"ל המשרד אלי גרונר.
חלק מפתרונות הביניים שעומדים על הפרק הוא יבוא אמוניה במכלים (איזוטנקים) או חידוש כניסת האוניות למפרץ חיפה בצורה מוגבלת. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי המשרד להגנת הסביבה כבר קיבל כ-20 בקשות ליבוא אמוניה במכלים, 4 מהם אושרו, לרבות יבוא של תחליפים.
ביהמ"ש העליון אמור לקבוע מה יעלה בגורל המתקן בדון בערעור שהגישה חיפה כימיקלים על פסיקת ביהמ"ש המחוזי שקבע שיש לסגור את המכל עד תחילת יוני. נכון להיום חיפה כימיקלים כמעט מושבתת מפעילות וגם גופים אחרים במשק שצמצמו אף הם את נפח הפעילות שלהם.
החשש הגדול של משרדי הממשלה שאם מכל האמוניה ייסגר, ולא יימצא פתרון למשק, מאות פועלי חיפה כימיקלים עלולים למצוא את עצמם מחוסרי עבודה, והתעשייה תישאר ללא חומר גלם.