בלעדי לכלכליסט
אלקין מעכב חתימה על מזכר הבנות לבניית מתקן אמוניה בדרום
לפני כמה ימים הודיע המשרד להגנת הסביבה לחברת KOYS שאין באפשרותו לחתום על מזכר ההבנות שלפיו החברה תקים מתקן אמוניה חדש בנגב. החתימה היתה אמורה להתרחש בשבוע שעבר
המשרד להגנת הסביבה מעכב חתימה על מזכר הבנות (MOU) להקמת מתקן חדש לייצור אמוניה בנגב. מזכר ההבנות בין החברה לשירותי איכות הסביבה שכפופה למשרד לחברת KOYS של היזם אדריאן הלל גובש בסוף מרץ ואמור היה להיחתם בשבוע שעבר, אך לפני כמה ימים שלח המשרד להגנת הסביבה מייל לבעלי KOYS שבו נכתב כי אין באפשרות החברה לשירותי איכות הסביבה לחתום על המסמך. הסיבה לכך לא צוינה.
- עובדי חיפה כימיקלים חוסמים את צומת עזריאלי
- בליץ הלחצים של חיפה כימיקלים להצלת מכל האמוניה
- פיקוד העורף: "המפעלים לא ערוכים ליבוא אמוניה, כל אחסון מעל 50 ק"ג יחייב בונקר"
במזכר ההבנות, שעותק שלו הגיע לידי "כלכליסט", מצהירים הצדדים כי הם "מעוניינים להיכנס להליך של בחינת היתכנות להשכרת שטח בתוך שטחה של החברה לשירותי איכות הסביבה במועצה האזורית נאות חובב בתמורה לתשלום דמי שכירות ושירותים נוספים, וזאת לשם הקמת מפעל לאספקת אמוניה וגזים תעשייתיים".
במכתב שצורף להסכם, שעליו מתנוסס הלוגו של החברה לשירותי איכות הסביבה ושעליו חתום אחד הפקידים שמועסקים שם, נכתב כי "בהמשך לשיחתנו הטלפונית, מצורפת בזאת טיוטת MOU להקמת מפעל האמוניה בשטחי החברה בנאות חובב. כאמור, החברה לא תוכל לחתום על המסמך לפני פסח".
הלל, שהוא אחד ממנהליה של KOYS, הוא אחד הבכירים לשעבר בחברת ברן הבורסאית שהשתתפה במכרז הממשלתי להקמת מתקן אמוניה בנגב — מכרז שנכשל. לאחר כישלון המכרז פנה הלל להקמת מתקן עצמאי. הוא נפגש עם פקידים במשרדי האוצר, הגנת הסביבה והכלכלה, הציג להם את התוכניות שלו להקמת המתקן והבטיח שלא יהיה צורך בסבסוד מחירי הגז או במתן מענק ממשלתי גבוה מזה שהובטח במכרז שנכשל (240 מיליון שקל). המפגשים הללו הולידו את מזכר ההבנות מול החברה לשירותי איכות הסביבה.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "החברה לשירותי איכות הסביבה לא חתמה על הסכם עם הלל, והמשרד לא בלם מהלך מסוג זה. המציע אף פנה למחוז דרום של המשרד ועדכן כי הוא בודק היתכנוות להקמת מפעל לייצור אמוניה ברמת חובב או במישור רותם. בחינת הנושא מתבצעת מול המחוז, והעמדה תגובש לאחר שיוגשו בדיקות סביבתיות כנדרש".
בית המשפט העליון אמור להכריע בקרוב בנוגע לערעור שהגישה חיפה כימיקלים נגד פסיקת בית המשפט המחוזי בחיפה שלפיה יש לסגור את מכל האמוניה של החברה בעיר עד חודש יוני. המכל הוא ספק האמוניה העיקרי למשק, ואחת החלופות שנבחנות היא בניית מתקן בדרום.