פתחו לך תיק בהוצאה לפועל - מה עושים?
פתחת עסק שלא הצליח, תשלום שהגיע לך התעכב לאורך שנים או שההתנהלות הכלכלית שלך הובילה למינוס מצטבר, ריביות וסחרור כלכלי? כך תפעל כדי למזער את הנזקים
הדילמה- החיים או איכות החיים
חייבים רבים חוששים מההשלכות של כניסה לתהליך של פשיטת רגל, בין אם מפני 'אות קין'שתוטבע עליהם ובין אם מפני מגבלות עתידיות. במקרים רבים מדובר בדילמה שמהותה החיים עצמם אל מול איכות החיים.
במקרים רבים מדובר בחייבים אשר נפלו לתהום כלכלית בגין ניהול כושל של עסק. אדם פתח עסק, נטל הלוואות ומסיבה כזו או אחרת הוא מצא את עצמו מהר מאד לא מסוגל לפרוע את הלוואותיו. במקרים אחרים מדובר באמהות חד-הוריות שלא קיבלו את תשלום דמי המזונות במשך מספר שנים ואינן יכולות לשאת בנטל התשלומים השוטפים של חייהן ושל ילדיהן. במקרים אחרים מדובר בבני זוג שעובדים למחייתם, אולם אין במשכורתם די כדי לספק את צרכי הבית וגידול הילדים ולחיות בכבוד. נסיבות אלו, בנוסף ליוקר המחייה, מהוות מדרון חלקלק לנטילת הלוואות נוספות, הגדלת ההוצאות ואי יכולת לעמוד בנטל פירעון החובות. ברגע שהחובות אינם נפרעים הם עוברים למערכת האכיפה והגבייה בלשכות ההוצאה לפועל וצוברים ריביות מאד גבוהות המובילות את החייבים לסחרור כלכלי.
על החייבים יוטלו עיקולים והגבלות שלא יאפשרו המשך ניהול חיים תקין ונורמלי. כך למשל, הם עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם הגבלת רישיון הנהיגה, עיקול משכורת, עיקול חשבון הבנק, צו עיכוב יציאה מהארץ ועיקולים על רכוש, זאת בנוסף לקבלת טלפונים בלתי פוסקים מהנושים ומהבנקים המביאים אהחייב לתחושת חוסר אונים, ייאוש ולחץ.
לא להיבהל מפתיחת תיק בהוצאה לפועל
במידה והחייב הסדיר את החוב, התיק ייסגר, אולם במידה ואין באפשרותו להסדיר את החוב עליו לקחת בחשבון שהתיק יתפח כי הוא כולל שכ"ט לעו"ד, ריביות גבוהות של ההוצאה לפועל ועוד. כדאי לדעת כי במידה ונפתח נגדך תיק בהוצאה לפועל, הרי שפועל יוצא מכך הוא גם הטלת מגבלה על פעילות בחשבון הבנק שלך.
אלא שלא צריך להילחץ. ראשית, עליך לבדוק האם עומדות לך טענות הגנה כגון 'התנגדות לביצוע שטר' או טענת 'פרעתי', זה הזמן לטעון אותן.
במידה שאין טענות הגנה ואין כסף לשלם, גדל הסיכוי להגיע להסדר עם בא כוחו של הזוכה, לצמצם קצת ריביות ולחזור לקרן החוב וכך לסגור את התיק בהסדר (זאת לרוב כשהתשלום במזומן בתשלום אחד).
לנהל חשבון בנק בלי עיקולים
פתרון נוסף הוא קבלת צו הפטר אשר קודמים לו הליכים נוספים. כל חייב שיצר את חובותיו בתום לב (אם נוצרו כתוצאה מהימורים לרוב ביהמ"ש לא ייתן הפטר) זכאי להגיש בקשה לקבלת צו כינוס. מדובר בשלב ראשון של הגנה על החייב באמצעות עיכוב הליכים שמשמעותו ביטול כל העיקולים והמגבלות.
צו כינוס הינו צו המעכב את כל ההליכים אשר ננקטו כנגד החייב טרם הגשת בקשתו לפשיטת רגל ומחיקת החובות לבית המשפט ועד למועד הדיון בעניינו. כל מי שחובותיו נוצרו בתום לב רשאי להיות מוכרז פושט רגל וזאת בתנאי שלא נוצרו חובות חדשים.
צו הכינוס הניתן ע"י בית המשפט המחוזי קובע את גובה התשלום החודשי של החייב במשך 18-24 החודשים הבאים. עם קבלת הצו לא ניתן להטיל על החייב עיקולים ו/ או הגבלות החייב זכאי לקבל את משכורתו במלואה, החייב יוכל לחדש את רישיון הנהיגה שלו, לפתוח חשבון בנק עם הוראות קבע ואפילו לפתוח או להמשיך לנהל "עוסק מורשה".
חשוב לציין, כי יש מצבים בהם ניתן לעכב הליכים ולהסיר עיקולים והגבלות תוך 24 שעות מרגע פנייתכם וזאת באמצעות התנהלות ישירה מול לשכות ההוצאה לפועל השונות עוד בטרם קבלת צו הכינוס.
בית המשפט ממנה עורך דין מטעמו המכונה "מנהל מיוחד" שתפקידו לבדוק את התנהלותו הכלכלית של החייב וזאת באמצעות בדיקת הדו"חות החודשיים של הוצאות והכנסות המוגשים ע"י החייב.
על החייב להראות שהוא עומד בדרישות ההליך ומשתף פעולה בהליך השיקום הכלכלי. במהלך כל ההליך החייב זכאי להתנהל עם חשבון בנק מסודר, הוראות קבע, כרטיס דביט קארד ללא שום עיקול או הגבלה.
כך למשל במסגרת הסרת ההגבלות, צו עיכוב יציאה מהארץ חל על החייב אבל אם יביא שני ערבים הוא יוכל לצאת מהארץ.
במידה והחייב התנהל בתום לב, שילם בזמן את צו התשלומים, לא יצר חובות חדשים או עשה העדפת נושים יוגש דו"ח חיובי אודותיו מטעם המנהל המיוחד אשר ממליץ לבית המשפט להכריז על החייב כפושט רגל ולקבוע מועד לדיון בבקשה לקבלת צו ההפטר ובניית תוכנית פרעון.
הכותבת היא עו"ד מומחית בייצוג חייבים, הסדרים ומחיקת חובות וביטול עיקולים והגבלות.