השקל ממשיך לרוץ קדימה: הדולר ירד ב-0.5% ל-3.679 שקלים
רגע לפני הודעת הריבית של בנק ישראל, השקל פותח את שבוע המסחר במט"ח בעליות. היורו ירד ב-0.6% ושערו היציג נקבע על 3.894 שקלים - רמתו הנמוכה מאז אוקטובר 2014
לפני הודעת הריבית של בנק ישראל - השקל פתח את שבוע המסחר במט"ח בהתחזקות נוספת: הדולר ירד ב-0.5% ל-3.679 שקלים - השער הנמוך ביותר שנקבע בדולר מאז אוקטובר 2014. היורו ירד ב-0.6% ושערו היציג נקבע על 3.894 שקלים - רמת שפל שנרשמה לאחרונה בדצמבר 2001.
לאחר קביעת השער היציג הותיר בנק ישראל את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.1%.
- "מעולם לא היה פער כה גדול בין השקל לשלושת המטבעות החזקים בעולם, בנק ישראל חייב להתעורר"
- קרב המטבעות שלח את בנק ישראל למגננה
- נתוני הצמיחה הקפיצו את השקל: הדולר ירד ב-0.8% לשפל של שנתיים וחצי
המשך התחזקות השקל, בעיקר מול המטבעות המובילים בעולם, מעורר שוב את הדיון "מה לעשות?". אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, סבור שחיפוש הפתרונות אצל בנק ישראל לא יועילו: "לבנק ישראל אין כלים זמינים להחליש את השקל. במצב הכלכלי הנוכחי, הסיכוי שבנק ישראל ילך להרפתקה כמו הורדת הריבית מ-0.1% לרמה שלילית, או לבצע רכישות אג"ח הוא די זניח".
זבז'ינסקי מעריך שהשקל עשוי להיחלש מול הדולר במידה והריבית של הבנק מרכזי האמריקאי (הפדרל ריזרב) תעלה, וככל שהתוכניות הכלכליות של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ ירקמו עור וגידים. השקל עשוי להתחזק מול היורו במידה והסיכונים הפוליטיים לא יפגעו בכלכלה ובשווקים.
בכדי למנוע את התחזקתו של השקל ולסייע ליצואנים, בנק ישראל התערב בשנים האחרונות פעמים רבות בשוק המט"ח, באמצעות רכישת כמויות גדולות של דולרים. הכלכלן של מיטב דש מאמין שהפתרונות לתמיכה במגזר היצואני נמצאים בכלים פחות מיידים הקשורים לשיפור בסביבה העסקית בישראל:
"ישראל נמצאת במקום ה-52 והלא מחמיא בסקר "Doing Business" של הבנק העולמי, ובמקום ה-24 במדד התחרותיות של הפורום הכלכלי העולמי. בנטרול הפרמטרים הקשורים למגזר הטכנולוגיה, המיקום של ישראל היה גרוע בהרבה. שיפור מצבה של ישראל ב-'קלות עשיית העסקים' על ידי הפחתת הרגלוציה יכול לסייע ליצואנים הישראליים בהתמודדות מול התחזקותו של השקל".
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, אמר: "בנק ישראל חייב לשגר בזוקה לשוק המט"ח, אחרת הדולר ימשיך לצנוח ושער החליפין הנומינלי האפקטיבי ימשיך לרדת לרמות שפל חדשות. אם בנק ישראל לא יפתיע מחר בבוקר את השוק, בסכום משמעותי ולאורך זמן, רק אז יגיע שינוי משמעותי. השוק מכיר את כל הרכישות הקיימות של בנק ישראל, ומי שמשחקים ומהמרים על ירידת השערים פשוט חוגגים על התעשייה הישראלית. הקורבנות הם מקומות העבודה של כולנו. גם משרד האוצר חייב להיכנס ולהתערב, בנק ישראל והאוצר צריכים לקנות זמן בשביל התעשייה כדי שהיא תוכל להסתגל לשערי החליפין החדשים מאחר שבמציאות הנוכחית הרבה יצואנים יורדים מתחת לקו האדום".
הבנק המרכזי הישראלי, בראשותה של ד"ר קרנית פלוג, צפוי לפרסם היום בשעה 16:00 את החלטתו בנוגע לריבית הרצויה במשק לחודש הקרוב. זבז'ינסקי סבור שבנק ישראל לא צפוי לנקוט בצעדים כלשהם ושהתחזקתו של השקל מרחיקה עוד יותר את המועד האפשרי של העלאת הריבית.