$
בארץ

החודש ה-25 ברציפות: בנק ישראל השאיר את הריבית ברמה של 0.1%

בנוגע לשוק הדיור והנתונים על ירידת מחירים, כותבים בוועדה המוניטרית כי מוקדם לדעת אם חל שינוי מגמה בשוק. הודעת הריבית היום היא האחרונה במתכונת הנוכחית, העדכון הבא יהיה ב-6 באפריל במסגרת שמונה הודעות הריבית השנתיות

מיקי פלד 16:0027.02.17

בנק ישראל השאיר את הריבית במשק לחודש מרץ על 0.1%, כך הודיעה היום (ב') הוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג. מדובר בחודש ה-25 בו הריבית נותרת על שיעור זה.

 

צעדו של הבנק אמנם היה צפוי אך הוא סמלי משום שמדובר בפעם האחרונה בה הודעת הריבית של בנק ישראל נעשית באופן חודשי ולמעשה הריבית הנוכחית כבר תהיה תקפה עד להודעת הריבית הבאה ב-6 באפריל. למעשה, החל מהיום הבנק יעבור להודעות ריבית של שמונה פעמים בשנה במקום 12 כיום.

 

בנוגע לשוק הדיור והנתונים שפורסמו לאחרונה על ירידת מחירים, כותבים בוועדה המוניטרית כי עדיין מוקדם לדעת אם חל שינוי מגמה בשוק. זאת על אף ש"בנתון האחרון של מחירי הדירות נרשמה ירידה חדה, במקביל לירידה בהיקף העסקאות. נתונים אלו עקביים עם הירידה בקצב החודשי של המשכנתאות, העלייה בריבית המשכנתאות, והמאמצים להגדלת ההיצע".

 

 

עוד נכתב כי "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%, עקבית עם מדיניות מוניטרית שנועדה להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. הוועדה המוניטרית ממשיכה להעריך שלאור סביבת האינפלציה, ההתפתחויות בכלכלה העולמית, בשער החליפין, וכן במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב".

 

בהמשך מצוין כי "הוועדה המוניטרית סבורה שהסיכונים להשגת יעד האינפלציה נותרו גבוהים, אך עליית השכר ועלייה באינפלציה בעולם, צפויים לתמוך בחזרת האינפלציה אל תוך היעד. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות בישראל ובעולם, ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית – ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכלל זה שוק הדיור".

 

מתי תעלה הריבית?

 

הודעת הריבית של הבנק לא הפתיעה כאמור איש. הוויכוח היחיד בנוגע לריבית בקרב אנשי שוק ההון היום הוא האם הבנק יעלה את הריבית בסוף השנה הנוכחית או יחכה ל-2018. גם חטיבת המחקר של בנק ישראל צופה כי העלאת ריבית תתבצע רק לקראת סוף השנה.

הנגידה, קרנית פלוג הנגידה, קרנית פלוג צילום: צביקה טישלר

 

ייסוף השקל מול סל המטבעות, ובעיקר מול הדולר, מהווה גם הוא תמריץ שלילי לבנק ישראל להעלאת ריבית. זאת משום שריבית גבוהה יותר רק תחזק את השקל עוד יותר, ותפעל נגד הניסיון של בנק ישראל להחליש מעט את השקל באמצעות רכישות של מיליארדי דולרים בשנה. גם הירידה במדד המחירים לצרכן שנרשמה בינואר, והמדד השלילי הצפוי גם בפברואר, בוודאי לא תומכים בהעלאת הריבית.

 

אבל מנגד מתחזקים הכוחות שקוראים לבנק להעלות את הריבית, שלא השתנתה מאז מרץ 2015. התומכים במהלך סבורים כי משום שהתחזית לאינפלציה לשנה הנוכחית מתקרבת ל-1%, שהוא הגבול התחתון של היעד של בנק ישראל, ומשום שהאבטלה במשק ממשיכה להיות נמוכה מאוד, רק השקל לבדו נותר סיבה לשמור על ריבית נמוכה מאוד.

 

במלים אחרות, גם אם השקל יתחזק היצוא אמנם ייפגע אבל בתמורה היבוא יוזל, ומכיוון שהיצואנים כבר רגילים לשקל חזק הם יוכלו להתמודד בצורה סבירה עם השינוי. עם זאת, על פי הערכות של המועצה הלאומית לכלכלה, הפסקת ההתערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח – השקולה להעלאת ריבית – תביא לפיטורים של כ-20 אלף איש ממפעלי היצוא.

 

עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות, אמר בתגובה כי "הודעת הריבית הנוכחית כמו אלו שקדמו לה יכולה לשמש את בנק ישראל גם בחודשים/רבעונים/שנים הבאות על שום היותן זהות במהות. בנק ישראל נמצא בסיטואציה כמעט בלתי אפשרית שבה המשק מציג נתונים טובים ללא סימני אינפלציה ובמקביל השקל מפגין עוצמה רבה. ברור אם כן שגם אם הריבית בארה"ב תמשיך ותעלה, הריבית בארץ תישאר ברמתה האפסית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x