בלעדי לכלכליסט
משרד האוצר לא ציית לכללים ומסקנות ועדת הנכים נפסלו
המשנה ליועמ"ש דינה זילבר ויועמ"ש האוצר אסי מסינג הודיעו לאוצר שיש לפסול את מסקנות הוועדה לבחינת העלאת קצבאות הנכים משום שיו"ר הוועדה ירון זליכה, שמייעץ גם ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, לא מילא הסכם ניגוד עניינים
המלצות הוועדה לבחינת העלאת קצבאות הנכים בראשות ירון זליכה נפסלו בשל פגמים משפטיים שנפלו בהליך הקמת הוועדה, כך נודע ל"כלכליסט". היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר הם מי שהתערבו בתהליך ופסלו אותו.
- ביה"ד בפסיקה דרמטית: קיצוץ הקצבאות של פורשי הקרנות הוותיקות אינו חוקי
- מלכוד קצבאות הנכים של נתניהו: זהירות, חרב הקרדיט המתהפכת
- נתניהו החליט: ועדה משותפת תקבע את התוספת לקצבאות הנכים
בחודש ינואר הקים שר האוצר משה כחלון את הוועדה על מנת שתבחן את הגדלת קצבאות הנכים. בתחילת החודש הודיע משרד האוצר כי ישקיע 4.5 מיליארד שקל בהגדלת קצבאות הנכים. בדיוק בתקופה זו החלו מסינג וזילבר לבדוק את תהליך הקמת הוועדה. לפני כמה שבועות שיגרה זילבר, בהתייעצות עם מסינג, מכתב למנכ''ל משרד האוצר שי באב''ד שבו הבהירה מה הן הדרכים החוקיות והמקובלות לעבוד באמצעות ועדות. לפי המכתב, לכחלון ולמנכ"ל משרדו עמדו שתי אפשרויות בבואם לבחון את קצבאות הנכים: הקמת ועדה ציבורית או עבודה עם מה שמכונה יועץ חינם. לפי המכתב, הקמת ועדה ציבורית כרוכה בשורה של צעדים ובהם קבלת אישור מהממשלה, הוצאת כתב מינוי מהשר הרלבנטי ובחירת חברי ועדה שמנותקים מפעילות פוליטית. חברי הוועדה, פרט לזליכה, היו ענבל בליליוס ואילן מרסיאנו - העוזרים האישיים של כחלון ושל שר העבודה והרווחה חיים כץ.
סמוך להגשת המסקנות הסופיות של הוועדה, באוצר ניסו לאמץ את מסלול היועץ חינם כדי להכשיר את התהליך ולצאת מהפלונטר המשפטי שאליו נקלעו. החוק שמסדיר העסקת יועצים בחינם - וזליכה אכן לא קיבל שכר על עבודתו - קובע כי יועץ כזה חייב למלא הסכם ניגוד עניינים. זליכה חתם על הסכם כזה לקראת הגשת הדו''ח ובו טען כי אינו מצוי בניגוד עניינים. מנגד, לטענת גורמים משפטיים זליכה נמצא בניגוד ברור, שכן הוא משמש כיועץ כלכלי של יו''ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שלו אג'נדה ברורה בנושא ושאף התבטא לגביה בפומבי. בנוסף, חלק קטן מהדו''ח של זליכה גובש על ידי ההסתדרות.
ואולם עוד לפני שזליכה השיב בעניין ניגוד העניינים לכאורה, זילבר ומסינג החליטו לפסול את מסקנות הוועדה. לפי ההנחיות של השניים, המסקנות אינן תקפות יותר וכי הצוות המקצועי שימשיך לבחון את עניין הקצבאות יהיה חייב לדון מחדש בכל הסוגיות ולנסח המלצות חדשות. לדברי גורם משפטי בכיר המקורב לפרשה, "אסור שדברים כאלו יקרו גם בעתיד".
לפני שבועיים נפגשו כחלון, ראש הממשלה בנימין נתניהו, כץ ויו"ר הקואליציה דוד ביטן. בתום הפגישה החליט נתניהו כי הוא לוקח לידיו את הטיפול בהגדלת קצבאות הנכים וכי יקים צוות בראשות מקורבו, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון. צוות זה, לפי נתניהו, יקבע את "היקף התוספות ואופן חלוקתן".לאחר אותה פגישה אמר גורם בכיר בסביבת נתניהו כי "דו"ח זליכה אינו רלבנטי עוד, אסור היה לתת לזליכה נתונים בכלל. הכל נפתח מחדש". ירון זליכה מסר כי "היועץ המשפטי אישר את 'העסקתי' בהתנדבות ומעבר לכך אין לי עניין להגיב".
במשרד המשפטים אישרו את הפרטים ומסרו: "שאלת מינויו של פרופ' זליכה כיועץ חיצוני לשר האוצר הובאה בפנינו על ידי משרד האוצר. לאחר בחינת הנושא נמצא כי נפלו פגמים באופן מינוי של פרופ' זליכה כיועץ חיצוני וכי המינוי לא נעשה בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ולהוראות התקשי"ר. יחד עם זאת, בהתחשב במכלול הנסיבות ולאור השלב המתקדם בו היה מצוי גיבוש הדו"ח באותה העת, נמצא כי אין מקום להורות על הפסקת העסקתו של פרופ' זליכה או על גניזת הדו"ח שהוכן על ידו. יחד עם זאת, הובהר כי יהיה מקום להעביר את המלצותיו של פרופ' זליכה לבחינתם של גורמי המקצוע במשרד האוצר, ולקבל החלטה ביחס להמלצות רק לאחר שתגובש עמדת גורמי המקצוע בעניינן. בנוסף משהתברר דבר קיומם של קשרי ייעוץ בין פרופ' זליכה לבין יו"ר ההסתדרות, שמשמעותם לא נבחנה טרם המינוי, הובהר כי יהיה מקום ליתן פומבי לקשרי ייעוץ אלה ככל שיוחלט לפרסם את הדו"ח שהוגש מטעמו של פרופ' זליכה. בנוסף, התבקש משרד האוצר להקפיד ולפעול בעתיד על פי הכללים וההנחיות הקיימים בנוגע למינוי יועצים וועדות ציבוריות. יצוין, כי משרד האוצר הבהיר במענה לדברים כי ההכרעה מקובלת עליו וכי בעתיד יקפיד המשרד לפעול כנדרש".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בהתאם לעמדת היועץ המשפטי של משרד האוצר, זליכה הכריז בדיון רב־משתתפים על קשרי הייעוץ עם ניסנקורן. כמו כן, המלצות הוועדה הועברו לבחינת גורמי המקצוע במשרד".